blog
De verloren stad van Cayman Brac

De verloren stad van Cayman Brac

Iedereen is bekend met de mythische stad Atlantis, de oude Griekse beschaving waarvan de beroemde Plato beweerde dat hij was bezweken aan een tragedie en op de bodem van de Middellandse Zee tot rust kwam. Niemand heeft echter ooit een stad onder water gezien, tot nu toe.

Duizenden kilometers verwijderd van de klassieke beschavingen in het warme water van het Caribisch gebied, heeft een beeldhouwer stilletjes zijn eigen visie op Atlantis gebouwd voor de kust van het eiland Cayman Brac. Hoewel de beeldhouwer nog maar een paar jaar bezig is met het enorme project, heeft de onderneming al de aandacht getrokken van duikers en sensatiezoekers uit de hele wereld.

kaaimaneilanden

Gigantische sculpturen op de Caribische bodem

De Cayman versie van Atlantis is het geesteskind van een ietwat mysterieuze lokale kunstenaar die alleen bekend staat als Foots. In zijn vijftiger jaren heeft Foots verklaard dat hij al sinds zijn jeugd een obsessie heeft met de mythe van Atlantis. Foots heeft bijna volledig alleen gewerkt en heeft al een aantal gigantische sculpturen voltooid waarmee hij de basis legde voor Atlantis. Na het voltooien van de sculpturen plaatste Foots zijn werk op een natuurlijk zandstrand van de Caribische bodem, altijd bewust van het delicate onderzeese ecosysteem.

Hoewel er veel is voor duikers om van te genieten in dit Caribische Atlantis, blijft Foots voor onbepaalde tijd aan dit enorme project werken door elke zes maanden nieuwe sculpturen aan de onderwaterstad toe te voegen. Het verrassendste is dat Foots geen tekeningen heeft gemaakt van zijn onderwaterproject, maar ervoor heeft gekozen om alleen vanuit zijn verbeelding te werken, waardoor de plannen van de stad zich kunnen ontwikkelen en veranderen naarmate de beschaving groeit.

Op ontdekking in de onderwaterwereld van Atlantis

De ingang van Atlantis op Cayman Brac wordt gemarkeerd door de gigantische boog van Atlantis. Met elk van de basissen die meer dan tien ton wegen, bevinden duikers zich onmiddellijk in een ontzagwekkende omgeving. De grote boog opent naar wat Foots “The Elders ‘Way” heeft genoemd. Aan het einde van dit pad omzoomd met klassieke tempelkolommen heeft de beeldhouwer gestileerde sculpturen van menselijke figuren geplaatst, die bij de beeldhouwer bekend staan als profeten, om over de onderwaterstad te waken. Om te verzekeren dat de lokale bevolking bij het project kon worden betrokken, modelleerde Foots elk van deze sculpturen naar individuen die hebben bijgedragen aan de Cayman samenleving.

De figuren van de profeten kijken uit over een grote binnenplaats op de zeebodem die bekend staat als de “Inner Circle of Light”. In Foots versie van de Atlantis-mythe zorgde een jong meisje ervoor dat de fakkels bovenop de elf kolommen van de stad altijd verlicht waren en dat er nooit schaduwen over de grote zonnewijzer gingen. Duikers vinden de zonnewijzer in het midden van de binnenplaats, beschermd door de grote zuilen van de stad. In het midden staat een weergave van de cirkel van het licht, de ruimte waar van alle tijden werd gezegd dat deze eindeloos was.

Een levendig zeeleven

Een van de belangrijkste aspecten van de onderwaterstad is de zorg die wordt besteed aan de locatie op de bodem van de Caribische Zee. Hoewel deze aan alle kanten omgeven is door dichte koraalriffen, werd de locatie voor Atlantis gekozen omdat er geen koraal moest worden verwijderd om de sculpturen te huisvesten. Omdat de sculpturen gemaakt zijn van eenvoudig beton en geen enkele zeedier in het gebied schaden, zal de stad altijd in staat zijn om een levendig zeeleven te ondersteunen.

In feite, hoewel Cayman Atlantis zich momenteel op een paar hectare zonder zand bevindt, zullen duikers merken dat de stad al een grote verscheidenheid aan bewoners heeft aangetrokken. Overal in de stad onder water zijn harde koralen vertakt, zeediertjes hebben er huizen gevonden tussen de sculpturen en er zwemmen elke dag vele soorten tropische vissen door de stad.

Duikers en snorkelaars

Rustende op een ondiepe diepte, worden duikers er gegarandeerd van een uitstekend zicht. De meeste duikers van de Kaaimaneilanden bezoeken deze speciale site elke dag. In tegenstelling tot veel van de populaire duiklocaties op de Kaaimaneilanden, is Atlantis een geweldige duik voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Dankzij de geringe algehele diepte en het uitstekend zicht onder water, kan de site ook worden ontdekt door snorkelaars.

 

Een unieke duiklocatie

Als je een duiklocatie als geen ander ter wereld wilt ervaren, maak dan zeker een korte reis naar het zustereiland van Grand Cayman, Cayman Brac. De verloren stad van de Kaaimaneilanden is ‘s werelds eerste onderwaterstad met de grootste verzameling onderwaterbeeldhouwkunst. Het zal nog jarenlang verder blijven ontwikkelen en heel wat nieuwsgierigen verwelkomen.

kaaimaneilanden

Naar de Kaaimaneilanden?

Bekijk de reizen ….


Schermafbeelding 2021 01 02 om 15.04.14
Video afspelen
0