blog
Vakantie Samos

Vakantie Samos

Samos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee en ligt vlakbij de Turkse kust. De hoofdstad van het eiland is Vathy, ook wel Samos-stad genoemd. Een derde gedeelte van de totale bevolking woont in deze enige stad op het eiland. De tweede grote plaats op het eiland, Karlóvassi, heeft bijna net zoveel inwoners als Samos-stad. De derde plaats, Pythagorion, is heel populair als vakantiebestemming, net als de nog geen duizend inwoners tellende badplaats Kokkari.

Het eiland heeft veel hoge bergen, met als hoogste berg de Kerkis berg met een hoogte van 1437 meter. Samos heeft 32.977 inwoner en het is 44,3 kilometer lang en maximaal 19 kilometer breed, met een oppervlakte van 477,39 vierkante kilometer.

Het toerisme op Samos is wat kleinschaliger dan op eilanden als Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, maar dat maakt het ook juist weer interessant. Mede hierdoor heeft het eiland nooit zijn authenticiteit verloren.

Samos is een zeer groen eiland. Het eiland bestaat grotendeels uit het poreuze kalksteen. Mede hierdoor kan het veel vocht vasthouden, waardoor bomen en planten ook in de droge periode voldoende water uit de bodem kunnen halen. Zelfs in september, na de droge zomer, is het eiland nog volledig groen. Dit zorgt voor een weelderige, afwisselende begroeiing over het hele eiland, van olijfbomen tot naaldbomen en loofbomen, struiken, grassen en druivenranken waar de befaamde wijnen van Samos worden gemaakt.

De hoge bergen, valleien, kliffen, baaien met heerlijke zandstranden of kiezelstranden, de natuur, de vele schilderachtige dorpjes, de pittoreske vissershavens, panorama’s en de typisch gezellige Griekse sfeer zorgen ervoor dat vakantiegangers dit vakantie-eiland direct in hun hart zullen sluiten.

Klimaat op Samos

Het klimaat op Samos kent warme, maar geen hete zomers, en milde winters. Er valt de nodige neerslag en de luchtvochtigheid is wat hoger, waardoor het een groen eiland is. ‘s Zomers komt de temperatuur niet boven de 34°C, ‘s winters zal de temperatuur doorgaans niet beneden de 5°C uit komen.

De zee speelt een belangrijke rol in het klimaat op Samos. De Egeïsche Zee heeft in de winter nog steeds een temperatuur van zo’n 13 of 14°C, terwijl het in de zomer zal opwarmen tot maximaal 24°C in augustus, een zeer aangename temperatuur om heerlijk te zwemmen. In januari kan er een dun laagje sneeuw liggen op de toppen van de hoogste bergen, maar dat is dan vaak van korte duur.

In januari kan er zo’n 286 mm regen vallen, maar in juni, juli, augustus en september is het er veelal droog. Dat zijn dan ook de beste maanden voor een zonvakantie op Samos. In het voorjaar, vanaf eind april, leent het eiland zich uitstekend voor een actieve wandel- of fietsvakantie om heerlijk van de rust en de bloeiende bloemen en bomen met al z’n geuren en kleuren te genieten.

Het weer in het najaar

Nazomeren kan ook prima op Samos. In september zijn temperaturen van net boven de 27°C geen uitzondering, met in oktober nog zo’n ruim 21°C.

Bezienswaardigheden op Samos

Samos-stad (Vathy)

Samos-stad is de hoofdstad van het eiland. Het oudste gedeelte van de stad van de stad heet Vathy. Sinds 1834 is de naam van de stad veranderd in Samos-stad. Het meest authentieke deel is dan ook in het oude stadsgedeelte te vinden. Smalle steegjes met knusse Griekse huizen bepalen daar het straatbeeld. Rondom het Pythagoras plein bevindt zich het centrale en drukkere gedeelte van de stad. Voor wat rust en verkoeling kun je zomers naar het stadspark van Samos in Ano Vathí. Breng ook eens een bezoekje aan het indrukwekkende Archeologisch Museum.

‘s Avond kun je heerlijk wandelen langs de boulevard en de haven met de vele terrasjes en volop gezelligheid.

Pythagorion

Vakantie Samos

Pythagorion is een zeer populaire badplaats en ligt in het zuidoosten van het eiland. In de haven staat een standbeeld van Pythagoras, een Griekse wiskundige filosoof. Hij is op het eiland Samos geboren. Vanuit de haven kun je diverse toeristische uitstapjes per boot maken.

