Rondreis Letland

Rondreis Letland

Waarom een rondreis Letland?

Littekens van oude bezetters

In de noord oostelijke hoek van Europa treffen we één van de minst druk bevolkte landen van de Europese Unie aan en gebruiken de inwoners sinds 2014 de Euro als officieel betaalmiddel.

Rondreis Letland

Letland hanteerde hiervoor haar eigen Lats, maar omdat de inflatie sterk terug was gebracht naar 1,5% en de staatsschuld met 40% van het nationaal inkomen ver beneden de Europese eis van 60% lag mochten de Letten dan eindelijk de Euro invoeren. Letland kent een rumoerige geschiedenis . Zowel de communistische Sovjet Unie als Nazi Duitsland hebben duidelijke littekens achter gelaten. Kortom een rondreis Letland is sterk aan te bevelen.

Officieel lid van de Europese Unie

Sinds Letland in 1991 haar eigen onafhankelijkheid wereldkundig maakte is het snel vooruit gegaan met het land. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog werd het door de Sovjet Unie geregeerd. Tussen 1987 en 1991 heeft de Zingende Revolutie er aan bij gedragen dat de Letten dan eindelijk de communistische ketenen kon afwerpen. Met de blik naar het westen konden ze een onafhankelijk bestaan voor zichzelf en al haar ruim 2 miljoen inwoners gaan opbouwen.

Na een terugval in de sterke economische groei ten tijde van de internationale financiële crisis, staat de Baltische staat er goed voor. Het mag zich officieel lid noemen van de Europese Unie. Verder ook nog de Europese Raad, NAVO, Het Internationaal Monetair Fonds en van de Wereld Handelsorganisatie (WTO).

Ideaal voor het maken van trektochten en rondreizen

Rustzoekers zullen in Letland volop aan hun trekken kunnen komen. De totale oppervlakte van het land is gelijk aan dat van Nederland en België bij elkaar. Maar met 2 miljoen inwoners die voornamelijk verzameld zijn ik een aantal grotere steden is het niet zo verwonderlijk dat het land een ruige natuur herbergt.Het leent zich hierdoor uitstekend voor het maken van trektochten en rondreizen.

Rondreizen door Letland

Met een rondreis Letland beleef je een bijzondere ervaring die on- Europees zal aanvoelen. Dit terwijl je toch relatief dicht bij huis bent. Veel kristalheldere meren vol vis, rijke bossen en wouden aangevuld met akkers waar graan en aardappelen worden verbouwd die voornamelijk voor de export zijn bedoeld.

Eigenwijs klimaat

Rondreis Letland

De temperatuur in Letland is bijna net zo onvoorspelbaar als die bij ons al is het klimaat veel meer onder invloed van het continent en de Oostzee. In de winter kan het makkelijk 25 graden onder het vriespunt zijn en in de zomer komen dagen boven de 30 graden ook voor.

Maar denk niet dat je met een land te maken hebt waar je op deze temperaturen kan rekenen. Net als bij ons kan het in januari regenen waarbij het boven nul blijft en in de zomer kan het net zo hard regenen bij temperaturen die zomers onwaardig zijn. Maar over het algemeen is de zomer uitermate geschikt voor een rondreis door dit wonderschone land.

Historisch centrum op werelderfgoedlijst Unesco

Rondreis Letland

Uiteraard is je bezoek niet compleet zonder de hoofdstad Riga aan te doen, als onderdeel van je rondreis Letland. Het oude centrum ademt een rijke cultuur en historie uit waar je gerust een weekend in kan onderdompelen.

Het zal je direct opvallen dat veel van de eeuwenoude gebouwen in een perfecte staat verkeren. Het historische centrum van Riga staat dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Je komt er pittoreske, bijna sprookjesachtige architectuur, tegen die teruggaat tot de 13e eeuw.

Omdat de stad door de eeuwen heen altijd een belangrijk centrum is geweest voor de handel naar onder meer Zweden, Finland en Duitsland, kom je er nog grote warenhuizen tegen die doen herinneren aan die tijd.

Juweel van een paleis

Ten zuiden van Riga ligt het barokke Rundale Paleis. Dit zomerverblijf is in de 18e eeuw speciaal voor het onwettige liefje van de Russische keizerin Anna Ivanovna gebouwd zodat hij een comfortabel leven kon leiden als zij even niet in de buurt zou zijn. Om het paleis te kunnen bouwen werd een ouder paleis elders in het land afgebroken.

Tijdens de laatste bezetting van de Sovjets kwam het paleis in verval en leek het verloren te gaan maar de Letten hebben het nog weten te redden en is het nu een juweel onder de internationale paleizen en zeker de moeite van het bezichtigen waard.

Voor nog meer cultuur historische monumenten kan je het Gauja Nationaal Park in gaan. Je vindt er grotten, kliffen historische plekken en een enorme diversiteit aan flora en fauna.

Rondreis Letland

Vergelijk hier direct alle reizen naar Letland

 

Stedentrip Riga