blog
Code GEEL : Een bezoek aan Beja in Portugal

Code GEEL : Een bezoek aan Beja in Portugal

Met een populatie van meer dan 35.000 inwoners, is Beja een stad die gelegen is in het agrarische deel van het zuidelijke Portugal dat rijk is aan geschiedenis. Door de jaren heen werd er in Beja vele malen gevochten. Als resultaat geeft dit een mix van vele verschillende culturele monumenten, waaronder Romeinse, Moorse en Christelijke.

Het kasteel in Beja

Beja wordt gedomineerd door zijn 13e eeuwse kasteel, dat opdoet over deze stad op een heuveltop. Het kasteel werd gebouwd over de overblijfselen van een Romeins castellum, dat werd versterkt door de Moren voordat de christenen Beja in de jaren 1200 heroverden. Toeristen zijn er van harte welkom om de wenteltrap van 197 treden te beklimmen om nadien een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende glooiende heuvels te zien.

kasteel van Beja

De Romaanse kerk van St. Amaro

Naast het kasteel staat de witgekalkte kerk van St. Amaro. Het is één van de slechts vier overgebleven Romaanse kerken in Portugal.

Een indrukwekkend museum bezoeken

Het regionale Museu da Rainha D. Leonor is gevestigd in een voormalig klooster. Dit is een zeer indrukwekkend gebouw met een bijzonder en laat gotisch traliewerk langs de top. Een even indrukwekkende klokkentoren en torenspits maken het plaatje compleet. Het museum zelf is een nationale schat, met een indrukwekkende hoeveelheid kunst waaronder Vlaamse, Portugese en Spaanse schilderijen, variërend van de 15e tot de 18e eeuw.

De St. Andrew’s kapel

Een andere geweldige plek om te bezoeken in Beja is de 16e eeuwse St. Andrew’s kapel, waar de hoofdmuren volledig in tegels uit de vroegere periode zijn gedecoreerd.

Een stad met een oude charme

Misschien wel het meest indrukwekkende aspect van Beja, is het feit dat het in vrijwel dezelfde vorm bestaat als het in de loop van de geschiedenis heeft bestaan. De stad heeft zich niet verspreid zoals de meeste moderne steden, maar het bezit nog steeds zijn ouderwetse uiterlijk met geplaveide straten en Moorse architectuur.

Weg van de drukte tijdens de zomer

Beja is een zeer populaire zomerbestemming onder de Portugezen zelf en uiteraard ook bij buitenlanders. Als je tijdens zomervakantie de drukte wilt vermijden, is het een geweldige tijd om de stad van mei tot en met juni te bezoeken. Zorg ervoor dat je de Pão de rala probeert, een cakebrood gemaakt met pompoen dat een lokale Beja specialiteit is.

Dé Portugal reizen specialisten

 
0