blog
11 tips voor een goedkope vakantie naar IJsland

11 tips voor een goedkope vakantie naar IJsland

Een goedkope vakantie naar IJsland. Kan dat? Hierbij 11 tips

IJsland. Het land van schapen, het noorderlicht en het land van de vulkanen met onuitspreekbare namen (probeerEyjafjallajökull maar eens uit te spreken). Maar IJsland is ook het land van de hoge prijzen.

goedkope-vakantie-ijsland

IJsland is een van de meest dure landen ter wereld. Het is dan ook een uitdaging om uit te zoeken hoe je op een zo goedkoop mogelijke manier op vakantie naar IJsland kan gaan.

En ja het kan. Je kan op een goedkope manier IJsland verkennen. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. Hieronder laat ik zien hoe je met € 50 per dag een rondreis kan maken door IJsland.

Met die € 50 per dag mis je niet veel. Natuurlijk kun je niet dagelijks eten in een chique restaurant. Ook dure activiteiten als walvis spotten, gletsjer wandelingen maken onder begeleiding of het maken van een helikoptervlucht raad ik af als je op die € 50 per dag wilt uitkomen.

Bovenstaande activiteiten zijn leuk om te doen. Maar er zijn genoeg andere – gratis – activiteiten die je kan ondernemen om de tijd op te vullen.

Het is niet zo moeilijk om in IJsland geld uit te geven. Voor een biertje, een flesje water of een snack betaal je al snel een paar euro’s. Wil je een goedkope vakantie naar IJsland, dan moet je je goed bewust zijn waar je het geld aan uitgeeft.

Hieronder elf manieren om een goedkope rondreis naar IJsland te maken. Met onderstaande tips verlaag je de kosten. Misschien houd je zelfs nog geld over om jouw droomexcursie te maken:

1. Liften

goedkope-vakantie-ijsland

In IJsland kun je op een eenvoudige en veilige manier liften. Als je wilt kun je al liftend door het hele land reizen. Vooral in het zuidelijke deel van IJsland is dit makkelijk.

Hoewel het moeilijker is, maar niet onmogelijk, kun je ook ritjes vinden in het dunbevolkte noorden.

Een goede en effectieve manier om met iemand mee te liften is door mensen aan te spreken in de verschillende hostels. De meeste mensen rijden over de belangrijkste weg van IJsland (M1). Deze weg loopt door heel IJsland.

2. Neem een fles water mee

Het water in IJsland is schoon, dus ook goed drinkbaar. Voor een flesje water betaal je al snel € 2,50. Dus neem een fles water mee en vul deze met kraanwater. Het bespaart je geld en het is ook nog eens goed voor het milieu. Er is geen enkele reden om water te kopen.

3. Kamperen

goedkope-vakantie-ijsland

In IJsland kun je op veel plaatsen kamperen. Voor ongeveer € 10 kun je overnachten op een camping. Ook is het bij sommige hostels mogelijk om je tentje op te zetten.

Kamperen is aanzienlijk goedkoper dan hostels. Echter, je moet wel zelf voor kampeerspullen en een slaapzak zorgen.

Als je echt geld wilt besparen kun je wild kamperen (oftewel slapen waar je maar wilt). Daar betaal je helemaal niks voor. Het is legaal. Behalve als aangegeven staat dat het verboden is of als je je in een beschermd natuurgebied bevindt.

4. Word lid van Hosteling International

Veel hostels in IJsland (vooral buiten Reykjavik) zijn aangesloten bij de Hosteling International groep. Boek je een overnachting bij één van deze hostels, dan profiteer je van leuke kortingen. Voor een overnachting op een slaapzaal betaal je ongeveer € 25. Hosteling International leden krijgen een korting bovenop dit bedrag.

5. Neem lakens of een slaapzak mee

Als je niet je eigen lakens of slaapzak meeneemt, dan kan je die huren bij de hostels. De kosten hiervoor zijn € 8. Kussens zijn wel gratis. Dus bespaar geld door je eigen slaapzak of lakens mee te nemen.

