blog
Stavanger

Stavanger

Stavanger is gelegen in het zuidwesten van Noorwegen en is de vierde stad van het land. De stad is aardig gegroeid sinds er een grote hoeveelheid olievoorraden zijn gevonden. In de stad kun je verschillende leuke bezienswaardigheden bekijken en ook kun je genieten van een prachtig stadscentrum. In de zomermaanden kun je hier genieten van verschillende leuke terrasjes. Vrijwel alles ligt op loopafstand in de stad.

Klimaat

De stad kent behoorlijk wat neerslag. Vooral in de herfstmaanden is het hier erg vochtig. In de zomermaanden kun je rekenen op een gemiddelde temperatuur van zo’n 18 graden Celsius. In de wintermaanden daalt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. Vanwege haar beschutte ligging verschilt de minimum en maximum temperatuur niet erg veel van elkaar. Echte tropische warmte kennen ze dus ook niet in de stad.

Bezienswaardigheden in Stavanger

Stavanger heeft meerdere leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Enkele populaire bezienswaardigheden zijn de Preikestolen en Gamle Stavanger. Ook kun je een leuke bootexcursie boeken in de Noorse stad.

Preikestolen

Preikestolen is een klif op een hoogte van ruim 600 meter. De klif ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de stad. Alhoewel het wel een stukje reizen is, is het de reis meer dan waard. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over de natuur. Je zult een flinke wandeling moeten maken om op de top van de klif te kunnen komen. De wandeling is circa zes kilometer lang en neemt zo’n vier uur tijd in beslag (heen en terug). Neem in ieder geval een goede camera mee, want je kunt bovenop de klif echt prachtige foto’s maken.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger is een gebied met allerlei authentieke huisjes en smalle straatjes. De meeste gebouwen zijn gebouwd in de 18e en begin 19e eeuw. Het gebied wordt door de Noorse autoriteiten beschouwd als cultureel erfgoed en het is ook prachtig om te zien.

Bootexcursie boeken

Vanuit de Noorse Stavanger stad kun je verschillende leuke bootexcursies boeken. De natuur rondom de stad is namelijk erg mooi en een boottocht is dan ook zeker een aanrader. De tochten vertrekken vanuit de haven en duren doorgaans zo’n drie uur. Er zijn verschillende organisaties die deze reizen aanbieden, dus bekijk van te voren goed welke het goedkoopste is.

Vliegen naar Stavanger

Dagelijks vliegen er vanaf Amsterdam vliegtuigen naar Stavanger. Onder andere de Nederlandse airliner KLM vliegt naar de Noorse plaats. De reistijd bedraagt zo’n 1 uur en 30 minuten. De afstand tussen de luchthaven en het stadscentrum is ongeveer 14 kilometer. Je kunt reizen met de bus of de taxi naar het centrum. Ook kun je een auto huren op de luchthaven.

Vervoer

Het openbaar vervoer in de stad is over het algemeen goed geregeld. De stad heeft een uitgebreid bussennetwerk. Als je een enkel kaartje boekt betaal je tussen de NOK 26-71, afhankelijk van je bestemming. Er zijn ook taxi’s beschikbaar, maar deze zijn vrij prijzig. Vooral in de avond en nacht zijn de taxi’s erg duur. Je dient dan namelijk extra kosten te betalen (nachttarief). Een auto huren is vaak goedkoper.

Vergelijk hier direct alle reizen naar Noorwegen

 

0