Pythagorion kent vele winkeltjes, restaurants, terrasjes en andere eettentjes waar je heerlijk kunt eten. Rondom de plaats zijn vele bezienswaardigheden zoals de Artemis Tempel en het Spiliani Klooster met daar vlakbij het oude theater. Ook het kasteel van Lykourgos Logothetis is zeker de moeite van een bezoekje waard. Een paar kilometers verderop vind je het ‘Heiligdom van Hera’ met de restanten van tempels en thermale baden.

Kerkis berg

De Kerkis berg, met een hoogte van 1437 meter, is de hoogste berg van Samos. De top van de berg heet Vigla. Deze vulkaanberg is uitstekend geschikt voor vele wandeltochten. Op de witte krijtachtige berg is er een diversiteit aan flora en fauna. Tijdens je wandeling kom je langs meerdere kleine kloostertjes en diverse inhammen van grotten. De bekendste grot is de grot van Pythagoras. Hij hield zich hierin schuil voor de tiran van Samos, Polycrates.

Aquaduct Eupalinus Pythagorion

Om het water in dit bergachtige gebied te kunnen regelen zijn al in de vroege oudheid ingenieuze uitvindingen gedaan. Zo ook de aquaduct. Verspreid over het hele eiland vind je diverse aquaducten. De meest indrukwekkende aquaduct is die van Pythagorion. Volg de bordjes Efpalineio Orygma en je komt vanzelf bij de 1036 meter lange tunnel.

De Kloosters op Samos

vakantie Samos

Verspreid over het hele eiland vind je diverse mooie en vooral bijzondere kloosters. Het grootste gedeelte daarvan is gewoon te bezoeken. Eén van de mooiste kloosters is het ten noordwesten van Pythagorion gelegen Panagia Spiliani Klooster. Dit grote witte klooster staat te prijken bovenop een berg. Met name de in een grot gebouwde bijbehorende kerk is zeer bijzonder. Deze kerk is gewijd aan de Maagd Maria. In de grot wordt water opgevangen dat volgens ingewijden heilig water met genezende krachten zou zijn.

Een ander bijzonder klooster is het Moni Vronta Klooster uit 1566. Dit klooster ligt in het Ambelos gebied en is bereikbaar via een wandelpad van bijna zeven kilometer. Ook het Timiou Stavrou Klooster bij het pittoreske dorpje Mavratzei, bekend om zijn wijndruiven, is zeker de moeite waard.

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum in Samos-stad staat vlakbij de haven en de stadspark. Daar bevindt zich het grootst overgebleven Kouros beeld (‘Kouros’ betekent ‘jonge man’) van Griekenland. Dit beeld meet een hoogte van maar liefst 5 meter. Om het beeld te kunnen plaatsen moest het museum twee keer worden aangepast. Naast de vele beelden vind je diverse aardewerk potten, sieraden en heel veel andere voorwerpen uit de Griekse oudheid in dit museum.

Efeze

Op het eiland Efeze, ook wel ‘de antieke stad Efeze’ genoemd, vind je de grootste opgravingen uit de Griekse geschiedenis. Je vindt er onder andere de ruïnes van het grote amfitheater Odeon, delen van de enorme bibliotheek Celsus, de tempels van Hadrianus en Artemis, een badhuis en nog veel meer.

Votsalakia

Votsalakia is een badplaats, gelegen aan de voet van de Kerkis berg. Deze mooie badplaats is geen heel toeristische badplaats, maar steeds meer begint het tot de toeristen door te dringen dat het een aanrader is. Naast de misschien wel mooiste stranden van het eiland kun je er ook heerlijk wandelen in de prachtig groene omgeving.

In de plaats zelf vind je vele grote hotels en appartementen, die samen de skyline van het dorp bepalen. Uiteraard ontbreken ook de gezellige terrasjes en barretjes niet.

Dal van de Nachtegalen

In het noorden van het eiland ligt het prachtige Dal van de Nachtegalen. Het dal is via een wandelroute te bereiken. Deze route begint bij de parkeerplaats tussen de plaatsen Kokkari en Karlovassi. Het dal is zeer geschikt voor diverse wandeltochten en om te picknicken. Er zijn veel bomen, die in de zomermaanden met hun schaduw voor enige verkoeling zorgen. Aan het einde van het pad kom je in het dorp Manolates. Daar kun je even uitrusten en heerlijk van een glaasje echte Samos wijn.

