Rondreis ABC eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao

Rondreis ABC eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao

Rondreis ABC eilanden

Wat maakt een rondreis ABC eilanden zo onvergetelijk?

De ABC eilanden zijn op een bepaalde manier allemaal onderdeel van Nederland. Aruba en Curacao hebben een ‘status aparte’ binnen Nederland en Bonaire is sinds enkele jaren een bijzondere gemeente van Nederland.

In Nederland bestaat het idee dat de ABC eilanden veel op elkaar lijken. Maar in werkelijkheid verschillen ze nog behoorlijk van elkaar.

Als je een rondreis maakt naar deze eilanden dan kom je erachter dat Aruba prachtige witte stranden en een levendig uitgaansleven heeft. Curaçao staat bekend om de koloniale architectuur en de blauwe baaien. Voor de rust, natuur en prachtige koraalriffen is Bonaire het ideale eiland.

De moedertaal op de drie eilanden is het Papiaments. Dit is een taal die alleen op de ABC eilanden wordt gesproken. Maar ook met het Engels en Nederlands kun je je hier prima verstaanbaar maken.

De vliegtuig is het enige vervoersmiddel om vanuit Europa op Aruba, Bonaire of Curaçao te komen. Fox Vakanties, en Tui bieden volledig verzorgde rondreizen aan naar de ABC eilanden. Met TuiFly vlieg je daar rechtstreeks naar toe met de nieuwste Dreamliner .Je kunt via deze reisorganisaties gaan eilandhoppen (combinatiereis) of een cruise maken langs deze prachtige eilanden. Dat zal ongetwijfeld een onvergetelijke vakantie worden. Wil je bijvoorbeeld alleen een vliegticket Curaçao om familieleden te bezoeken ? Kijk dan even op deze pagina voor goedkope vliegtickets Curaçao of voor Aruba op vliegticket Aruba en voor Bonaire op vliegticket Bonaire

Het tijdsverschil met Nederland is 5 uur in de winter en 6 uur in de zomer. Op de ABC eilanden is het dan 5 of 6 uur vroeger dan in Nederland.

Een vaak gemaakte route is de volgende:

Amsterdam – Bonaire
Bonaire – Curaçao
Curaçao – Aruba
Aruba – Amsterdam

aruba 107638 640

De ligging

Van de drie ABC eilanden ligt Aruba het meest westelijk. Curaçao ligt in het midden en Bonaire ligt het meest oostelijk. De eilanden liggen zo’n 30 (Aruba) tot 80 kilometer (Bonaire) van het vasteland van Venezuela.

Curaçao is verreweg het grootste eiland (444 vierkante kilometer) van de drie. Bonaire (288 vierkante kilometer) en Aruba (193 vierkante kilometer) volgen op gepaste afstand.

Het landschap van de eilanden zijn droog en heuvelachtig. Het hoogste punt op Curaçao is de Sint Christoffelberg (375 m), op Bonaire is het de Brandaris (240 m) en op Aruba is de Jamanota met 189 meter het hoogste punt.

De ABC eilanden zijn gedurende het gehele jaar de ideale bestemming voor het maken van een rondreis. De eilanden kennen een tropisch klimaat.

De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 28 graden Celsius. Het verschil, qua temperatuur, tussen de zomer- en winterperiode is maar 3 graden Celsius. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is ongeveer 5 graden Celsius.

Je kunt je dus voorstellen dat er wat betreft de temperatuur nauwelijks een verschil is tussen de verschillende seizoenen. Gemiddeld zijn de maanden augustus tot en met oktober iets warmer. Iets minder warm zijn de maanden januari en februari.

Lokaal zijn er nog wel verschillen qua temperatuur. Dit komt voornamelijk door de hoogteverschillen en de neerslag. Door de zogenaamde passaatwind is het aan de kust en op het water wat koeler dan in het binnenland.

Ook het zeewater heeft een heerlijke temperatuur. Het wijkt met zijn 25 tot 27 graden Celsius niet veel af van de luchttemperatuur.

