blog
TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

Leestijd 7 Minuten

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

De stad die na de grote aardbeving van 1755 uit haar as herrees, is natuurlijk Lissabon. Daar vind je plaatsen die onaangetast zijn door destructieve kracht, evenals plaatsen die helemaal opnieuw zijn gebouwd om de tragische gebeurtenissen van eeuwen geleden te herinneren. Lissabon heeft ook verschillende gezichten: klassiek, romantisch en zakelijk – elk van hen is het waard om een ​​apart verhaal te schrijven.

1] LX-fabriek

De Lx Fabriek is een unieke bezienswaardigheid in Lissabon, Portugal. De fabriek is gevestigd in een voormalig textielfabriek, waar ooit veel mensen werkten. In de jaren 60 sloot de fabriek en het gebouw stond vele jaren leeg. In 2011 werd het gerenoveerd en omgebouwd tot een uitzonderlijke combinatie van een museum, een cultureel centrum, een restaurant en een bioscoop. In de Lx Fabriek kun je genieten van een breed scala aan culturele activiteiten.

Het museum is een leuk uitje om meer te weten te komen over de historie van de textielfabriek en de stad Lissabon. Er zijn ook regelmatig exposities, concerten, optredens en andere evenementen. Bovendien kun je er genieten van een heerlijk diner in het restaurant van de fabriek. De Lx Fabriek bevindt zich in de buurt van het centrum van Lissabon, aan de Avenida da Índia.

Het is goed bereikbaar met de metro, trein of bus. De openingstijden variëren per dag. Op maandag en dinsdag is de fabriek gesloten, maar de rest van de week is deze open van 10.00 tot 22.00 uur. In de Lx Fabriek kun je een unieke ervaring beleven. Het is een plek waar je kunt genieten van kunst, cultuur, gastronomie en veel meer. Als je op zoek bent naar een leuk uitje in Lissabon, is de Lx Fabriek zeker een bezoek waard.

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

2] Belem toren

De toren zelf is niet zo geweldig om op de lijst met de meest interessante attracties in de omgeving te worden geplaatst. Toch is het een must-see voor iedereen. Het gebouw is gelegen in de wijk Belem, aan de monding van de rivier de Taag. Met andere woorden, hier eindigt de rivier en begint de Atlantische Oceaan.

 Voor liefhebbers van architectuur zullen de details van de Manuelijnse stijl zeker interessant zijn (de structuur werd gebouwd tijdens het bewind en in opdracht van koning Manuel I de Gelukkige). Het is het enige gebouw dat volledig in deze esthetiek is gebouwd.

De toren diende vanaf het allereerste begin, dat wil zeggen uit de 16e eeuw, als bewaker van de haven van Lissabon.

In 1755 veranderde een aardbeving de rivierbedding van de Taag en de toren verhuisde naar zijn oever in plaats van in het midden van de monding te staan. Toegang 6 Euro, gecombineerd met het Hieronymieten klooster 12 Euro.

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

3] Sint George

 

Het kasteel is eigenlijk gewoon een stapel stenen die boven de stad uittorent, maar er zijn een paar kleine redenen waarom klimmen naar de top een geweldig idee is:

  • Prachtig uitzicht over de stad, waarvoor je niet hoeft te betalen.
  • Een museum met veel curiosa.
  • Fantastische stadsmuren en uitzicht naar de andere kant van de stad.

Camera Obscura.

Op een van de torens, die vroeger de bibliotheek was, zit een enorme lens. Met een paar touwtjes leidt de lensoperator de bezoekers naar het kasteel als een live beeld langs de meest interessante plekken in de stad. Soms is het een ongelooflijk charismatische vrouw die jou verteld over de meest interessante punten van Lissabon, zijn geschiedenis en verschillende weinig bekende feiten. De toegang tot de toren vindt elk half uur plaats, er kunnen maximaal 20 personen tegelijk naar binnen.

