blog
Kerstmarkt in Kopenhagen

Kerstmarkt in Kopenhagen

Bij een kerstmarkt denk je al snel aan de markten die in ons eigen land georganiseerd worden of de kerstmarkten in Duitsland en België. Wil je een keer echt iets anders, denk dan eens aan Denemarken. In Denemarken worden leuke traditionele, folkloristische kerstmarkten georganiseerd, in oude authentieke dorpjes, op oude landgoederen en in oude kastelen. De meest bekende kerstmarkten vind je in Kopenhagen. In het aloude familie pretpark Tivoli en in Odense op het eiland Funen, de Hans Christian Andersen kerstmarkt.

De reis naar Kopenhagen

Per auto

Kopenhagen is makkelijk te bereizen, zowel met de auto, trein of het vliegtuig. De afstand vanaf Amsterdam met de auto is ongeveer 800 km. Iets verder dan Amsterdam – Parijs. Houd rekening met files in de buurt van Hamburg. Let ook op de snelheidscontroles, met name op de weg naar de veerboot. Menigeen kan daar ter plekke een boete voldoen. Je kan de reis naar Denemarken ook combineren en er een overnachting bij boeken in Hamburg. Want ook in deze stad vind je maar liefst meer dan 15 kerstmarkten.

Per trein

Kopenhagen is goed bereikbaar per trein vanuit Nederland. Een unieke reis want de trein gaat mee op de veerboot tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rodby. Vaak geldt, hoe eerder u de treintickets boekt hoe voordeliger het is. De treinreis duurt ongeveer 11 uur.

De veerboot Puttgarden-Rodby

Tijdens de boot overtocht kunt u heerlijk uitwaaien op het dek, in de trein blijven is dus niet noodzakelijk. Er zijn diverse buffetten waar je iets te eten of te drinken kan kopen. Kinderen kunnen hun energie even kwijt en er is een speciale baby verschoonruimte. Een andere optie is, belastingvrij shoppen. Want na 5 minuten varen bereikt de veerboot de internationale wateren en kan je je slag slaan.

De boottocht van de Puttgarden naar Rodby duurt 45 minuten en er zijn maximaal 44 afvaarten per dag. Het aantal is afhankelijk van de tijd van het seizoen. Zeker voor de maand november en december is het vroegtijdig boeken bij Scandlines noodzakelijk. Dit kan gemakkelijk online. Voor een overtocht, vertrek op vrijdag 23 november 10:00 uur en een terug vaart op zondag 25 november om 14:00 uur met twee volwassenen en een middenklasse auto betaal je 156,00 euro voor een retour (opgevraagd 7 oktober 2018).

Vliegen naar Kopenhagen.

Op internet zijn bij diverse maatschappijen en bedrijven voor lage tarieven tickets te boeken.Deze bijvoorbeeld

Vluchten naar Kopenhagen zijn er te boeken vanaf Amsterdam maar ook vanaf Eindhoven. De tickets vanaf Eindhoven zijn vaak een stuk goedkoper. Het kan voordeliger zijn om de heen- en terugreis bij twee verschillende maatschappijen te boeken. Het kost je een uurtje puzzelen en vergelijken maar het kan zeer lucratief zijn.

Reis je graag met de KLM dan tref je het want de KLM is 99 jaar en trakteert. Voor een KLM zijnde voordelig tarief kan je online tickets boeken. Maar ook hier geldt dat er per vlucht maar een aantal plekken voor dit voordelige tarief beschikbaar zijn. Ook de keuze van uw betaalmiddel kan invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Men kan een toeslag berekenen voor het betalen met een creditkaart. De vlucht naar Kopenhagen duurt ongeveer 75 minuten.

Copenhagen Airport

De luchthaven Copenhagen Airport ligt op ongeveer 8 kilometer van het centrum van Kopenhagen. Het vervoer van en naar het centrum van Kopenhagen is goed geregeld. Al het openbaar vervoer wordt geregeld vanuit terminal 3. Kom je aan in terminal 1 of 2 is dat geen probleem. Er rijden gratis shuttle bussen tussen de terminals.

Elke 5 minuten rijdt er een metro, de duur van de rit naar het centrum is 15 minuten. De metro rijdt zelfs 3 keer per uur in de nachtelijke uren. De halte en kaartjesverkoop vind je in terminal 3, bij de DOT balie. Een enkele rit kost 38 DKK. (op 7 oktober 2018 was de koers 100 DKK = 13,47 Euro).

Neem je de trein dan duurt de reis naar het station in het centrum Hovedbanegården 15 minuten. Elke tien minuten vertrekt er een trein. Kaartjes, 38 DKK voor een enkeltje, koop je bij de DSB balie in terminal 3.