Met enige regelmaat trekken er orkanen over het Caribisch gebied. Aruba, Bonaire en Curaçao hebben het geluk dat ze niet in deze orkaanzone liggen. Hierdoor hebben deze eilanden zelden te maken met de orkanen.

vakantie Aruba

Natuur op de ABC eilanden

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de ABC eilanden. De flora en fauna is heel anders dan je gewend bent.De flora op de ABC eilanden is beperkt. Dit komt hoofdzakelijk door de droogte en het rotsachtige landschap. Op de eilanden komen gezamenlijk ongeveer 500 plantensoorten voor.

Cactussen en watapana’s

Kenmerkend voor zowel Aruba als Bonaire en Curaçao zijn de vele cactussen den de doornige struiken en bomen. Vooral de cactus komt hier veel voor. Op sommige plekken staan hele bossen van zuilcactussen. Deze cactussen kunnen ongeveer 4 meter hoog worden.

De meest opvallende boom op de ABC eilanden is de watapana (ook wel dividivi genoemd). Deze bomen hebben een geheel vervormde kruin. Deze kruin is krom gebogen door de passaatwind.

De leguaan en cascabel

Tijdens een rondreis naar de ABC eilanden kom je er vanzelf achter dat de dierenwereld van deze eilanden niet zo divers is. Het bekendste dier is de leguaan. Dit dier is beschermd.

De leguanen kunnen een lengte bereiken van wel 2 meter (inclusief staart). De groene leguaan gold in het verleden als lekkernij. De Antilliaanse leguaan komt alleen voor op de ABC eilanden.

Aruba kent 2 verschillende soorten slangen, de santanero en de cascabel. De cascabel is een van de giftigste ratelslangen ter wereld. Gelukkig is de kans klein dat je wordt gebeten. Zodra deze slang door heeft dat je eraan komt, dan is hij er allang vandoor gegaan.

Een leguaan op Aruba
iguana 50198 640
cattle egret 79842 640
hummingbird 4412619 1280
parrot 4130288 1280

Vogelsoorten

In tegenstelling tot de zoogdieren en reptielen zijn er wel genoeg verschillende vogels te zien op de drie Benedenwindse Eilanden. De Caribische flamingo is karakteristiek voor Bonaire.

Zee- en watervogels die veel te zien zijn op de eilanden zijn de bruine pelikanen, fregatvogels, zilverreigers, koereigers, steltkluten, blauwe reigers, koningssterns, visdiefjes, ibissen, aalscholvers en visarenden.

Vogels die hier veel voorkomen zijn verschillende soorten duiven, vliegenvangers en vinken. Het suikerdiefje is een bekende vogel. Dit is een klein vogeltje met een gele buik en zwarte rug. Ze zijn veel in de buurt van mensen te vinden, op zoek naar suiker.

Prachtige vogels om te zien zijn de verschillende papegaaien en parkieten. Hieronder de prikichi en de Amazona barbadensis. Ook de kolibrie is prachtig om te zien.

De onderwaterwereld

De onderwaterwereld rond de Benedenwindse Eilanden hoort tot de mooiste ter wereld. Je vindt hier prachtige koraalriffen


De koraalriffen bij Bonaire zijn het mooiste, daarna die van Curaçao. De koraalriffen dienen als verblijfplaats van vele prachtig gekleurde vissen.


Er komen hier prachtige tropische vissen voor in alle vormen en kleuren. Prachtig zijn de keizersvissen, papegaaivissen, koraalvlinders, riddervissen, juweelvissen, lipvissen, zeepaardjes, doktersvissen en regenboogvissen.


Andere vissen die hier veel voorkomen zijn de trompetvissen, fluitvissen, grommers, tandbaarzen, hengelaarsvissen, geelstaartmakrelen en murenen. Als je geluk hebt kun je zeeschildpadden en roggen aantreffen.