Kasteel van Saint George, Lissabon


Het kasteel zelf heeft natuurlijk een interessante geschiedenis. Het werd in de 12e eeuw gebouwd door de Moren die werden verslagen door het leger van Alfonso I de Veroveraar. Na de verovering van het kasteel vestigde de eerste koning van Portugal zich daar. Twee aardbevingen uit de 16e en 18e eeuw hebben het kasteel ernstig beschadigd, waardoor alleen de verdedigingsmuren in goede staat achterbleven.

Toegang: 10 Euro

 

4] De route van de lijn “28”


Luister niet naar de mensen die je vertellen om niet op de 28 te komen omdat het druk en toeristisch is. De historische en legendarische tram rijdt door de meest iconische buurten en plaatsen in Lissabon, waarbij passagiers soms de muren van gebouwen kunnen aanraken als ze passeren. Natuurlijk zullen er veel bezoekers in de auto zijn, maar je zult zeker tevreden zijn. De chauffeur scheurt door de stad en roept naar trage chauffeurs en voetgangers, die plotseling uit de weg springen, en de houten tram klimt stevig de steilste beklimmingen in de stad op.

Het is het beste om het iconische gele voertuig helemaal aan het begin van de route te krijgen, op het Martima Moniza-plein, en ermee door de hele stad te rijden, naar de Estrela-basiliek, vanwaar je te voet naar het centrum kunt terugkeren. De route “28” is zo pittoresk dat elke liefhebber van “azulejos” en mooie ansichtkaarten hem leuk zou vinden.

Enkele reis: 1,5-2 euro.

 

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

5] Klooster van de Hieronymieten en Pasteis de Belem


Het Jeronimos Monastery is gelegen in de wijk Belem. Naast het klooster is er een legendarische banketbakkerij (pastelaria), waar de iconische Pasteis de Belem wordt geserveerd. Dit zijn een soort koekjes van zanddeeg met pudding op basis van eieren. De wereldberoemde lekkernijen worden gemaakt door monniken die eiwitten gebruikten om hun gewoontes te zetmeel, en om geen dooiers te verspillen, begonnen ze koekjes te verkopen.

Hieronymietenklooster


Aan de andere kant is het klooster zelf een intimiderend monument. Het gebouw is de kwintessens van Manuelijnse kunst. Het werd gebouwd in opdracht van koning Manuel I de Gelukkige, die de gelukkige terugkeer van Vasco da Gama van zijn reis naar India wilde vieren. Deze plek is geweldig. Als het niet voor de wilde drukte was, zou dit zeker de meest instagrambare plek in heel Lissabon zijn.

Toegang: 10 Euro, en met de Belem-toren 12 Euro.

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

6 ] Lift van Bica


Elevador da Bica vecht ook voor de prioriteitsrang waarin de plaats het meest instagrambaar is. Het is een pittoreske, zeer steile heuvel met een kabelbaan, hier gebouwd in 1892. In het begin werd het aangedreven door een watersysteem, daarna door stoom en tegenwoordig werkt het op elektriciteit. Zie je de tram en hoor je de lift? Niets ongebruikelijks. Er zijn verschillende van dergelijke liften in Lissabon, die werden gebouwd om het dagelijks leven van de bewoners te vergemakkelijken en die de facto wachtrijen zijn, en tegenwoordig ook toeristische attracties.

Het meest pittoreske plaatje is het zicht op de passerende gele wagons tegen de achtergrond van graffiti, bij de ramen waar schone was hangt. Het is niet ver van hier naar een ander uitkijkpunt – Miradouro de Santa Catarina, van waaruit op 25 april het mooiste uitzicht op de brug is.