6. Drink geen alcoholische dranken

Alcohol is duur in IJsland. Dit vanwege de hoge belastingen. Hier een aantal gemiddelde prijzen:

Bier: € 5
Wijn: € 7
Fles wijn: € 10 – € 20

Drink géén alcohol als je geld wilt besparen. Okay, misschien eentje. Als je het nachtleven van Reykjavik bezoekt. Maar daarbuiten, raden we het af. Je bespaart veel geld. En je voelt je nog beter ook. Niemand wil toch een vulkaan wandeling maken met een kater.

7. Kook je eigen eten

goedkope-vakantie-ijsland

De kosten voor het eten in IJsland zijn prijzig. De prijzen voor het uit eten gaan zijn vergelijkbaar met de prijzen die de Nederlandse restaurants hanteren. Dit is dus een makkelijke manier om geld te besparen.

Onze tip is om zelf boodschappen te gaan doen. Koop alles wat je nodig hebt om een maaltijd te bereiden en maak het vervolgens zelf. Alle hostels, pensions en campings zijn voorzien van een keuken.

8. Eet een hotdog

Okay. Als je dan een keer uit eten gaat, neem dan een hotdog. Deze in IJsland ontzettend populaire snack kost ongeveer € 3. In de meeste plaatsen is wel een hotdog kraampje te vinden.

Volgens The Guardian verkopen ze bij Bæjarins beztu, in Reykjavik, de beste hotdogs ter wereld.

9. Koop een buskaart

In het hoogseizoen kun je een landelijke buskaart kopen voor ongeveer € 300. Als je niet wilt liften en je wilt toch goedkoop op vakantie naar IJsland, dan is zo’n buskaart een absolute aanrader.

Tijdens de wintermaanden zijn veel busroutes gesloten. Deze buskaart wordt in de wintermaanden dan ook niet aangeboden.

10. Of huur een auto

goedkope-vakantie-ijsland

Als je in het laagseizoen een rondreis door IJsland gaat maken van één week of minder en je wilt niet liften, dan kun je een auto huren.

Voor ongeveer € 40 per dag kun je een auto huren. Eventueel kan je de kosten delen met je reisgenoten om zo de kosten te verlagen. Een auto zorgt voor veel meer vrijheid dan een bus.

SADcars is de goedkoopste autoverhuurder van IJsland. Als je zelf een auto huurt, kun je er ook nog voor kiezen om lifters mee te nemen. Zij kunnen een beetje meebetalen aan de brandstof en zo verlaag jij je kosten weer.

Als je lifters wilt meenemen, neem dan eens een kijkje op de website van Samferda. Het is een populaire website waar je passagiers kan vinden. Vooral rond de grote steden kun je genoeg passagiers vinden die zich aangemeld hebben op Samferda.

Je kan natuurlijk ook zelf via de website ritten vinden. Als de chauffeur een vergoeding vraagt, ben je alsnog goedkoper uit dan het nemen van de bus.

11. CouchSurfing

goedkope-vakantie-ijsland

Dit betekent eigenlijk niks anders dan logeren bij ‘wildvreemde’ mensen. In IJsland wordt dit veel gedaan.

CouchSurfing is dé manier om betrokken te raken bij de IJslanders. Je bespaart geld, krijgt nieuwe inzichten, ontmoet leuke mensen en bent voorzien van een gratis slaapplaats.

Door de tips die je krijgt tijdens het CouchSurfing kom je op plekken in IJsland waar je anders misschien wel niet geweest zou zijn. De inwoners van IJsland zijn erg gastvrij. CouchSurfing is dan ook een fijne manier om IJsland beter te leren kennen.

Heb jij ook een tip die je met ons wilt delen?

Een vakantie naar IJsland hoeft niet duur te zijn. Bovenstaande tips helpen mee aan een goedkope vakantie. IJsland zal nooit spotgoedkoop worden, maar het is niet onmogelijk om een low budget vakantie naar dit prachtige land te maken. Ga je voor een langere tijd op vakantie? Parkeer je auto goedkoop bij Schiphol!

Vergelijk hier direct alle reizen naar IJsland

0