blog
De 10 mooiste treinreizen van Europa

De 10 mooiste treinreizen van Europa

Wil je een roadtrip door Europa maken? Dan kun je er natuurlijk met de auto op uit en zo verschillende landen bezoeken, maar minstens net zo leuk is om een treinreis te maken. Een groot voordeel van een treinreis is dat je ongestoord kunt genieten van wat de omgeving te bieden heeft, zonder dat je aan het rijden bent en op de weg moet letten. Ook zie je met de trein soms plekken welke met de auto niet toegankelijk zijn. En mocht je even genoeg hebben van de omgeving, dan kun je bijvoorbeeld rustig een goed boek lezen.

 

Dus ben je geïnteresseerd in het maken van een mooie treinreis in Europa? Dan is dit artikel iets voor jou. In Europa zijn er talloze mooie treinroutes en wij hebben hieronder de tien mooiste treinreizen van Europa een rij gezet. Veel van deze routes zijn onder andere gelegen in Duitsland, Zwitserland of Scandinavië.

i?c=433&m=2065710&a=120684&r=GRR&t=html

Ontdek de 10 mooiste treinreizen van Europa

In Europa kun je ontzettend veel mooie treinreizen maken en dit zijn er te veel om hier te benoemen. Wij hebben ons best gedaan om de tien mooiste treinreizen van Europa hieronder op te sommen. De onderstaande lijst is overigens willekeurig gerangschikt en zijn volgens allemaal meer dan de moeite waard.

De West Highland Line in Schotland

We beginnen onze lijst met de mooiste treinreizen van Europa met de West Highland Line. De West Highland Line brengt je in ongeveer 5,5 uur van Glasgow naar Mallaig en onderweg kun je genieten van de vele meren, het prachtige landschap en de mooie gebergten. Daarnaast kunnen de Harry Potter fans uitkijken naar het einde van de treinreis. Je zult namelijk aan het einde van de reis langs het bekende Glenfinnan Viaduct rijden. En hoewel we hebben aangeven dat deze lijst willekeurig gerangschikt is, is de West Highland Line in Schotland volgens ons één van de mooiste treinreizen van Europa die je kunt maken. Kortom, genoeg redenen om deze treinreis toe te voegen aan je bucketlist.

 

Linke Rheinstrecke in Duitsland

Dat Duitsland prachtige natuurlijk heeft, komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Daarom mag een treinreis door Duitsland niet ontbreken in dit artikel. De Linke Rheinstrecke is de spoorlijn van Keulen naar Mainz en heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij voor een groot gedeelte langs de rivier de Rijn loopt. Wanneer je besluit deze treinreis te maken, kom je onder andere valleien met wijngaarden en heuvels met kastelen tegen. Verder zie je uiteraard de rivier de Rijn en zie je hoe deze samenkomt met de Moezel. Een tips is om uit te stappen bij het stadje Sankt Goarshausen (tussen Koblenz en Wiesbaden), om hier de Loreley (Lorelei) te bewonderen. Dit is een hoge rots van maar liefst 132 meter.

De Mittelrheinbahn in Duitsland

Net als de Linke Rheinstrecke is ook de Mittelrheinbahn in Duitsland een echte aanrader en beschouwen we het als één van de mooiste treinreizen van Europa. Het brengt je in ongeveer 50 minuten van Bingen naar Koblenz en heeft een afstand van 61 kilometer. Gedurende de reis kun je het romantische landschap bewonderen. Zo zul je gedurende de 61 kilometer lange trip verschillende prachtige kastelen tegenkomen en ook de linkeroever van Mainz naar Koblenz zul je kunnen bekijken. Kortom, de Mittelrheinbahn in Duitsland is een echte aanrader. Ten slotte is het belangrijk om te weten dat de beste reistijd voor deze treinreis van februari tot en met oktober is.
i?c=433&m=2065710&a=120684&r=GRR&t=html

Glacier Express in Zwitserland

Iets verder van huis, maar zeker de moeite waard is de Glacier Express in Zwitserland. Dit is naast één van de mooiste treinreizen van Europa, ook één van de bekendste. De rit duurt maar liefst 8 uur en gaat rechtstreeks door het hart van de Alpen. De Glacier Express begint bij de Matterhorn (Zermatt) en brengt je helemaal naar de plaats St. Moritz. Eén van de redenen waarom wij vinden dat deze treinreis thuishoort in onze lijst is dat je maar liefst over 291 bruggen en door 91 tunnels rijdt. Verder kom je de 2033 meter hoge Oberalppas tegen, waar je een aanbemenemend uitzicht over hebt. De prijzen voor de 2e klasse liggen ergens tussen de 73 euro en de 152 euro. Dit is afhankelijk van waar je opstapt en waar je uitstapt. Voor de 1ste klasse zul je tussen 129 euro en 268 euro moeten betalen. Op de website van Glacier Express kun je hier alle informatie over teruglezen.

Treinrondreis Zwitserland

De Bernina Express in Italië en Zwitserland

Je bent hierboven al meerdere mooie treinroutes tegengekomen, maar een andere treinreis die hier zeker niet mag ontbreken is de Bernina Express. De Bernina Express start in Chur, wat de oudste stad van Zwitserland is, brengt je naar het mooie plaatsje Tirano in Italië. De trein rijdt gedurende de reis over zowel de Albula spoorlijn en de Bernina spoorlijn, welke beide een vermelding hebben gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Enkele hoogtepunten van deze treinreis zijn de Landwasser Viaduct en de Berninapas die je op meer dan 2000 meter hoogte zult passeren. Ook de Spiraalviaduct van Brusio zul je hoogstwaarschijnlijk niet snel meer vergeten. Genoeg redenen dus om de 4 uur durende treinreis een keertje te nemen.

