Rondreis Litouwen

Rondreis Litouwen

Rondreis Litouwen is een reis door het ” Land van de meren “

Oude landsgrenzen Litouwen tot aan de Zwarte Zee

In 1990 was Litouwen het eerste van de drie Baltische staten die zich loswrikte van het Sovjet juk en zich kon gaan richten op het westen, waar alle ruim 3 miljoen inwoners zo reikhalzend naar uitkeken. Het land is ongeveer zo groot als Nederland en België bij elkaar. Dat was niet altijd zo. In vroeger tijden liepen de landsgrenzen van Litouwen tot aan de Zwarte Zee.

Rondreis Litouwen

Dat is nu bijna niet voor te stellen en al zeker niet als je beseft dat de twintigste eeuw bijna volledig beheerst werd door het Sovjet regime. Litouwen is sinds 2004 lid van de Europese Unie en voert net als wij de Euro als betaalmiddel.

Het land ligt op ongeveer 12 uur rijden van Nederland en 2 uur vliegen vanaf Schiphol. Vanuit de hoofdstad Vilnius kan je een rondreis Litouwen maken die absoluut indrukken zal achterlaten.

Economie in bloei

De economie van Litouwen heeft het na het loskomen van de Sovjet Unie niet makkelijk gehad. Terwijl de buurlanden Estland en Letland opbloeiden kwam de economische motor van Litouwen maar moeilijk op gang. Daar kwam verandering in toen buitenlandse ondernemingen ontdekte dat het land een erg aantrekkelijk investeringsklimaat had.

Als een magneet kwamen bedrijven vanuit het buitenland naar Litouwen en investeerden er flink in, veel meer dan in de buurlanden. De inflatie kon zo van 35% naar 2,2% zakken en het gemiddelde inkomen kon van 155 euro per maand in 1996 stijgen naar 1.800 euro in 2014.

Akkerbouw en bosbouw

Het vrij dunbevolkte land is zeer vruchtbaar en hierdoor zeer goed geschikt voor het verbouwen van onder meer granen, gras, aardappelen en andere groenten. Zo’n 49% van het totale oppervlakte van het land wordt gebruikt voor land- en akkerbouw. Daarnaast tref je in Litouwen veel bosgebieden aan. Van het totale landoppervlak is 16% voornamelijk naaldbos. Deze bossen worden zorgvuldig beheerd.

Rondreis Litouwen

Als een lappendeken zie je tijdens je rondreis Litouwen kale plekken waar eerst hoge naaldbomen stonden die gekapt zijn voor de houtverwerking. Op de plekken waar de gekapte bomen stonden worden direct nieuwe bomen geplant die jaren later rijp voor de kap zullen zijn. Litouwen kapt en verwerkt zo’n 2,5 miljoen kubieke meter hout per jaar.

Centrum op werelderfgoedlijst Unesco

Het centrum van hoofdstad Vilnius heeft een zeer rijk verleden en dat is te zien aan de bijzonder interessante variatie aan architectuur. De Sovjets zagen er echter niet de waarde van in onderhield praktisch niets van de prachtige gebouwen. Na het verklaren van de onafhankelijk is de stad meteen begonnen met het in ere herstellen van gebouwen die de Sovjets zo lang hadden verwaarloosd.

Unesco vind het centrum van Litouwen nu zo mooi dat zij het de moeite waard vonden om het op de werelderfgoedlijst te zetten. De stad ligt in het zuid oosten van het land aan de rivier de Neris en telt minimaal 100 bidplaatsen waaronder veel oude kerken.

Barok en Renaissance invloeden

In de binnenstad van Vilnius staat één van de meest indrukwekkende gebouwen complexen. De universiteit van Vilnius stamt uit het jaar 1579 en is met 16 gebouwen en 13 binnenplaatsen een beroemde toeristische attractie die je zeker onderdeel moet maken van je rondreis Litouwen. Omdat er zoveel verschillende cultuurinvloeden zijn geweest kom je die ook weer tegen in de stijlen van de gebouwen van de universiteit.

De architectonische ontwerpen variëren van Gotisch tot barok en van een duidelijke classicisme tot renaissance invloeden. Voor het bezichtigen van dit complex kan je gerust een halve dag uittrekken. De imposante designs en handwerken zullen je een grote serie aan originele foto’s opleveren.

Walhalla voor watersporters

Als je een rondreis Litouwen maakt zal je opvallen dat het land niet voor niets de bijnaam ‘Land van de meren’ wordt genoemd. Ruim 1.000 meren liggen verspreidt door de ruige natuur en akkers. Om deze reden is het land een ideale bestemming voor mensen die graag een vakantie aan het water doorbrengen.

De kristalheldere meren zijn uitermate geschikt voor kanoën, zeilen, zwemmen en natuurlijk vissen. Liefhebbers van het hengelen kunnen hier hun hart ophalen want de Litouwse meren zitten boordevol (smakelijke) vis.

Rondreis Litouwen

Vergelijk hier direct alle reizen naar Litouwen

Pagina’s over Litouwen:

Kaunas in Litouwen
Trakai in Litouwen
Nida in Litouwen
Vilnius in Litouwen