Enkele reis: 1,5 euro tot 4 euro

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

7.] Convento do Carmo


Nog een klooster op onze lijst! Of eigenlijk de ruïnes van een Karmelietenkerk. Het gebouw staat bekend om zijn muren en bogen die het dak ondersteunen, maar verder niets. De faciliteit dankt zijn huidige staat aan de beruchte aardbeving van 1755. De tempel is om verschillende redenen nooit herbouwd. Aanvankelijk stond het niet op de prioriteitenlijst, later werd de financiering van kloosterorden voltooid, en toen, zoals de inscriptie in de ruïnes luidt, “de tijd van de romantiek is aangebroken en de ruïnes zijn erkend als onderdeel van deze periode.” In de loop der jaren werd het klooster zelf herbouwd door het leger, dat er zijn zetel van maakte.

Convento do Carmo, Lissabon, Karmelietenklooster


De kerk bij het Karmelietenklooster in Lissabon, verwoest door de aardbeving. Binnen is er ook een museum vol archeologische schatten uit vervlogen tijden. Net zoals musea mij niet mogen, maakte het een bijzondere indruk op mij.

Toegang: 4 Euro

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

8.] Miradouro So Pedro de Alcántara


Miradouro Sao Pedro de Alcantara wordt beschouwd als het mooiste uitzichtpunt van Lissabon. Je vindt hem in Bairro Alto. Er wordt ook gezegd dat vroeg of laat iedereen hier komt en daar zit waarschijnlijk veel gelijk in, want het is best een grote communicatieplek. Vanaf hier kun je de hele stad zien, het kasteel, belangrijke kerken, verschillende buurten en veel interessante bezienswaardigheden. In de buurt vind je de kerk van St. Roch met karikaturale karikaturen, het klooster van St. Peter van Alcantara en de kabelbaan de Gloria.

Het uitzichtpunt heeft twee niveaus en je kunt er koffie, thee, en wijn drinken, plus iets eten. ‘s Avonds zie je alle lichtjes van de stad en begint de plek zijn eigen leven te leiden. Er zijn altijd enkele artiesten, artiesten en muzikanten in de buurt die de tijd aangenaam maken. Het is echt de moeite waard om hier te komen, al was het maar om een ​​fles groene wijn leeg te drinken en het ritme van de stad te voelen.

Entree: gratis

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

9.] Eduardo VII-park


De theorie wordt bevestigd – hoe vrijer een plek en hoe meer moeite je moet doen om het te zien, hoe leuker deze is. Eduardo VII Park ligt aan het einde van de Avenida da Liberdade, die eindeloos lijkt! Je loopt en loopt, totdat je uiteindelijk een groene heuvel ziet om te beklimmen.

Iets achter het park is een bar waar je sterke drank en Pasteis de Nata kunt kopen. Het park zelf en zijn omgeving vormen echter geen historisch belangrijke plek in Lissabon. Het park is gemaakt om het bezoek van koning Edward VII (Verenigd Koninkrijk) in 1902 te herdenken. Het uitzicht is echter spectaculair.

 

Entree: gratis

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon

10.] Alfama


Alfama is een magische plek in Lissabon. Als je over straat begint te lopen, gebeuren er allerlei vreemde dingen… De GPS slaat uit, restaurants duiken uit het niets op, waarvan je kunt zweren dat ze een tijdje geleden er niet waren. Alfama is een wijk die op deze plek is ontstaan ​​tijdens het bewind van de Moren. De hele infrastructuur werd zo gebouwd, dat het een nederzetting vormde voor het grote kasteel dat uitkijkt over de stad.

Daarom zijn de straten smal en de huizen compact, bijna tegen elkaar aan gebouwd. Toen de stad werd ingenomen door christenen, woonden er armere inwoners in Alfama: vissers en ambachtslieden. Interessant genoeg was na de grote aardbeving van 1755 de hele stad verlamd, verwoest en was Alfama in principe in orde.

Tot op de dag van vandaag geniet dit deel van de stad van een unieke sfeer en een indeling waarin je letterlijk verdwaalt. Je vindt er veel uitkijkpunten, markten en sfeervolle kroegen waar oudere Portugezen rondhangen. Bedenk ook dat dit toch een heel oude wijk is en alles eindigt hier en begint met de trap.

Entree: gratis

TOP 10 Bezienswaardigheden in Lissabon
0