Rondreis Estland

Rondreis Estland

Rondreis Estland, het land met 1500 eilanden

Estland heeft een turbulente eeuw achter de rug

Van de die Baltische staten is Estland het meest noordelijke en grenst in het oosten aan Rusland. Ten noorden van het land ligt Finland met zo’n 100 kilometer aan Baltische Zee tussen hoofdstad Tallinn en aan de overzijde Finse hoofdstad Helsinki. Estland heeft een turbulente eeuw achter de rug. Het was onafhankelijk maar de Sovjets konden de Esten niet met rust laten.

Rondreis Estland

Tijdens de tweede Wereldoorlog kozen veel inwoners van het land voor het Nazi front om de Sovjets te verdrijven. Vervolgens moest het Estlandse volk de gruwelen van het nazi regime zelf ondervinden en kozen veel mensen er voor het land te ontvluchten. Honderdduizenden Esten die niet weg gingen werden naar strafkampen gebracht en zijn daar nooit meer vandaan gekomen.

Finoegrische taal

Sinds 1991 is Estland weer volledig onafhankelijk en is het zelfs toegetreden tot de Europese Unie. Sinds 2011 voert het land de euro als betaalmiddel. De bevolking is voor bijna 70% authentiek Est, daarnaast tref je er een grote Russische populatie aan wat een erfenis van de bezetting door de Sovjets. De Russen spreken vaak nog hun eigen taal terwijl de Esten een heel eigen taal beheersen die de oorsprong in het Finoegrisch vindt. De andere twee Baltische landen Litouwen en Letland spreken een van oorsprong Baltische taal.

Witte kathedraal met daar omheen kleurige woningen

Uiteraard neem je tijdens je rondreis Estland rustig de tijd om hoofdstad Tallinn te leren kennen. De architectuur is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Neem bijvoorbeeld de kathedraal Aleksander Nevski. Het opvallend witte gebouw, met daar omheen een zeer kleurige verzameling aan woningen, is gebouwd in de tijd van de Sovjet overheersing. De Russische invloeden zijn in de bouwstijlen zeer duidelijk te herkennen. De Esten zijn zeer zuinig op de kathedraal, dat is goed te zien. Neem de tijd om dit bouwwerk van binnen buiten op je in te laten werken.

Rondreis Estland

Vilsandi Rahvuspark Nationaal Park

De natuur is overal in Estland om je heen aanwezig. Tijdens je rondreis Estland zou je een trip naar één van de vele eilanden kunnen maken. In totaal telt het land 1.500 eilanden. De meeste zijn onbewoond maar de eilanden waar wel mensen wonen is een typische traditionele cultuur waar te nemen. Het eiland Saaremaa is het grootste van allemaal en huist het Vilsandi Rahvuspark Nationaal Park. Je treft er een grote variatie aan vogelsoorten aan. Veel eilanden zijn al jaren in trek bij kunstenaars en mensen die er een vakantiewoning hebben.

Bevroren waterval

Estland is een vrij vlak land met slechts een aantal plekken waar het landschap glooiend is. Ondanks het vlakke karakter van het land is er een heuse waterval te bezichtigen. Deze vindt je in het noordoosten tussen de steden Onika en Valaste. De 26 meter hoge waterval dankt zijn bestaan aan de rivier Valaste waarnaar de waterval dan ook vernoemd is. De rivier heeft de bijnaam ‘ Grote Gracht’. In de winter kan de waterval bevriezen en gaan kunstenaars er aan de slag om de mooiste en meest sprookjesachtige sculpturen in het hangende ijs te maken.

Het warme meer van Otepää

Na je rondreis door Estland kan je heerlijk tot rust komen aan het meer van Otepää. Dit kristal helder meer is bij de lokale bevolking zeer in trek. Dit komt met name door de temperatuur van het water die voor een land aan de Baltische zee een stuk minder koud is dan het water in veel andere meren. Vaak is dat water juist ijskoud. Het meer wordt op veel plekken omringd door zandstranden. Ideaal voor het beoefenen van water sporten of voor het vissen. Er is daarnaast voldoende horeca te vinden voor een hapje en een verfrissing.

Combinatie rondreis Estland, Litouwen en Letland

Je kunt tijdens je rondreis door Estland ook uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het 100 kilometer noordelijk gelegen Finland, of de andere twee Baltische staten, Litouwen en Letland. De landen delen een rijke, intense geschiedenis waar vooral de Sovjet overheersing en de gruwelijke nazi periode bij veel mensen nog vers in het geheugen ligt. Er zijn tal van reisorganisaties die rondreizen aanbieden waarbij alle drie de staten zijn vertegenwoordigd en je in ieder geval de hoofdsteden aandoet. Deze rondreizen zijn doorgaans alleen in de zomermaanden te maken, wanneer het niet vriest.

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Estland

 

Stedentrip Tallinn