Vakantie Barbados

Vakantie Barbados

Dingen om te weten voordat je vertrekt voor een vakantie Barbados

Voordat je op vakantie naar Barbados gaat, zijn hier enkele nuttige tips die je moet weten. Als je op het eiland aankomt, weet je op die manier wat je kunt verwachten.

Barbados heeft één luchthaven, de Grantley Adams International Airport (BGI). De luchthaven ligt in het zuiden van het eiland en ligt op ongeveer 16 kilometer van de hoofdstad Bridgetown. Er is slechts één terminal op de luchthaven. De luchthaven heeft geen luchtweg, dus passagiers moeten het vliegtuig verlaten via een trap en naar de aankomsthal wandelen.
Barbados heeft een strikte regel die elke vorm van legercamouflagekleding verbiedt, inclusief hoeden, sjaals, korte broeken, t-shirts, rugzakjes, enzovoort. Elke persoon die dergelijke artikelen in het land draagt, zelfs kinderen, zal worden gevraagd deze door de autoriteiten te verwijderen.

Formulieren bij aankomst

Aan boord van de vlucht krijg je een immigratie- of douaneformulier om in te vullen. Deze formulieren moeten worden ingevuld voordat je de aankomsthal binnengaat. Bezoekers moeten hierop het adres vermelden waar ze zullen verblijven terwijl ze in Barbados zijn. Op de achterkant van de kaart staat een blauw douaneformulier dat moet worden ingevuld en overhandigd aan de douanebeambte, van zodra je jouw bagage hebt verzameld.

Luchthaven meet & greet

In Barbados is het mogelijk om een persoon in te huren voor een aangename aankomst. Deze meet and greet service omvat het persoonlijk begeleiden in de luchthaven, een onmiddellijke hulp bij het ophalen van bagage, hulp bij de douane en een taxi met airconditioning naar je verblijf.

Rode hoofdletters

Nadat je door de douane bent, zie je talloze mensen staan met rode hoofdletters. Deze mannen en vrouwen zijn beschikbaar om je te helpen met je koffers en zullen je naar buiten begeleiden. Het is gebruikelijk om deze mensen een kleine fooi te geven per stuk bagage die ze dragen.

Duty FreeVakantie Barbados

Er is een Duty Free winkel voor het aankopen van wijnen en gedistilleerde dranken, waarbij de prijzen tot wel 70% onder de normale prijzen kunnen liggen. Vooral in dranken zoals wodka, gin en whisky’s kan je goede koopjes doen. Op de lokale rum is er echter geen korting. Officieel kan elke persoon er 1 liter kopen, maar insiders weten dat ze meer dan de limiet van 1 liter kunnen kopen.

Vervoer in Barbados

Tenzij je vooraf een privétaxi hebt geregeld, is er bij het verlaten van de aankomsthal direct links een bureau gelegen waar een taxicentrale jou naar de volgende beschikbare taxi leidt. Er staan borden met de tarieven van alle belangrijke eilandbestemmingen. Houd er echter rekening mee dat de meeste, zo niet alle chauffeurs, extra kosten in rekening zullen brengen. Dit is afhankelijk van het aantal passagiers en de hoeveelheid bagage die je meeneemt. Het is aan te raden om op voorhand een prijs af te spreken voordat je de luchthaven verlaat.

Autovervoer in Barbados

Er zijn tal van autoverhuurbedrijven op het eiland, maar slechts een beperkt aantal voldoet aan de internationale normen. Courtesy Rent-a-Car, één van Barbados oudste en bekende autoverhuurbedrijven, en Drive-a-Matic hebben allebei kiosken beschikbaar aan de linkerzijde nadat je de aankomsthal hebt verlaten. Als je een voorafgaande reservering hebt, zal dit bedrijf je meestal begroeten met een in de hand gehouden bord buiten de aankomsthal.

Drinkwater op Barbados

Het water van Barbados wordt op natuurlijke wijze gefilterd via kalksteen en koraal. Daarom is het veilig om te drinken. Sommigen zeggen dat Barbados water geschikt is voor een koningin, omdat koningin Elizabeth het water van Barbados als verrukkelijk verklaarde.

