blog
Tromsø

Tromsø

Deze fascinerende stad ligt in het hoge noorden van Noorwegen, zo’n 350 km boven de Poolcirkel. Tromsø is zowel in de zomer als in de winter een bezoek waard. In de zomer geniet u in deze levendige studentenstad van de lange lichte dagen, in de winter van de prachtige kleuren door het fel schijnende en weerkaatsende licht van de zonsondergang op de bergen. Het is een mooie authentieke stad met veel historie waar je je beslist niet zal vervelen. Eenmaal hier geweest dan sluit u Tromsø voor altijd in uw hart.

Tromsø, een unieke ervaring

Tromsø

Om het noorderlicht te zien dan maakt u tijdens een trip naar dit gebied een goede kans. De meeste kans, op dit wonderlijke licht maakt u gedurende de maanden september tot en met maart. Vooraf is niet vast te stellen wanneer het licht zich laat zien. Het noorderlicht is onvoorspelbaar.

Er is in ieder geval helder weer voor nodig. Het ervaren van lange lichte dagen en nachten, door de middernachtzon, is mogelijk gedurende de periode half mei tot half juli. De lange ‘nachten’, de poolnachten beleeft u vanaf eind november tot half januari.

Misschien een leuke bestemming voor een huwelijksreis?!?

De grootste stad van het noorden

Tromsø is de grootste stad in het noorden van Noorwegen. Een bruisende stad met een universiteit. Veel cafétjes, restaurantjes en bars. Leuke winkels en veel levendigheid!

Polaria

Behalve een wandeling door het centrum en een bezoek aan het uitkijkpunt, is het aquarium een echte aanrader. Dit aquarium, Polaria is het meest noordelijke aquarium van de wereld en ligt ten zuiden van het stads centrum.

Het openbaar vervoer binnen en in de regio van Tromsø is prima geregeld en ook eenvoudig te bereizen. De tarieven van de buslijnen treft u hieronder aan. Naast de buslijnen van de maatschappij Busring wordt nog een extra service aangeboden. Een buslijn die rijdt naar de haltes UiT / ISV (Universitetet i Tromsø) en UNN (Universitetssykehuset), deze bushaltes bevinden zich op het universiteitsterrein ten noorden van de stad. Deze bus rijdt alleen van maandag t/m vrijdag en rekent dezelfde prijs als de lijnen van Busring.

Bereikbaarheid

Uiteraard is Tromsø per auto te bereiken. Vanuit Amsterdam bedraagt de afstand zo rond de 3200 km, een zeer lange rit. Een reis die afgelegd wordt via Duitsland, Denemarken en Zweden. Onderweg passeert men mooie, interessante steden, Osnabrück, Hamburg, Odense, Malmø en Stockholm, die eigenlijk niet overgeslagen mogen en kunnen worden.

Vanaf Stockholm is het mogelijk om langs de gehele Zweedse westkust naar het noorden van Noorwegen te rijden. Bent u niet aan tijd gebonden dan is dit een geweldige route en een optimale manier om het land bij uitstek te leren kennen.

Vliegen naar Tromsø 

Met het vliegtuig is Tromsø prima te bereiken. Er vliegen wekelijks meerdere luchtvaartmaatschappijen naar Tromsø Airport. De prijs voor een ticket is afhankelijk van de periode waarin u vliegt. Het vliegen op doordeweekse dagen is sowieso goedkoper. De luchthaven ligt op 5 kilometer ten noordwesten van het centrum van Tromsø op het eiland Tromsøya. Goed te bereiken via een lange, 1016 meter brug, de Tromsøbrug en een tunnel die je via de E8 naar het vasteland leidt.

Vanaf Tromsø Airport is het ook mogelijk om rechtstreeks door te vliegen naar Longyearbyen, Spitsbergen en Moermansk, Rusland. Een leuk weetje voor de ontdekkingsreizigers onder ons. De medewerkers van het toeristenbureau informeren u graag hierover.

Het meest handige is om een auto te huren. Op de luchthaven op de eerste verdieping treft u de grote autoverhuurbedrijven aan. De auto vooraf thuis reserveren is raadzaam, let op de prijzen, vergelijk en wees alert op aanbiedingen. De infrastructuur in en rondom Tromsø is goed, gestructureerd en duidelijk. Zowel boven als onder de grond. U treft er een goed, overzichtelijk wegennet met opmerkelijk veel tunnels aan.

Openbaar vervoer

Huurt u geen auto dan is het centrum ook snel en zonder problemen per bus te bereiken. Het goedkoopste is om het openbaar vervoer te nemen, bus 40 of bus 42. Deze bussen rijden af en aan, vanaf de halte achter de parkeergarage P2 en P3. Een kaartje voor deze 20 minuten durende busreis is voor 5 euro verkrijgbaar bij de chauffeur. Ook is het ook mogelijk om bij de ticketautomaat op de luchthaven een kaartje trekken, dit is iets goedkoper. Bij de chauffeur kunt u met Noorse kronen maar ook met euro’s betalen. Wel met gepast geld! De Airport Express van Bussring is iets sneller en comfortabeler. Deze lijn rijdt twee keer per uur, de bus stopt bij diverse grote hotels en Prostneset, het Centraal Station van Tromsø. Voor een enkeltje betaalt u voor een volwassene 100 NOK en voor een kind/student 70 NOK. Ook deze kaartjes zijn iets voordeliger in de aankomsthal bij de ticketautomaat te verkrijgen.

Een Taxi ?

Neemt u toch liever een taxi, rekent u dan op gemiddeld 200 NOK. In het weekend liggen de tarieven voor een rit per taxi een stuk hoger. De koers op 1-1-2019, 100 Noorse kronen is 10,08 Euro.

Klimaat

Tromsø ligt in een gebied met een Atlantisch zeeklimaat, mild en vochtig. Het ligt namelijk aan het einde van de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan. In de sneeuwrijke winters ligt de gemiddelde temperatuur op -4 ◦C. Met af en toe een flinke uitschieter naar beneden. Over het algemeen is het hier niet extreem koud. De kuststrook is ook vaak ijsvrij. Wel kan de gevoelstemperatuur lager aanvoelen, dit komt doordat er vaak een koude bries waait. Soms tot ver in het voorjaar kan het hier sneeuwen.

Voor hele warme zomers hoef je hier niet te zijn. Wat niet zeggen wil dat u hier niet tijdens de zomermaanden optimaal kan genieten van een fijne vakantie met camper of caravan. De gemiddelde temperatuur ligt dan op 14◦C. Gedurende de maanden mei en juni is er praktisch geen neerslag maar is het toch ook goed mogelijk dat u in mei plotseling overvallen wordt door heftige sneeuwval of in juli door flinke regenbuien en een behoorlijk harde wind.

Neem thermische kleding mee

Een goede voorbereiding, ook wat betreft het meenemen van kleding, is een noodzaak en vergt wel enige aandacht. Thermische kleding is beslist geen overbodige luxe, mede doordat de temperatuur vaak onvoorspelbaar is gedurende het gehele jaar. Een goed wind/regenjack, handschoenen, mutsen en sjaal kunnen voor het gehele jaar worden ingepakt.

Zin om te gaan rondreizen in Noorwegen? Boek dan bij een van onderstaande specialisten op het gebied van een rondreis Noorwegen

0