Verder komen er in de wateren van de ABC eilanden dolfijnen, walvissen, tuimelaars, potvissen, bruinvissen, bultruggen en vinvissen voor.

diving 26017 640
diving 1656619 640 min
lions dive curacao resort 2013 diving shore s jpg

ArubaRondreis ABC eilanden

Aruba. Een eiland met twee gezichten. De zuidwestkant van het eiland is relatief rustig. Hier liggen parelwitte zandstranden.

Langs deze zandstranden staan de grote hotels van het eiland. Ook wonen hier de meeste mensen van het eiland en is er veel industrie en andere bedrijvigheid.

Dan de noordoostkant. Deze kant heeft een heel ander karakter. De zee is ruiger en de wind waait hier harder. Dit zorgt ervoor dat je hier niet kunt zwemmen of een andere watersport kunt beoefenen.

Het landschap aan de noordoostkant is rotsachtig en kaal. In tegenstelling tot het zuidwesten wonen hier vrijwel geen mensen. Wel kom je er zeevogels, hagedissen en geiten tegen.

Twee uitersten dus. En tussen deze twee uitersten ligt het platteland van Aruba. Dit plattegrond is op sommige plaatsen heuvelachtig en is hoofdzakelijk begroeid met cactussen, lage bomen en doornstruiken. Zo af en toe staat er een vrijstaand huis die afgescheiden is door een cactushaag of een stenen muur.

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Deze stad mag je niet missen tijdens je rondreis. Het is er gezellig. Er zijn veel winkels te vinden en hier vind je ook gezellige cafés, bars, clubs en restaurants.

Restaurants op Aruba

Er zijn talloze restaurants op Aruba waar je heerlijk kunt eten. Wij willen in het bijzonder de volgende restaurants bij u aanbevelen:

Meer dan voortreffelijk eet je in het restaurant Yemanja aan de Wilhelminastraat in Oranjestad. De chef /eigenaar Joyce is een Nederlandse vrouw die al sinds haar 14e een liefde heeft weggelegd voor koken. Nou wij kunnen u verzekeren daar eet je niet 1 keer ,daar wil je elke avond wel naar toe. Wel even reserveren van te voren dan weet je zeker dat je een tafeltje hebt. Buiten dat het eten overheerlijk is moeten we ook een compliment geven aan de bediening. Zo hoort het in elk restaurant te zijn en zij hebben dat allemaal begrepen! Bravo en tot een volgende keer.

Als 2e adviseren wij u ook eens te gaan eten bij De Zeerovers in Savaneta. ( tel +297 584 8401) .Je eet daar de ” Catch of the day ” en zoals je zult begrijpen zijn dat de vissen en garnalen die ze dagelijks vers uit het water voor je halen.Heel relaxed en lekker eten daar. Even in de rij staan om je bestelling op te geven en een tafeltje aan het water zoeken. Je bestelling wordt zo’n 15-20 minuten later geserveerd .De overgebleven restjes van de vis en de garnalen kun je later aan de vissen in de zee voeren.Formele kleding is niet nodig. Gewoon in korte broek en T-shirt! Foto’s kun je bekijken op hun FB pagina

yemanja
steak
fish 2366925 640
fish 3483465 1280

Aruba is vaak het laatste eiland wat de mensen bezoeken tijdens hun rondreis langs de ABC eilanden. In tegenstelling tot Curaçao en Bonaire heeft Aruba weinig groen. Dit komt hoofdzakelijk door het hete en droge weer. Dit maakt het eiland echter niet minder mooi.

Aruba heeft volgens velen de mooiste stranden van alle ABC eilanden. Je moet tijdens je bezoek aan het eiland vooral de prachtige stranden Palm Beach en Eagle Beach bezoeken. Daarnaast is Aruba een waar paradijs voor duikers en snorkelaars.Daarvoor moet je naar Baby Beach in het zuiden en Arashi Beach in het noorden van het eiland.

Wat Aruba extra leuk maakt zijn de super vriendelijke mensen. Niet voor niets is het motto van Aruba ´One Happy Island!´.