Winkelen op Barbados

Als je winkelt in één van de vele winkels van het eiland, zorg er dan voor dat je je paspoort en immigratiekaart meeneemt, want je moet deze documenten presenteren om bepaalde items te kopen. Alcohol en tabak kan je er niet zomaar kopen, hierbij hoort een bepaalde procedure.

Met de wagen rijden op Barbados

Op Barbados rijden ze aan de linkerkant van de weg, wat betekent dat het stuurwiel zich aan de rechterkant van het voertuig bevindt. Voor degenen onder u die aan de andere kant van de weg rijden, wees je ervan bewust en wees voorzichtig tijdens het rijden. Kijk zeker naar beide kanten voordat je de weg oversteekt. Een tip hierbij is dat het stuur altijd in het midden van de weg moet zitten als je ernaar kijkt, nooit aan de kant!

De Barbadianen zijn dol op hun claxons. Zelden worden deze gebruikt in een vlaag van woede, maar eerder worden ze gebruikt als een vriendelijke hallo en als een dankjewel. Flitsen met de lichten wordt meestal gedaan als teken van “ga alstublieft voor mij rijden”.
Het uitgebreide wegennet in Barbados kan een behoorlijke uitdaging zijn om op te rijden. Je kunt een gratis SatNav-kaart downloaden en sommige autoverhuurbedrijven bieden een SatNav in de huurauto aan. De borden voor de bushaltes zijn handig om te weten in welke richting je moet rijden. Ze zijn gemarkeerd met ‘Naar de stad’ of ‘Buiten de stad’. Dit is handig als je in één van deze richtingen wilt gaan, maar als je door het land moet rijden, kan het wat ingewikkelder zijn.

Het huren van een auto

Als je een voertuig huurt op Barbados, moet je een rijbewijs kunnen tot dat 3 maanden geldig is. Vergeet dus niet om je rijbewijs mee te nemen.

Het openbaar vervoer op Barbados

Het openbaar vervoersysteem is redelijk goed op Barbados, maar er is geen specifieke planning. De blauwe bussen zijn eigendom van de overheid; de gele minibussen en de kleine witte bestelwagens zijn in privébezit.

Het verhuur van babyuitrusting

Autostoeltjes, kinderwagens, babybedjes, wiegjes en speelgoed, kunnen gemakkelijk worden gehuurd op Barbados. Zo kan je deze spullen thuislaten en hoef je ze niet meer te nemen als je naar Barbados vertrekt. Dit zal je vakantie Barbados vergemakkelijken.

Betalen op Barbados

Op Barbados wordt er betaald met de Barbados Dollar. Echter worden er ook Dollars van de Verenigde Staten geaccepteerd, wat gemakkelijk is als je deze nog in je bezit hebt. Je kan er wel euro’s laten omzetten in Barbados Dollar. Vergeet ze echter niet terug in te dienen als je het eiland verlaat. Buiten American Express worden alle belangrijke creditcards geaccepteerd op het eiland.

Het geven van een fooi

Het is niet gebruikelijk om taxichauffeurs een fooi te geven, hoewel een fooi niet wordt geweigerd op het eiland. De gemiddelde restaurantfooi is 10%, maar controleer eerst of een servicetoeslag niet op je restaurantrekening is vermeld en dus al berekend is in de prijs. In de supermarkt is het gebruikelijk om degenen die je boodschappentassen inpakken en deze vervolgens naar je auto brengen een fooi te geven. In de privévilla’s waardeert het personeel een fooi aan het einde van je vakantie. Dit bedrag wordt in discretie gegeven en is gebaseerd op het niveau van de service die je hebt ontvangen. De hotels voegen normaal gesproken automatisch 10% servicekosten toe aan je kamer en je rekening met eten en drinken.

De top 10 stranden van Barbados

Vakantie Barbados

Barbados is het eiland dat het hele jaar door schitterend is om naartoe te gaan. Met het toeristische hoogseizoen van januari tot juni en temperaturen variërend van 24°C tot 29°C gedurende het hele jaar, heeft Barbados echt veel te bieden aan strandliefhebbers. Tijdens het laagseizoen kan het er zwaar regenen, maar de stortbuien zijn er meestal snel en kort. Hoewel het Caribisch gebied bekend staat om orkanen, is het zeer zeldzaam dat het eiland daar last van heeft.

