blog
Eten en drinken in Noorwegen

Eten en drinken in Noorwegen

Typische Noorse gerechten

Wil je echt typische Noorse gerechten eten? Dan zijn er meerdere interessante opties. Bijvoorbeeld Lutefisk. Dit is een stokvis die een paar dagen lang wordt gedroogd. Daarna wordt het pas gebakken of gegrild en het wordt gegeten met aardappelen, groente, spek en mosterd. Wil je iets eten met schapenvlees? Kies dan voor Fårikål. Dit wordt altijd geserveerd met kool erbij. De visliefhebbers kunnen vooral bij de kust veel heerlijke gerechten eten. Met name de Noorse Zalm is een echte aanrader, deze wordt heerlijk gekruid met onder meer citroen en basilicum.

Het drinken

De Noren houden wel van een glaasje alcohol, maar als toerist moet je mogelijk een beetje oppassen. Alcohol is in verhouding namelijk erg prijzig in Noorwegen. Wil je dan toch iets proberen? Kijk dan eens naar de nationale drank, namelijk Aquavit. Anders dan de naam doet vermoeden, is het een zeer sterke alcoholische drank op basis van koriander en aardappelen. Verder wordt er in Noorwegen ook veel water gedronken.

Het ontbijt in Noorwegen

In Noorwegen wordt er doorgaans erg uitgebreid ontbeten. Er zijn meerdere kleine broodjes die belegd worden. De keuzes voor het beleg zijn vergelijkbaar met Nederland. Je ziet bijvoorbeeld kaas en jam. Afwijkend is dat ze in Noorwegen ook vaak geitenkaas op brood eten. Sommige Noren kiezen er ook voor om te ontbijten met yoghurt en granen. Denk aan muesli. Het drinken is meestal thee, koffie, melk of water. In hotels is er vaak een uitgebreid ontbijt met veel keuzes. Maar alleen in de echte internationale hotels zie je er gebakken eieren en spek.

De lunch in Noorwegen

Lang niet alle Noren eten lunch, omdat ze zo uitgebreid ontbeten hebben. Wanneer ze wel lunchen is het vaak een simpele maaltijd, bijvoorbeeld een salade of een hapje onderweg.

Het avondeten in Noorwegen

In Noorwegen is het avondeten vaak tussen 15.00 uur en 19.00 uur. Dat is dus relatief vroeg ten opzichte van andere Europese landen, maar voor een Scandinavisch land is dit echter juist wat gebruikelijker. Het diner is vrij simpel. Meestal kun je aardappelen, groente en vlees of vis verwachten. Hier zit een sausje bij, en het soort saus is afhankelijk van je gerecht. Soms eten de Noren er ook een salade bij. Qua vlees wordt er vaak gekozen voor rendier, zalm of lam. Het dessert bestaat meestal uit pudding, ijs of fruit.

Over Noorwegen

Noorwegen is een schitterend land, gelegen in Scandinavië. Omdat het in Europa ligt, kun je er gemakkelijk en snel komen vanuit Nederland. En ondanks dat is het toch wel echt een wereld van verschil. Er zijn verschillende boeiende steden. Denk aan Oslo, Trondheim of Bodo. Maar ook de ruige natuur is een absolute aanrader. De vele fjorden zijn adembenemend mooi. Ook zijn er veel bossen en nationale parken. De kans is er om een bruine beer te spotten, maar dan moet je wel veel geluk hebben. Ook zijn er allerlei bijzondere vogels. In de wintermaanden is Noorwegen een boeiend gebied voor de sneeuwliefhebbers. En wat voor een eten kun je er voorgeschoteld krijgen?

Noorwegen is een schitterend land dat zeer geschikt is voor rondreizen of stedentrips. Veel mensen gaan ook naar het land voor de sneeuw en het Noorderlicht, maar het is ook in de zomer een echte aanrader. Wanneer jij van plan bent om naar Noorwegen te gaan, kan het handig zijn om al voorbereid te zijn op de verschillende eetgewoontes. Wat voor een eten kun je verwachten als je in Noorwegen bent?

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Noorwegen

0