blog
Wintersportvakantie Noorwegen

Wintersportvakantie Noorwegen

Het wordt weer tijd om te boeken ! Nog even en het is weer december en komen de sneeuwvlokken weer naar beneden. Hoe eerder je boekt, ja nu al, des te goedkoper het is én geen teleurstelling dat alles alweer is uitverkocht en je genoegen moet nemen met een plaatsje onder de brug.

Doe het ditmaal eens anders en ga niet weer naar Oostenrijk

Boek eens een wintersportkantie Noorwegen!

Kies je voor een skivakantie in Noorwegen dan kies je voor een wintersport vakantie bij uitstek! Een winter belevenis die u nooit meer zult vergeten. De skigebieden zijn absoluut sneeuwzeker, de accommodaties zijn sfeervol, modern en hebben goede faciliteiten. Het eten is er goed en de mensen zijn er behulpzaam en zeer gastvrij. Dit schitterende land heeft zoveel te bieden want buiten het skiën en snowboarden om valt er zoveel meer te beleven. Veel mensen zijn na een wintersport vakantie in Noorwegen verknocht en willen niet meer anders.

Vliegen naar Noorwegen

Noorwegen is goed te bereiken per vliegtuig. Met het vliegtuig op wintersport wordt steeds populairder. Logisch, hoe korter je reistijd, hoe langer je kan genieten van je vakantie! Kies je voor een vakantie in het noorden van het land dan is het reizen per vliegtuig aan te raden. Het zuiden van Noorwegen is ook per auto te doen. Je bent dan wel langer onderweg en moet met de boot over. Wat ook weer met kinderen een hele leuke ervaring kan zijn.

Een vliegreis vanaf Schiphol naar Oslo bedraagt ongeveer anderhalf uur. Er zijn meerdere prijsstunters die gedurende het gehele jaar goedkope tickets richting Oslo aanbieden. Bijvoorbeeld met Norwegian Airlines of Scandinavian Airlines. Vlieg je vanaf Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Groningen dan heb je een tussenstop naar Oslo. Oslo heeft twee luchthavens: Gardermoen en Torp. Gardermoen ligt het dichtstbij Oslo, 47 km. Torp ligt op ruim 100 km afstand van Oslo. Vanaf beide vliegvelden is het ook mogelijk een auto te huren om zo je reis voort te zetten.

Skigebieden in Noorwegen

Wintersportvakantie Noorwegen

Misschien kies je voor een combinatie en ga je voor Oslo stad met zijn vele bezienswaardigheden en het skiën. Dat is dat een prima optie want op 30 minuten rijden van Oslo ligt het Oslo Winter Park. Dit park heeft 18 pistes voor elk niveau en 11 liften. Een geweldig park voor jong en oud.

Ben je opzoek naar uitdaging, rijd dan door naar de gebieden Hemsedal, Trysil en Hafjell. Deze liggen op ongeveer 2,5 uur rijden van Oslo stad. Deze skioorden bieden optimale faciliteiten. Aan de westkust liggen schitterende skigebieden met uitzicht op de fjorden. In het noorden liggen een aantal skigebieden waar het seizoen bijna tot in mei/juni doorloopt. Doordat het dichtbij de Poolcirkel ligt is het er wel vroeg donker en heb je te maken met lange en donkere winteravonden.

Dit is absoluut geen nadeel want men heeft de banen, pistes goed verlicht en dit geeft weer een hele bijzondere sfeer. Voor kinderen is het in Noorwegen een Walhalla want zoals in heel Scandinavië wordt er goed in vele opzichten aan de kinderen gedacht. De prijs van alcoholische dranken is erg hoog, de après-ski is hier dan ook veel minder uitbundig. Maar daarentegen heeft Noorwegen weer zoveel meer te bieden.

Prijzen in de Noorse skigebieden

Wintersportvakantie Noorwegen

Noorwegen staat bekend als een duur vakantieland, maar in vergelijking met ski oorden in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk valt het met de wintersport in Noorwegen relatief mee. Een skipas voor 6 dagen in Trysil kost in het hoogseizoen, ongeveer 190 euro. Kinderen tot zes jaar zijn meestal gratis, aan kinderen t/m 15 jaar wordt een korting verleend en ook de 65+ krijgen een mooie korting op de skipas.

De bedragen van skihuur verschillen maar gemiddeld ligt deze prijs tussen de 75 en 100 euro voor zes dagen. Voor rond de 400, 500 euro heb je een vier persoonshuisje in februari, bijvoorbeeld in Hemsedal of Beitostølen. Ook is het raadzaam om de airbnb site te raadplegen. De meeste dagelijkse boodschappen zijn een stuk duurder maar hier kan je van tevoren rekening mee houden. Het eten en drinken in een restaurant kan zeer prijzig zijn maar oriënteer je van tevoren goed waar je gaat eten, zo voorkom je verrassingen. Een glas bier of een glas wijn kan zomaar 8 euro kosten.

Familievakantie naar Noorwegen

Neem de tijd om ook andere sneeuwactiviteiten te ondernemen. Langlaufen, cross country skiing is een manier om met de hele familie schitterende tochten te maken. Langlaufen is ‘s winters vaak het transport middel van de Noren. Veel kinderen gaan ook op deze manier naar school. Noren stellen niet voor niets dat ze geboren worden met ski´s aan. Er worden ook een groot aantal kindvriendelijke langlaufroutes aangeboden, die zeker de moeite waard zijn.

Zorg dat je goed schoeisel bij je hebt en laat je verrassen door een wandeling langs de fjorden. Deze wandelingen zijn het beste te doen onder begeleiding van een gids. Een husky safari of een rendiertocht bezorgt je een onvergetelijke dag. Tijdens deze tocht trekken de honden of rendieren de slee pijlsnel door het schitterende witte landschap. Je ervaart de natuur op een geheel andere manier. Goede (thermo) kleding en gezichtsbedekking is een vereiste. De gevoelstemperatuur is laag maar wanneer je hier rekening mee houdt is het alleen maar genieten en vooral relaxen.

Een sneeuwscooter, wow

Voor de liefhebbers is er uiteraard ook een tocht op een sneeuwscooter mogelijk. Voor het huren van zo’n scooter moet je in het bezit zijn van een klasse B-rijbewijs en minimaal 18 jaar zijn. Er bestaat ook de mogelijkheid om op een sneeuwscooter safari te gaan. Je kan dan ook kiezen voor een meerdaagse safari, inclusief overnachtingen. Een andere bijzondere activiteit is ook het ijsvissen. Het ijsvissen wordt ook vaak als een begeleide activiteit aangeboden. Gewapend met een boor, een kruk, rendiervel en een vishengel word je naar één van de bevroren meren gebracht. Geniet van de rust en stilte om je heen maar houd je dobber in de gaten want aan het einde van de dag gaat de barbecue aan en wordt de vangst gegeten.

Genieten van het Noorderlicht

Bij een vakantie in Noorwegen denk je natuurlijk ook aan het Noorderlicht. Het noorden van Noorwegen is de beste plek ter wereld om het Noorderlicht te zien. Wanneer het licht te zien is, is nooit van tevoren vast te stellen. Tussen oktober en eind maart heb je de meeste kans. Soms is deze betoverende lichtshow ook in het zuiden van Noorwegen te zien. Simpel uitgelegd wordt het Noorderlicht veroorzaakt door een zonnewind.

Een zonnewind is een continue stroom van plasma deeltjes afkomstig van de zon. Deze geladen deeltjes vliegen het heelal in en zodra die deeltjes in onze atmosfeer in komen, botsen ze met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Bij het botsen ontstaan er lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes dragen de kleuren groen, roze, paars. Dit kleuren palet vormt het Noorderlicht. Een bijzonder fenomeen dat je eigenlijk niet mag missen. Let wel, op een heldere dag maak je het meeste kans om het licht te spotten tussen zes uur en één uur ‘s nachts en hoe minder vol de maan, hoe beter je zicht is op dit spektakel.

0