Banken en geldautomaten zijn gratis beschikbaar op het eiland, waardoor je er gemakkelijk geld kan afhalen. Als je naar Barbados gaat, heb je uiteraard een geldig paspoort nodig. De westkust van Barbados staat bekend als de platina-kust. In dit gebied vind je VIP-villa’s. Reizigers die naar dit deel van Barbados reizen, kiezen ervoor om naar een luxe vakantiebestemming te gaan. Het gebied is een hoogstaande, toeristische bestemming.

Ten noorden van de hoofdstad Bridgetown liggen talrijke luxe strandresorts genesteld langs de kust. Het heldere warme azuurblauwe water gaat er zachtjes over in goud koraalzand.

Stranden en baaien van Barbados

Vakantie Barbados

Barbados is een relatief vlak eiland met een overvloed aan grote, geleidelijk aflopende koraalstranden die het land omringen.
In het noorden komen koraal- en zandsteenkliffen recht uit de zee en gaan ze zo’n 30 meter hoog. De meeste kliffen zijn er 15 tot 30 meter hoog. Ze worden gescheiden door kleine koraalstranden en baaien. Op de vlakkere kusten in het zuidwesten en het westen van Barbados, kun je wandelen op kilometers lange, ongebroken witte zandstranden.

Je zal er ongetwijfeld stoppen om trossen koraalrotsen te bewonderen die uitkijken op de zee. Langs de kust worden grote en kleine stranden verbroken door koraalformaties.

Barbados is een koraaleiland. De stranden zijn er gemaakt van fijngemalen koraal, een schone fijne korrel. Er zijn enkele stranden die niet over dit fijne zand beschikken, maar over het algemeen is het zand er prachtig, zoals een strand aan de kust moet zijn. Hier volgt een top tien van stranden die een must zijn om te bezoeken voor alle toeristen op Barbados die van het paradijs houden.

1. Bottom Bay

Net ten noorden van het beroemde Sam Lord’s Castle, wordt deze baai beschermd door grote kliffen. Het is een privé, breed zandstrand omzoomd met palmen. Bottom Bay heeft een echt Robinson gevoel. Kristalhelder water, middelgrote golven met een lichte onderstroom en een goede picknickplaats zijn enkele voorbeelden van hoe het eruit ziet.

2. Crane Beach

Van oorsprong een haven, wordt het strand van Crane door velen beschouwd als één van de mooiste stranden van het eiland. Het werd door “Lifestyles of the Rich and Famous” uitgeroepen tot één van de tien beste stranden ter wereld. De naam “Crane” is afgeleid van de grote kraan op de top van de klif die werd gebruikt voor het laden en lossen van schepen in vervlogen tijden. De grotere golven maken het perfect voor surfers, maar ook kan je er in de baai veilig zwemmen, vlak bij de kust.

3. Church Point

Church Point is een heel bijzonder strand. Het is er proper, niet erg breed, enigszins beschut, de wateren zijn er bijna altijd rustig zonder onderstroom en je kan er goed snorkelen. Dit strand ligt tegenover het prachtige Heron Bay House, dat bijna net zo mooi is om te zien als het ongerepte strand waar het op uitziet.

4. Long Beach

Long Beach is de laatste strand in de lus van het eiland. Het strekt zich uit over ongeveer 2 kilometer. Dit strand is geweldig, omdat het afgelegen en privé is. De nabijgelegen Long Beach Club heeft het strand als faciliteit, waardoor het een privéomgeving is.

5. Dover Beach

Liggend aan de zuidkant van de St. Lawrence Gap is Dover Beach een populair strand onder bezoekers aan de zuidkust. Middelgrote golven en een aantal voorzieningen in de buurt dragen bij aan de aantrekkingskracht.