Bussen rijden af en aan. Bus 5A rijdt naar het Centraal Station van Kopenhagen-centrum. Ook hier ligt de prijs rond de DKK 38. Tegen contante betaling is het mogelijk een kaartje bij de buschauffeur te kopen, anders bij de DSB balie in terminal 3.

Je haasten hoeft niet, er zijn voldoende en zeer frequente opties om binnen zeer korte tijd het centrum van Kopenhagen te bereiken. Zorg wel dat je Deense kronen op zak hebt.

Mocht je dan toch een taxi willen nemen, dan vind je bij de uitgang van elke terminal een standplaats. De rit naar het centrum kost gemiddeld 250 DKK.

Hotels, appartementen in Kopenhagen

Denemarken heeft een grote keuze aan hotels, hostels en appartementen. De vele trendy hotels worden goed geboekt, vooral onder de jongere. Voor een voordelige overnachting boek je een verblijf in een hostel. Deze vind je in de wijk Nørrebro maar ook zijn er een aantal hostels in het centrum te vinden. Net als in Nederland zijn in Denemarken de B&B’s enorm in opkomst. Je kan op de bonnefooi gaan er het er op gokken dat er nog bij iemand plek is. In tuinen en achter ramen zie je vaak de borden B&B staan. Het is een uitgelezen kans om zo de unieke en intieme sfeer te ervaren.

Boek je liever een B&B vooraf neem dan een kijkje op de Deense Bed & Breakfast site. De mensen zijn uiterst vriendelijk en zeer gastvrij en geven je met liefde raad en tips om je dagen in Kopenhagen zo goed mogelijk door te brengen.

De kerstmarkt in Tivoli

Het op één na oudste pretpark ter wereld viert dit jaar een dubbel feestje. Tivoli bestaat 175 jaar en dit jaar, 2018 organiseert het ook voor de 25ste keer het magistrale kerstfestijn. Dit festijn loopt van 17 november tot en met 31 december. Tivoli ligt in het hartje van Kopenhagen. De entreeprijs van het park is 20 euro per persoon, ook tijdens de kerstperiode. De openingstijden zijn van zondag t/m donderdag van 11:00 tot 23:00 uur en vrijdag t/m zaterdag van 11:00 tot 24:00 uur.

In november wordt het park Tivoli met duizenden (250.000) lichtjes omgetoverd tot een sprookjesachtige kersttuin. Een magisch festijn met uiteraard de kerstman en zijn helpers (de Julenisser) en de elven. Ook is het mogelijk om een ritje in een arrenslee te maken, getrokken door de rendieren.

Een kerstmarkt met vele kraampjes met eten en drinken, decoraties, folkloristische activiteiten voor jong en oud en kerstmuziek. Het Vuurwerk Festival in de week van 26 t/m 30 december geeft dit festijn nog een extra onvergetelijke feestelijke dimensie. Het park is dit jaar ook op 31 december tot laat in de avond geopend! In de restaurants wordt deze avond een speciaal eindejaarsmenu geserveerd. Vooraf reserveren is wel aan te raden. De tuinen, attracties en kerstmarkt zijn deze avond geopend tot 00:30 uur. De restaurants zijn deze avond geopend tot 23:30 uur.

Ook buiten het park Tivoli vind je in Kopenhagen meerdere kerstmarkten.

Nyhavn

nyhavn 1835610 1280

Een leuke niet al te grote markt vind je bij Nyhavn. Nyhavn is de welbekende haven met de vrolijk gekleurde huisjes. Op de kade staan mooi versierde stalletjes waar vooral veel lokale producten worden verkocht. Dit maakt dat deze kerstmarkt weer net even anders is.
De markt is geopend van 10:00 tot 20:00 uur.

De Hans Christian Andersen kerstmarkt

In Odense staat het geboortehuis van sprookjesschrijver H.C. Andersen. Om deze reden wordt hier ook in het oude centrum de kerstmarkt, De Hans Christian Andersen kerstmarkt georganiseerd. Odense ligt op het Deense eiland Funen, zo’n 160 km vanaf Kopenhagen. Deze 19de eeuwse markt vind je op de Sortebrødre Torv en is geopend van 16 november t/m 21 december 2018.

Het is een waar sprookjesfestijn met een schitterende verlichting en sprookjesfiguren uit de verhalen van Hans Christian Andersen, zoals het meisje met de zwavelstokjes, Duimelijntje, De Sneeuwkoningin, Het lelijke eendje en nog veel meer figuren uit de bekende sprookjes. Het eten en drinken is heerlijk en divers. Veel originele streekgerechten en producten. Een unieker, authentieker kerstfestijn dan deze markt kun je je niet bedenken. Een bezoek aan deze kerstmarkt is absoluut de moeite waard.

Deze reisorganisaties hebben reizen naar Kopenhagen:

 

0