De Cinque Terre in Italië

Zijn bij veel andere treinreizen uit dit artikel de prachtige landschappen het hoogtepunt van de reis, is dat bij de Cinque Terre in Italië minder het geval. Dit neemt niet weg dat je niet zult genieten van de omgeving, maar voor ons zijn hoofdzakelijk de dorpjes die je tegenkomt de reden om deze reis aan te raden. De Cinque Terre heeft vijf stops en gedurende deze stops kun je aan vijf verschillende kleurrijke dorpjes een bezoekje brengen. Deze dorpen zijn gelegen aan de rotsachtige kust van Italië en zijn één voor één zeker de moeite waard een bezoek te brengen. Alle vijf de dorpjes liggen relatief dicht bij elkaar, want slechts binnen 10 minuten ben je van het ene dorp in het volgende dorp. Tussendoor kun je tijdens de treinreis tot rust komen door te genieten van het uitzicht over de zee. En ben je op een dorpje uit gekeken, dan hoef je niet lang te wachten op de volgende trein. Vanuit elk dorpje rijdt er namelijk vier keer per uur een trein naar het volgende dorpje. Gedurende de trip zul je de vijf volgende dorpen tegenkomen; Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso.
?c=943&m=2129715&a=120684&r=grr&t=html

Raumabanen in Noorwegen

Voor de Raumabanen moet je naar het noorden reizen. De Raumabanen brengt je in anderhalf uur van Dombås naar Åndalsnes en is 144 kilometer lang. Relatief korter dan sommige andere vermeldingen uit dit artikel, maar als je het ons vraagt, mag deze trip zeker niet ontbreken wanneer je een bezoek brengt aan Noorwegen. Voor de ultieme ervaring is het aan te raden om de treinreis in de maanden juni tot en met augustus te boeken. Tijdens de treinreis kun je genieten van de adembenemende uitzichten op hoge pieken en berghellingen. Ook zul je de rivier Rauma volgen en ook de Kylling Bridge is een reden om  de anderhalf uur durende reis te maken. Deze brug geef je een uitzicht welke je niet snel meer zult vergeten. Voor ons genoeg redenen om de Raumabanen in Noorwegen een vermelding te geven in onze lijst met de tien mooiste treinreizen van Europa.

Flåmsbana in Noorwegen

Naast de Raumabanen is de Flåmsbana ook een echte aanrader wanneer je een treinreis in Noorwegen wilt maken. De Flåmsbana begint in Myrdal en brengt je in een ongeveer een uur naar Flåm. En ook al is het slechts 20 kilometer lang, het is niet voor niets dat je het traject in onze lijst met de mooiste treinreizen van Europa tegenkomt. Zo is het bijvoorbeeld één van de steilste treinroutes ter wereld. Het heeft namelijk een daling van ongeveer 900 meter. Daarnaast zijn de twintig tunnels en de mooie watervallen en fjorden die je tijdens de rit tegenkomt het vermelden waard. Zelf vinden wij de Kjosfossen waterval één van highlights van de treinreis.

Bergen treinroute in Noorwegen

We komen aan het einde van deze lijst met de tien mooiste treinreizen van Europa, maar deze lijst zou volgens ons niet compleet zijn om de Bergen treinroute in Noorwegen een vermelding te geven. Via deze route kun je van de havenstad Bergen naar de hoofdstad Oslo reizen. Onderweg kun je de prachtige landschappen dat Noorwegen te bieden heeft bewonderen. Zo zul je tijdens de Bergen treinroute onder andere donkere bossen, bevroren meren en besneeuwde bergen gaan zien. Ook zijn er genoeg mooie en bijzondere planten en diersoorten te zien gedurende de treinreis.

 

Het is niet voor niets dat er maar liefst drie van de tien routes uit dit artikel in Noorwegen te vinden zijn. Het land is namelijk prachtig en de trein is een goede manier om dit te ontdekken.

De Inlandsbanan in Zweden

Overigens is Noorwegen niet het enige land in Scandinavië dat goed per trein te bezoeken is. Zo kun je in Zweden dankzij de Inlandsbanan een groot gedeelte van het land bewonderen. De Inlandsbanan is met ruim 1300 kilometer één van de langste treinreizen uit deze lijst. Je begint de reis in Gällivare en kunt helemaal naar het plaatsje Kristinehamn reizen. Dit zal ongeveer 14 uur van je tijd in beslag nemen en als je het ons vraagt zorgt dit voor een ervaring die je nog lang zal bijblijven. Gedurende de 14 uur durende treinreis zul je alles tegenkomen dat Zweden te bieden heeft. Van prachtige natuur en hoge bergen tot aan mooie meren en rivieren. Ook is de kans aannemelijk dat je rendieren en andere diersoorten zult zien. Kortom, de Inlandsbanan in Zweden maakt onze lijst met de mooiste treinreizen van Europa helemaal compleet.

Zin in een stedentrip met de trein? Follow the link …….

0