6. Cattlewash

Cattlewash is verreweg het langste strand van het eiland. De ruige pracht maakt van het strand een populaire en ontspannende plek. Het is enkele kilometers lang en vaak verlaten. Je moet er voorzichtig zijn tijdens het zwemmen, omdat de golven en de onderstroom er erg sterk zijn. Het is een perfecte locatie voor natuurliefhebbers. Interessant is dat dit strand Cattlewash is genoemd, omdat het in vroegere tijdens de badplaats was voor kuddes vee die door naburige dorpen over de heuvels werden geleid.

7. Bath

Eén van de weinige echt veilige zwemstranden langs de hele Atlantische kant, is Bath. Er is meestal een toezichter op het strand aanwezig. Je vindt er ook veel mogelijkheden om lekker te eten. Gemiddeld grote tot kleine golven en een lichte onderstroom dicht bij de kust maken dit een goed zwemstrand. Het beste is om er te zwemmen aan de linkerkant van de strandbar.

8. Mullins Bay

Vakantie Barbados

Mullins Bay is een populaire ontmoetingsplaats. Je ziet er bij heel het jaar door een pittoreske baai met een mooi en rustig strand. Er zijn tal van faciliteiten beschikbaar, je kan er lekker eten en ook is Mullins een zeer goed snorkelgebied. Rijke mensen hebben er VIP-villa’s op het strand.

9. Folkstone strand

Het Folkstone strand ligt in de St. James Parish, een kilometer ten noorden van Holetown. Het is de thuisbasis van het Folkestone Marine Park. Er zijn veel wateractiviteiten mogelijk, evenals zoetwaterdouches en winkels. Er is zijn verschillende musea met tentoonstellingen om te bezoeken, in de zee- en kustmilieus, de visindustrie van het eiland en ook een zoutwateraquarium. De onderwaterparkzone strekt zich uit van Sandy Lane tot Colony Club en je kunt snorkeluitrusting huren rond het randrif, of een boot huren om te duiken.

10. Sandy Lane Bay

Het strand van Sandy Lane, het meest weelderige resort van het eiland, is de thuisbasis van villa’s op het strand van Barbados. Dit is een lang, breed strand dat in onberispelijke staat verkeert en goed onderhouden is. Er is een openbare toegang tot het strand aan de zuidkant van het hotel. Aangezien het in een baai zit, is het strand tijdens het grootste deel van het jaar mooi beschut, met weinig golfbeweging en geen onderstroom. Op dit strand worden wel eens beroemdheden gespot die er op vakantie zijn. Hierdoor wordt het ook wel eens het VIP-spotstrand genoemd.

Over het algemeen zijn de zeeën aan de westkust het rustigste. Goed, veilig en rustig zwemmen is mogelijk in de vele, rustige baaien langs het zuidwesten en het zuiden van de Caribische Zee. Als je van rustige wateren met een zachte zandbodem houdt, dan is de Westkust waarschijnlijk het beste. Dus, waarom geen reis maken naar westkust van Barbados? Het zal één van de meest luxueuze vakanties zijn die je zal meemaken!

Lokale gerechten en lekkernijen om uit te proberen tijdens een vakantie Barbados

Vakantie Barbados

Barbados is altijd bekend geweest om zijn zon, zee, plezier en vriendelijke mensen. Een andere belangrijke aanspraak op roem zijn de legendarische gerechten en delicatessen van het eiland. Hoewel ze vele, gewaardeerde restaurants bezitten voor lekker eten, zijn hun huisgemaakte maaltijden, gebak, hapjes en drankjes om voor te sterven. Bekijk onderstaande lijst met eten als je op vakantie gaat in Barbados. Zorg er dan zeker voor dat je deze lekkernijen geproefd hebt.

Cassava Pone

Wat is dit, cassave pone? Het is geen pudding, geen cake of brood. Het is een geweldig, authentiek gebak, hetgeen wordt behandeld met een enigszins zoete en vochtige textuur. De hoofdingrediënten van deze lekkernij zijn geraspte cassave, geraspte kokosnoot, geraspte zoete aardappel, rozijnen, nootmuskaat en kaneel.