Kokkari

Kokkari is een schattig vissersdorpje, zo’n tien kilometer ten noordwesten van Samos-stad. Samen met Pythagorion is het één van de populairste badplaatsen. Kokkari is klein en knus en zelfs in het hoogseizoen is het er relatief rustig. Rondom de haven zitten veel gezellige barretjes en restaurants waar je heerlijk kunt eten en drinken.

In de baai van Kokkari is het water rustig en heel vlak, terwijl het water aan de andere kant juist wild is en hoge golven kent door de wind.

Marathokambos

Het stadje Marathokambos ligt op 400 meter hoogte tegen de hellingen van de Kerkis berg. Omdat het nog niet heel toeristisch is heeft het nog steeds zijn eigen karakter gehouden. Het kenmerkt zich door de smalle en vaak steile straatjes, smalle poorten, huizen van natuursteen met pannendaken en stenen muren met waterkraantjes. De Loungafontein op het plein stamt uit 1861 en werkt nog steeds. Door de hoge Kerkis berg met zijn prachtige natuur, talloze grotten en weelderige flora en fauna is de omgeving zeker indrukwekkend te noemen.

Heraion tempel

De grootste archeologische bezienswaardigheid van Samos is de tempel van Heraion, ook wel de Hera-tempel genoemd. Deze archeologische vondsten kun je vinden aan de golf van Samos, op negen kilometer ten zuiden van Pythagorion, vlakbij Ireon. Heraion is de geboorteplaats van de godin Hera. De tempel dateert uit de achtste eeuw voor Christus en was de eerste Griekse tempel van meer dan 30 meter lang. De karakteristieke verminkte zuil is prachtig om te zien. Dit is nog de enige zuil die er nog staat van het heiligdom van Hera. Ook de replica’s van marmeren beelden trekken zeker de aandacht. Ook vind je er nog de Cicéron tribune, de resten van het schip van Koleos, het hoofdaltaar, een vroeg-Christelijke basiliek, baden, en kleinere heiligdommen.

Het fotogenieke bergdorpje Vourliotes

Op Samos zijn vele bergen, maar niet overal heb je schitterende uitzichten. Het is zeker de moeite waard om een bergdorpje te bezoeken en te genieten van de prachtige uitzichten. Op zo’n vijftien minuten rijden vind je het schilderachtige bergdorpje Vourliotes. Na een intensieve autorit met steile wegen en diverse haarspeldbochten kom je aan in het prachtige, fotogenieke dorpje. Als je geluk hebt kom je onderweg nog een herder met honderden geiten tegen.

Na de autorit kun je aan het begin van het dorpje even bijkomen in een gezellige taverna en genieten van een heerlijke maaltijd met een huisgestookt drankje achteraf. Daarna wandel je door het autovrije dorp en geniet je van het prachtige authentieke plaatsje met zijn smalle steegjes, kleurrijke huizen en diverse uitkijkpunten op een adembenemend landschap. Je kunt bijna niet stoppen met het maken van foto’s. Midden in het dorp heb je een gezellig plein met restaurantjes die nog de echte Griekse sfeer ademen.

Tips voor een vakantie op Samos

Lemonakia Beach

Lemonakia Beach is een prachtig strand met helderblauw water. De zee is wat wilder en je hebt er af en toe golven. Het pad naar het strand is heel mooi om te wandelen. Overal vind je bananenplanten, palmbomen en olijfbomen. Op het strand staat een gezellig strandtentje waar je iets kunt drinken en een hapje kunt eten.

Huur een scooter

Huur eens een scooter om het eiland te verkennen. Je komt op de meest mooie plekken en hebt de tijd aan jezelf.

Livadaki Beach

Livadaki Beach, een paradijs tussen de rotsen. Het is een stukje rijden en de laatste drie kilometer zijn zelf onverhard, maar het is zeker de moeite waard. Je kijkt je ogen uit. Een prachtige azuurblauwe zee aan een prachtig strand. Aan de hippe bar kun je een simpel hapje eten en wat drinken. Neem plaats op een poef, op een loungebank of in een leuke schommelstoel. Er is bovendien een douche om je even af te spoelen.

Samos-wijn

De wijnen uit Samos zijn geliefd over de hele wereld. De Vin Doux is de populairste soort. In de volksmond wordt deze muskaatwijn ook wel gewoon ‘Samos-wijn’ genoemd. Dit is een zoete wijn die doorgaans als digestief na de maaltijd wordt gedronken. Ook tref je het veel aan in zomerse cocktails.

Een vakantie Samos boeken? Ga dan naar een van onderstaande Griekenland reis specialisten

 

 

0