blog
Vakantie naar Jamaica

Vakantie naar Jamaica

Zin in een bijzondere vakantie naar een prachtig subtropisch land? Dan raden wij een vakantie naar Jamaica aan. Geniet van de bekende relaxte sfeer dat op het gehele eiland heerst. Maak een tocht langs de indrukwekkende bezienswaardigheden, de vriendelijke bevolking en natuurlijk het overheerlijke klimaat. Ga aan één van de grote zandstranden liggen, met een drankje onder één van de palmbomen. Vanzelfsprekend moet er natuurlijk geluisterd worden naar de wereldberoemde Jamaicaanse reggaemuziek. Het zal zeker een onvergetelijke vakantie gaan worden op het mooie Jamaica.

Land van de reggae

Als wij Jamaica zeggen, dan denk jij natuurlijk aan artiesten als Bob Marley en Sean Paul. Veel muziekstijlen kennen hun herkomst uit Jamaica. Muziekstijlen als ‘ska, rocksteady en dancehall’ komen hier vandaan. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het museum over Bob Marley. Dichterbij het leven van deze wereldberoemde artiest zal je nooit meer komen.

De taal die op Jamaica wordt gesproken is ook zeer bijzonder. De nationale taal is namelijk Patios, dit is een mengtaal. Talen als Frans, Spaans, Engels en enkele Afrikaanse talen komen hierin voor. Maar geen zorgen, de Jamaicanen spreken allemaal redelijk goed Engels.

Montego Bay

Jamaica staat ook bekend om zijn prachtige witte zandstranden. Ga hier lekker liggen en neem af en toe een duik in het helderblauwe water van de Caribische Zee. Het bekendste strand van dit eiland is bij uitstek ‘Montego Bay’. Rondom dit strand zijn veel bekende hotels te vinden, waaronder enkele All-Inclusive hotels.

Mayfield watervallen

Maar Jamaica is meer dan alleen witte stranden en palmbomen, het is zeker een aanrader om het binnenland eens te gaan verkennen. Hier kan volop worden genoten van de indrukwekkende natuur. De tropische bloemen en planten zullen direct opvallen. In de plaats Negril zitten zeer goede hotels, vanwaaruit gemakkelijk afgereisd kan worden naar de bekende ‘Mayfield Falls’. Deze watervallen behoren tot één van de hoogtepunten tijdens een vakantie in Jamaica. De echte fanatiekeling kan deze watervallen zelfs beklimmen en vervolgens een duik nemen in het heerlijk koele water.

Ook de omgeving rondom de watervallen is prachtig, de mooie bloemen en bijzondere planten zijn een geweldig aanzicht. De geluksvogel kan in dit gebied ook de roodgebekte zwaluwstaart kolibrie in levende lijve zien.

Plantages op Jamaica

Los van de prachtige natuurrijke omgeving rondom Negril, is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan één van de vele plantages. In dit gebied zitten meerdere plantages die suikerriet en koffie produceren. Deze plantages zijn van grote waarde voor dit tropische eiland. Het is dan ook niet gek, dat de plaatselijke bevolking voornamelijk geniet van een lekker glaasje rum. Elke vakantieganger moet op Jamaica dit drankje dan ook zeker eens proberen.

Geldzaken op Jamaica

In Jamaica zal er betaald worden met de Jamaicaanse dollar, ook wel bekend als de JA$. Deze munteenheid is onderverdeeld in honderd cent. Maar in de meeste toeristische gebieden zullen de Amerikaanse dollars ook worden geaccepteerd. Het is mogelijk om aan het einde van de vakantie, de Jamaicaanse dollars terug te wisselen. Let op, dat kan uitsluitend op het vliegveld van Jamaica. Het is dan noodzakelijk om in het bezit te zijn van een wisselbriefje of een pinbriefje, bewaar deze dus goed.

Over het algemeen kan er in de grote en bekende plaatsen van het eiland gepind worden, er zijn overal wel pinautomaten te vinden. Bij sommige pinautomaten worden bepaalde passen niet geaccepteerd, maar met Maestro zal dat nergens een probleem zijn. Het is slim om vooraf even contact op te nemen met uw bank, om de betaalmogelijkheden op Jamaica even te bespreken. Zo kom jij nooit voor een vervelende verrassing te staan.

Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd, dan hebben wij het bijvoorbeeld over winkels, hotels en restaurants.

Fooien op Jamaica

De meeste hotels en restaurants op Jamaica berekenen de fooi al in de rekening. Het gaat dan meestal om een percentage van tien procent over de totale rekening. Maar de meeste restaurantmedewerkers en hotelmedewerkers houden desondanks rekening met een extra fooi. Het is normaal om een kamermeisje ongeveer zestig Jamaicaanse dollars per dag te geven en taxichauffeurs houden rekening met vijftien procent fooi.

Openingstijden op Jamaica

Wettelijk gezien bestaan er helemaal geen openingstijden op Jamaica. Maar de banken handhaven over het algemeen wel vaste openingstijden. De banken zijn doordeweeks geopend van negen uur in de ochtend tot drie uur in de middag. Op vrijdag zijn de banken een uur langer geopend en in het weekend gesloten.

De winkels zijn in de meeste gevallen van negen uur in de ochtend tot vijf uur in de middag geopend. De kleinere souvenirwinkels en de markten kennen geen tijden en sluiten normaliter net nadat de zon in ondergegaan.

Openbaar vervoer op Jamaica

Het is mogelijk om gebruik te maken van de bus en de taxi. Maar let op, het openbaar vervoer op Jamaica kent geen vaste tijden. Zodra er een bus aankomt rijden, dan moet deze worden aangehouden. Er kan ook worden opgestapt bij het busstation van Montego Bay, de bus zal vertrekken wanneer er een bepaald aantal mensen hebben plaatsgenomen in de bus. Dit is geen comfortabele manier van reizen, aangezien de bussen meestal overvol zitten en geen airconditioning kennen.

Jamaica kent ook taxi’s, maar dan moet er goed opgelet worden. Er bestaan speciale taxi’s voor de toeristen op het eiland, deze zijn te herkennen aan een rood nummerbord. Het gaat hier om volledig verzekerde taxi’s, die met een vast bedrag werken. Spreek de prijs van te voren af en geef ook aan met welke valuta er betaald zal gaan worden. Dit kan nog wel eens voor commotie zorgen.

Vergelijk direct alle reizen naar Jamaica:

 

0