blog
Chisinau de hoofdstad van Moldavië

Chisinau de hoofdstad van Moldavië

Chisinau ofwel Chișinău is de hoofdstad van Moldavië en telt ongeveer achthonderd duizend inwoners. Moldavië is een erg klein land, en één van de armste landen van Europa. Chișinău is daarentegen een relatief rijke stad, vergeleken met de rest van Moldavië. In Chișinău wordt betaald met de Moldavische Leu (ISO-code: MDL). Één euro staat grofweg gelijk aan twintig Moldavische Leu. Het land en de stad kent veel overeenkomsten met de Roemeense cultuur. De Roemeense taal, Roemeense gerechten (zoals het verplicht te proberen ‘Mămăligă’) en andere uitingen van de Roemeense cultuur zijn overal in de Moldavische hoofdstad aanwezig. Naast Roemeens wordt er in Chișinău over het algemeen ook veel Russisch gesproken.

Sovjet sfeer

Moldavië is in het verleden onderdeel geweest van de Sovjet-Unie. Rondom de hoofdstad Chisinau , en de rest van het land hangt nog steeds een ‘Sovjet-sfeer’. De oude flatgebouwen geven een ietwat treurige blik op dat wat eens een groot rijk was. Moldavië was een land waar veel mensen uit andere Sovjet-republieken zich vestigden, vanwege de relatief korte wachttijden voor een appartement.

De makkelijkste manier om jezelf in de stad te bewegen is te voet, of per taxi. De taxiprijzen zijn, zeker vergeleken met West-Europese landen als Nederland of Duitsland, erg goedkoop. In de stad is ook een netwerk van openbaar vervoer aanwezig, maar informatie hierover is niet altijd even makkelijk te verkrijgen. Het openbaar vervoer is daarentegen wel erg goedkoop: een ritje op de trolleybus kost omgerekend tien eurocent, terwijl een ritje op een normale bus vijftien eurocent kost.

Bezienswaardigheden in Chisinau 

In Chisinau vindt men een groot aantal interessante musea, zoals het Nationale Museum voor Beeldende Kunst, het Nationale Etnografische en Historische Museum, het Stadsmuseum van Chișinău, het Militair Museum en het Poesjkin Museum. Daarnaast is ook een bezoekje aan andere bezienswaardigheden, als het Centrale Park (ook wel het ‘Kathedralenpark’ genoemd) en het Riscani park, een interessante toevoeging aan een stedentrip naar de Moldavische hoofdstad. Een andere interessante bezigheid, die men een nog meer authentieke indruk van de Sovjet-Unie achterlaat, is bijvoorbeeld het bijwonen van een opera of balletvoorstelling in het theater.

Een bruisend nachtleven

Het nachtleven van Chișinău is over het algemeen erg ontwikkeld en bruisend. Er zijn meer dan veertig clubs waar jong en oud voornamelijk in het weekend los gaan. Een kleine greep uit het assortiment zijn City Club, Booze Time Club, Deja Vu en Drive. De prijs die men in de hoofdstad voor een drankje betaald is over het algemeen laag.

Transnistrië

Een gebied wat door de meeste landen op de wereld als deel van Moldavië gezien wordt, is in de praktijk een staat op zich: Transnistrië. Transnistrië is een zelfuitgeroepen de-facto staat waarvan de hoofdstad Tiraspol is. Transnistrië gebruikt haar eigen valuta (de Transnistrische Roebel), haar eigen kentekens en heeft haar eigen douaneposten. Het betwiste grondgebied is binnen een paar uur per bus bereikbaar vanaf de Moldavische hoofdstad. De paspoortcontrole bij de ‘grens’ is over het algemeen gemakkelijk, maar kan voor problemen zorgen. Onderweg komt men onder andere Russische tanks tegen van Russische vredestroepen.

0