Zelfgemaakt Barbados gebak

Bakken worden beschouwd als een favoriet en een traditie in de Barbadiaanse keuken. Deze delicatesse bestaat uit meel, suiker, nootmuskaat en andere kruiden en wordt meestal gecombineerd met een andere favoriet, de vis cake. Elke persoon heeft een ander familierecept voor dit gebak en kan een verscheidenheid aan andere ingrediënten bevatten, zoals rozijnen, kaneel, verschillende soorten meel en kruiden. Er is ook een andere afgeleide van het baksel dat een pompoenbeignet wordt genoemd, waarbij het belangrijkste ingrediënt pompoen is. Als je nog nooit een zelfgemaakt Barbados gebak hebt geproefd, zal je eerste hap zeker een speciale traktatie zijn.

Viskoekjes

Vakantie Barbados

De viskoekjes zijn een geweldige combinatie van zoutvis, Bajan-kruiden, peper, bloem en een paar andere ingrediënten, die in kleine ballen worden gerold en gefrituurd. Viskoekjes zijn geweldig op zichzelf, maar worden vaak gekoppeld aan zelfgemaakte gebakjes of wat ook een “zoutbrood” genoemd wordt. De combinatie van twee viskoekjes en een zoutbrood wordt gewoonlijk “een brood en twee” genoemd. Er is gewoon iets bevredigend aan het eten van dit gerecht, zeker in combinatie met het drinken van een groot glas ijskoude mauby.

Viskoekjes worden op elk moment van de dag geconsumeerd door de inwoners van Barbados, als ontbijt, lunch, diner, snack of aperitief. Op sommige gelegenheden worden er zelfs speciale sauzen geserveerd om de al geweldige smaak te versterken.

Flying Fish en Cou-Cou: het nationale gerecht van Barbados

Cou-cou is een smakelijk maïsmeel en okraproduct dat gegeten wordt in combinatie met gestoomde vis en saus. Het wordt traditioneel geserveerd op vrijdag en zaterdag in Barbados. De vis is vakkundig uitgebeend, gerold en gestoofd in een saus die gemaakt is met kruiden, tomaten, knoflook, uien, boter en een paar andere ingrediënten die bepaald worden volgens de chefkok die het bereidt. Cou cou is vergelijkbaar met polenta, gemaakt met geel maïsmeel, maar gekookt met fijngehakte okra’s. De visfilets kunnen ook worden gehavend, gepaneerd en gebakken voor een variatie op het gerecht.

Conkies

De beroemde conkie is een op maïs gebaseerd traditioneel gerecht dat populair is rond Independence Time in Barbados (30 november). Deze heerlijke hap is afgeleid van de fusie van maïsmeel, pompoen, zoete aardappel, geraspte kokosrozijnen en een mengsel van andere kruiden en ingrediënten. Dit mengsel wordt vervolgens verpakt en gestoomd in bananenbladeren. Het is absoluut een aanrader om te proeven.

Zoet brood

Deze tropische lekkernij staat ook bekend als kokosbrood en is een favoriete maaltijd van alle tijden in Barbados. Zoet brood is bedekt met een ruige knapperige korst en het lichaam is meestal gevuld met vochtige rozijnen, kersen en trossen echte kokosnoot. Dit gebak is meestal het hele jaar door te verkrijgen, maar het komt vaker voor rond Kerstmis. Je kan het eten als een paar plakjes voor een tussendoortje, toetje of als toastvervanger voor het ontbijt.

Ingeweekte pudding

Deze populaire delicatesse is een traditionele zaterdaglunch voor veel Barbadianen. Tal van mensen staan meestal op verschillende eetgelegenheden rond het eiland om ingeweekte pudding te kopen. Iedereen heeft zijn speciale leverancier waar ze van kopen, omdat (net als al het andere eten) de smaak van de ingeweekte pudding varieert van de ene kok tot de andere. Sommigen houden van een zoete pudding en anderen geven de voorkeur aan een pittigere optie.

De saus is hoofdzakelijk ingelegd varkensvlees (varkenspoten, oren, snuit, tong en magere delen van het varken), komkommers, limoensap, paprika’s en peterselie. De pudding is een combinatie van gestoomde zoete aardappel, peper en verschillende soorten kruiderijen. Ze wordt op Barbados traditioneel geserveerd in een omhulsel van schoongemaakte varkensdarmen die vergelijkbaar zijn met worsten, maar dit is optioneel. Een populaire metgezel van ingeweekte pudding is meestal gepekelde broodvrucht.

Macaronitaart

Macaronitaart is een erg populair gerecht in Barbados en wordt ook vaak gewoon taart genoemd. Het is een Barbados-draai die gemaakt wordt aan de bekende macaroni met ham en kaas. Ze gebruiken meestal rechte macaronipasta’s en het is speciaal gekruid, met een laag geraspte kaas op de bovenkant van het gerecht, die vervolgens gebakken wordt tot in de perfectie. De lunch- of dinercombinaties met macaroni-taart zijn eindeloos op Barbados. Het kan worden gecombineerd met elk type vlees, salades en andere zetmeelsoorten zoals rijst en erwten.

Sorrel (zuring): de kerstdrank van Barbados

Sorrel, of zuring, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de voedsel- en cultuuraspecten van Barbados, vooral tijdens het feestelijke kerstseizoen. Je kunt deze drank het hele jaar door drinken, maar de inwoners van Barbados drinken het meestal als een traktatie voor de kerst. Zuringdrank wordt gemaakt van de gedroogde bloembladen van de zuringbloem, suiker, kruidnagel, gember en een paar andere ingrediënten. Het resultaat is een dieprode heerlijke drank, waarvan je eenvoudig kunt ontspannen en aan nippen.

Mauby

Mauby is één van de klassieke verfrissende drankjes die je overal in Barbados tegenkomt. Deze drank heeft een bitterzoete, maar aangename smaak. Het wordt meestal verkocht als een concentraat of siroop en het enige dat nodig is, is de toevoeging van water en ijs om van deze drank te genieten. Er gaat echter niets boven de zelfgemaakte recepten van deze populaire drank. De belangrijkste ingrediënten voor zelfgemaakte mauby omvatten (maar zijn niet beperkt tot): de mauby schors (de boomschors van Colubrina elliptica, of schors van de Mabi), kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. De schors wordt in water gekookt met de andere droge ingrediënten en de vloeistof wordt vervolgens afgetapt en gekoeld. Suiker en andere ingrediënten worden vervolgens naar smaak toegevoegd.

In the old days

In de oude dagen van Barbados werd Mauby verkocht door een speciale Mauby-vrouw, die de Mauby-container op haar hoofd had. Iets dat een cotter of cotta wordt genoemd. Dit werd gebruikt om de container te ondersteunen en in balans te houden. Een split was meestal gemaakt van doek, bananenblad of sleutelbloem, dat een bindweefsel is. Zorg ervoor dat je een supermarkt in Barbados bezoekt en koop een fles maozjestroop, je zal er geen spijt van krijgen!

Dit zijn maar een paar van de must haves die aan te raden zijn om te proeven als je voor een vakantie in Barbados bent. Er zal zeker iets bij staan dat aan je smaak voldoet. Als je op het prachtige eiland bent, kan je één van de lokale mensen vragen naar deze lekkernijen en zij zullen jou hierbij zeker in de juiste richting wijzen. Je kunt ook foto’s van elk van deze fantastische maaltijden bekijken, zodat je ze gemakkelijk zelf kunt herkennen en identificeren.

Accommodatie

Vakantie Barbados

Als je van plan bent om je reis naar het land van zee, zon en plezier te maken, maar je hebt nog geen accommodatie, dan hoef je niet te vrezen. Er zijn voldoende vakantiewoningen, appartementen en hotels aan het strand in Barbados, die beschikken over aantrekkelijke eigentijdse ontwerpen en strakke lijnen van glas met een onbelemmerd uitzicht op het strand en de turquoise oceaan vanaf elk balkon!

 

Nu heb je vast zin gekregen in een vakantie Barbados. Bekijk dan de vakantie aanbiedingen bij de geselecteerde organisaties of boek  een hotel via booking.com

 


Booking.com