Bonaire

Bonaire is qua oppervlakte het middelste eiland van de drie ABC eilanden. En met zijn bijna 20.000 inwoners heeft het verreweg het laagste inwonersaantal van de Benedenwindse Eilanden.

Bonaire heeft de vorm van een boemerang. Het noordwesten is heuvelachtig en in het zuiden is het voornamelijk plat. Vlak voor de hoofdstad Kralendijk ligt Klein Bonaire. Klein Bonaire is een eilandje dat omgeven is door prachtige koraalriffen.

Bijna alle inwoners van Bonaire wonen in Kralendijk of in de nabije omgeving van deze hoofdstad. Bonaire is een super relaxed eiland. Daarmee is het ook het perfecte eiland om je rondreis langs de ABC eilanden te beginnen.

Het land heeft wat minder cultuur en minder mooie stranden dan Curaçao en Aruba. Maar de natuur is hier echt prachtig. De rust en de prachtige natuur zijn dan ook de toeristische troeven van Bonaire. In het zuiden van Bonaire kun je een groot aantal Caribische flamingo’s spotten.

In het noorden ligt het Washington Slagbaai National Park. Dit is een absolute aanrader. In dit 5643 hectare grote park kan je prachtige wandeltochten en mountainbike tochten maken. Ook leven er unieke plant- en diersoorten in dit park. In sommige gebieden kan je hier zelfs nog opgedroogde lavastromen zien.

Maar de belangrijkste attracties van Bonaire bevinden zich onderwater. De onderwaterwereld is fascinerend te noemen. Niet voor niets staat ‘Diver’s Paradise’ op de nummerborden van de auto’s. Je kan in de wateren rond Bonaire kennismaken met zo’n beetje alle koraalsoorten en rifvissen van het Caribisch gebied.

bonaire 4881203 1280

Curaçao

Curaçao is het grootste eiland van de drie ABC eilanden. En misschien is het ook wel het meeste interessante eiland van de drie. Om zoveel mogelijk te genieten van Curaçao raden we je aan, om bij aankomst op het vliegveld, een auto te huren.

Curaçao kent een goed klimaat, er zijn veel watersport- en andere sportmogelijkheden en de hoofdstad Willemstad is een van de meest interessante steden van het Caribisch gebied.

Willemstad kent veel prachtige historische panden. Deze panden laten zien hoe rijk het handelsverleden van het eiland was. De bouwstijl hier is typisch Nederlands. Daarom wordt de stad soms ook wel Klein Amsterdam genoemd. Ook zijn er veel winkels te vinden. Vrijwel alle inwoners van Curaçao wonen in Willemstad.

Ook voor de natuurliefhebber is er genoeg te doen op Curaçao. Je kan een bezoek brengen aan het grootste nationale park van het land, het Christoffelpark. Het park heeft een zeer gevarieerde flora en fauna met veel unieke vogels, reptielen en bloemen.

Daarnaast bezit het eiland enkele druipsteengrotten, een woeste vlakte langs de noordoostkust, een internationaal vliegveld en veel uitgaansmogelijkheden. Langs de zuidwestkust liggen een aantal prachtige baaien en inhammen. Hier kan je heerlijk zwemmen.

De sfeer op Korsou, zoals de Curaçaoënaars hun eiland in het Papiaments noemen, is net als op de andere ABC eilanden ongedwongen en ontspannen.

Curaçao wordt meestal als tweede halte genomen tijdens een rondreis langs de ABC halte. De derde en laatste halte is Aruba

curacao 552042 640
curacao 921699 640
curacao 398891 1280
lagoon 921629 1280
willemstad 4881054 1280

Wat is de reistijd naar de ABC eilanden?

Voor Aruba : ca.🕔 10u 20m reistijd

Voor Bonaire:ca.🕔10u 15m reistijd

Voor Curaçao : ca.🕔 9u 50m reistijd

Rondreis ABC eilanden

reisorganisatie Aruba:

reisorganisatie Bonaire:

reisorganisatie Curacao: