blog
De stad Mo i Rana in Noorwegen

De stad Mo i Rana in Noorwegen

In het noorden van Noorwegen in Nordland aan de Ranfjord ligt de stad Mo i Rana.

Mo i Rana is de vierde grootste stad in het noorden van Noorwegen. Een stad en een gebied wat zeer zeker de moeite waard is en u tijdens uw rondreis Noorwegen beslist aan moet doen. De gemiddelde temperatuur in januari is -6°C en in juli 13°C. Mo i Rana ligt net ten zuiden van de poolcirkel. In de zomer zijn de dagen lang en gaat de zon nauwelijks onder, in de winter zijn de dagen kort en donker.

Bezienswaardigheden

De stad Mo i Rana ligt tegen het Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen aan. Dit park heeft een oppervlakte van 2100 vierkante kilometer en is daarmee één van de grootste parken van Noorwegen. Hier ligt het meer Nordre Bjøllåvatnet, ook de gletsjer Svartisen (het zwarte ijs) . Deze enorme gletsjer is de laagstgelegen gletsjer van heel Europa. Het laagste punt bevindt zich op slechts 20 meter boven zeeniveau, het hoogste punt op 1600 meter. Deze gletsjer is te voet te bereiken vanaf de parkeerplaats Svartisen.

Tijdens deze schitterende tocht passeert u een daverende waterval en steekt u een aantal beekjes over. De afstand van deze wandeltocht is ongeveer 8 km. Bergschoenen zijn geen overbodige luxe. U kunt er ook voor kiezen om de boot te nemen. Aangekomen bij de aanlegsteiger, staat u tegenover de gletsjer. Vandaar is het een (klim)wandeling van ongeveer 3,5 kilometer. Tijdens deze wandeling is het mogelijk om in een restaurant onder het genot van een hapje en een drankje fijn te genieten van het overweldigende uitzicht.

Met een beetje geluk spot u in dit park elanden of een lynx. Ook komt de veelvraat voor in dit gebied. De veelvraat is na de reuze otter de grootste marterachtige en leeft in bergachtig bosgebied met rots hellingen.

Sami

De stad Mo i Rana in Noorwegen

Tijdens een vakantie Noorwegen zijn de bezienswaardigheden van de Sami in het park, het Saami-dorp Karasjok of het Sami museum een must-see. De Sami zijn inheemse bewoners van Lapland. Van origine een nomadisch volk van jagers. Deze bevolkingsgroep heeft zich uitgespreid over het noorden van Finland, een deel van Rusland, Zweden en Noorwegen. Vroeger leefden de Sami voornamelijk van de rendieren. De leefomgeving van de Sami kent geen grenzen maar men voelt zich verbonden door hun leefwijze, cultuur en taal. Vijfenzestig procent van de Sami woont in Noorwegen.
Net buiten Mo i Rana bevinden zich meer dan 200 grotten. De Setergrotta en Grønli Grot zijn de bekendste kalksteengrotten.

Poolcirkelcentrum

Op 60 km ten noorden van Mo i Rana rijdend over de E6 passeert u de poolcirkel. Het is een desolaat gebied waar plotseling een standbeeld, voorzien van een wereldbol en een fraai ontworpen gebouw staat. Een korte pauze in het restaurant en een bezoek aan het unieke souvenirwinkeltje, is ondanks de commerciële merchandising bijna een must. Een aparte belevenis want eenmaal de poolcirkel gepasseerd dan kunt u te maken krijgen met het fenomeen middernachtzon. Hoe noordelijker u gaat, hoe langer het dag blijft. Een aantal nachten gaat de zon zelfs helemaal niet onder. In de winter is dit omgekeerd en zal het een aantal dagen geen dag worden.

Bereikbaarheid

Mo i Rana heeft een vliegveld, Mo i Rana Rossvoll ligt 7 km buiten de stad. De KLM vliegt vanaf Amsterdam met een tussenstop in Trondheim op Mo i Rana.

Om met de trein naar Mo i Rana te gaan heb je vanaf Amsterdam de keuze uit twee routes. Deze lopen via Duitsland, Denemarken en Zweden. Het verschil zit hem in de steden die de trein onder andere in Zweden en Noorwegen aandoet. Stockholm of Gotenburg, Narvik of Oslo. De afstand ligt rond de 1650 km. Treinkaarten zijn online verkrijgbaar bij de boekingssite van de NSB, de Noorse treinmaatschappij. Vaak geldt bij deze maatschappij hoe eerder je boekt hoe goedkoper de prijs is.

Overnachtingen

Idyllisch gelegen aan de rivier ligt de camping Mo i Rana. Deze camping wordt vaak gebruikt om te overnachten op weg naar de Noordkaap. Geen zin om een tent op te zetten, huur dan een trekkershut. Als extra service is hier een computerruimte waar u gebruik kan maken van het internet. Tevens beschikt de camping over wifi.

Goede betaalbare hotels zijn hier te boeken . Kamers, appartementen en zelfs authentieke huisjes zijn te boeken via Booking. Via de toeristeninformatie in Mo i Rana is het ook mogelijk om unieke locaties te boeken bij lokale verhuurders. De prijzen vallen meer dan mee. Wat Noorwegen voor ons zo duur maakt zijn met name de dagelijkse boodschappen en de consumpties/eten in restaurants. Maar daar kunt u vooraf uiteraard rekening mee houden en e.e.a. van huis meenemen. Zeker aan te raden wanneer je voor langere tijd met caravan of camper reist.

 

 


Booking.com

0