blog
Vakantie Gotland

Vakantie Gotland

Gotland ligt in de Oostzee van Zweden op het grootste eiland van het Scandinavische land. Het eiland heeft een oppervlakte van 125 bij 55 kilometer en staat vooral bekend om de vele ruïnes, kerken en gezellige dorpen. Toerisme is dan ook een belangrijke inkomstenbron.

Klimaat

Het Zweedse eiland heeft een mild zeeklimaat. De temperatuur is sterk onder de invloed van de zee. In de zomer wordt meestal rond de 19 á 20 graden Celsius en in de wintermaanden zakt de temperatuur ver beneden 0 graden Celsius. De beste reistijd valt dan ook in de zomermaanden.

Bezienswaardigheden in Gotland

Zoals gezegd heeft het Zweedse eiland verschillende toeristen trekpleisters. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere Villa Villekulla, de Lummelundagrottan en Visby Cathedral.

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan is een groot natuurreservaat ten noorden van Visby. De grot is één van de belangrijkste trekpleisters van het park, maar er zit ook een prachtig museum bij. Jaarlijks bezoeken zo’n 110.000 toeristen de grot, vaak onder begeleiding van een gids.

Villa Villekulla

Villa Villekulla (Nederlands: Villa Kakelbont) is de bekende villa waar opnames werden gedaan voor Pippi Langkous. Tegenwoordig is het omgebouwd tot een speelterrein met een nabijgelegen ponypark. Je kunt onder andere een bezoekje brengen aan het Pippi Theater. Vooral voor kinderen is het leuk: het huis is nog in precies dezelfde staat als tijdens de opnames.

Visby Cathedral

Deze prachtige kathedraal is de enige goed bewaarde middeleeuwse kerk op dit eiland. De kerk werd gebouwd in 1225, oorspronkelijk als gastkerk voor Duitse handelaren. Later werd de kerk ingewijd als parochiekerk. Je kunt de kerk van zowel binnen als buiten aanschouwen: zeker de moeite waard.

Gotska Sandön

Het Gotska Sandön is een prachtig nationaal park dat je doet denken aan een tropisch eiland. De azuren wateren kabbelen tegen de kustlijnen en de stranden zijn kilometers lang. Overal zandduinen en gegarandeerd een hoop plezier!

Viking dorp Tofta

Tofta is een Viking dorp waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de Vikingen. Je kunt er onder andere bijlwerpen, traditioneel Vikingbrood bakken of als van ouds met pijl en boog schieten.

Vervoer

De meeste mensen die naar Gotland op vakantie gaan, kiezen voor een vlucht via Stockholm. Je kunt Stockholm vanaf Amsterdam in ongeveer 1 uur en 20 minuten bereiken. Een vlucht van Stockholm naar Gotland duurt vervolgens nog drie kwartier. Als alternatief kun je er ook met de boot komen. Dat duurt wel iets langer: ongeveer drie uur of vier tot zes uur. Dat hangt er vanaf met welke boot je heen gaat en vanaf welke plek.

Op het eiland kun je overal vrij gemakkelijk komen: met de fiets of met de auto. Indien je er niet met de auto bent gekomen, kun je er ook voor kiezen om eentje te huren. De prijzen van het huren van een auto zijn redelijk hoog, maar het is wel de moeite waard. Het eiland is immers vrij groot en als je alles wilt zien dan ben je wel een auto nodig.

Vergelijk hier direct alle reizen naar Zweden

 

0