blog
Code GEEL: Vakantie Corfu

Code GEEL: Vakantie Corfu

Corfu, in het Nederlands vaak Korfoe genoemd, wordt ook wel het groene eiland van Griekenland genoemd. Het eiland is zeer in trek bij toeristen en niet in de laatste plaats om zijn prachtige baaien met groenblauw water en met olijfbomen en pijnbomen begroeide bergen. In totaal groeien er meer dan een miljoen olijfbomen op het eiland.

Corfu ligt in de Ionische Zee langs de westkust van Griekenland. Het eiland is 60 kilometer lang en de breedte varieert tussen de 30 kilometer in het noorden tot 4 kilometer in het zuiden. Het heeft een oppervlakte van 592 m2. Het hoogste punt is de berg Pantokrator met 917 meter hoogte.

Stranden – Blue Flag Beaches

Het eiland is vooral in de zomermaanden zeer populair onder de vakantiegangers. Corfu is na Kreta, Rhodos en Kos het populairste vakantie-eiland onder de Nederlanders. Dat komt mede door de 32 Blue Flag Beaches dat het eiland rijk is. De blauwe vlaggen geven de kwaliteit van de stranden en het zeewater aan op de Griekse eilanden. Een blauwe vlag betekent dat het voldoen aan strenge eisen voor wat betreft een schone kust en zee, strandwachtposten, toiletten en natuurvriendelijk.

Corfu is een ideale vakantiebestemming met vele leuke bezienswaardigheden, gezellige dorpjes en uitstekende faciliteiten voor toeristen. In het noorden van Corfu vind je naast stranden en natuur ook hoogtes. Het landschap is daar erg divers. Aan de westkusten liggen enkele mooie zandstranden, zoals Glyfada en Arillas. Aan de oostkust liggen diverse fraaie kiezelstranden bij Kassiopi die zich uitstekend lenen om te snorkelen in één van de vele kleine baaitjes met kraakhelder zeewater.

Het kristalheldere water in het populaire Paleokastritsa is perfect om heerlijk te zwemmen of te snorkelen en te relaxen op de goudgele zandstranden. En natuurlijk niet te vergeten de onderwatergrotten.

Het weer op Corfu

Corfu heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet met gemiddelde temperaturen tussen de 28 en 31 graden en er valt weinig neerslag. Dit maakt het een ideale zonvakantie bestemming. In de winter is het er koel, maar het zal er bijna nooit vriezen.

De afstand tussen Schiphol en Corfu is hemelsbreed 2296 kilometer. Met het vliegtuig ben je in 2 uur en 50 minuten op het eiland.

Werelderfgoed

Sinds de zomer van 2007 is het historische centrum van Kerkyra of Kerkira, de hoofdstad van Corfu, erkend als UNESCO Werelderfgoed. Deze stad wordt in de volksmond ook vaak Corfu-stad genoemd. Het ligt centraal aan de oostkust op het Griekse eiland. Een gezellige stad met veel terrasjes en winkelstraten.
Liefhebbers kunnen er cultuur snuiven in het oude fort of het klooster Theotokos en natuurlijk het bekende paleis Achilleion. het voormalige verblijf van keizerin Sissi, de keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Een ideale combinatie van strand en cultuur.
Ook de pittoreske vissersdorpjes zijn zeker een bezoekje waard. Je kunt er overheerlijk eten in één van de vele tavernes.

Bezienswaardigheden op Corfu

Kerkyra (of Corfu-stad)

Wie op vakantie gaat naar Corfu mag zeker niet vergeten om de hoofdstad Kerkyra, ook wel Corfu-stad genoemd, te bezoeken. Sinds 2007 het historische stadscentrum van deze stad met zijn vele interessante bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het wordt dan ook terecht gezien als hoofdstad van alle Ionische Eilanden. Populairste bezienswaardigheden zijn paleis Achilleion, waar keizerin Sissi ooit verbleef, en klooster Pontikonissi.

Oude Fort Kerkyra

Eén van de fraaiste en meest bezochte bezienswaardigheden van het eiland Corfu is het Oude Fort in Kerkyra. Kom je met de veerboot vanuit Igoumenitsa, Patras of Italië de haven binnenvaren, dan is het Oude Fort het eerste wat je ziet. Dit fort gold eeuwen lang als belangrijkste verdedigingswerk van Corfu tegen meerdere vijanden, zoals de Turken.

Via een stenen brug kun je wandelen naar het fort. Links en rechts van de brug zie je een smal kanaal met diverse vissersboten. De dikke betonnen muren zijn imposant en maken duidelijk dat het een beschermende werking had.

De natuur

Corfu staat bekend om zijn prachtige natuur. Het wordt niet voor niets het Groene Eiland genoemd. Lekker wandelen of fietsen door de natuur om even te genieten van alle rust. Vooral het noorden van het eiland is erg populair om een wandeling te maken. Je vindt er vele schitterende blauwe baaien met parelwitte stranden en imposante rotspartijen. Absoluut een aanrader als je eventjes de drukte wilt ontwijken.

Paleokastritsa

De kleine badplaats Paleokastritsa is enorm populair. De twee baaien zijn uitermate geschikt voor watersport en om te duiken. Het ligt tussen de bergen, waar je diverse schilderachtige dorpjes kunt vinden. Wil je echt van de omgeving genieten, huur dan een auto of een scooter om heerlijk door de prachtige bergen te rekken. Onderweg kom je diverse schitterende baaitjes en idyllische strandjes tegen.

Een absolute aanrader is de pittoreske haven van Paleokastritsa. Het fantastische Paleokastritsa Beach is zeer in trek bij gezinnen en koppels. Naast de prachtige haven vind je er vele gezellige accommodaties, winkels, barretjes en restaurants.

Ook voor wandelaars is dit een uitstekende bestemming. Na een heerlijke wandeling bergop naar één van de dorpjes boven de haven wordt je beloond met de meest prachtige uitzichten over de gehele omgeving. Bezienswaardigheden in de buurt zijn de op een 300 meter hoge kustrots gebouwde Byzantijnse burcht Angelokastro. Ook van daaruit heb je weer prachtige uitzichten over de omgeving en de kust. En het nabijgelegen Paleokastritsaklooster met zijn mooie architectuur en vele kunst is zeker de moeite waard.

Pantokratorberg

Met een hoogte van 906 meter is de Pantokratorberg het hoogste punt van het eiland Corfu. Een beklimming van deze berg, gelegen aan de noordoost kant, is zeker de moeite waard. Het bied je diverse prachtige uitzichten. Op een heldere dag is het zelf mogelijk om Italië te zien, dat toch zo’n 130 kilometer verderop ligt. Op de top van de berg kun je even genieten in een cafeetje of even rondwandelen in het historische klooster. Dat klooster is gebouwd in 1347 en in 1537 vernietigd. De kerk die nu op deze plek staat is gebouwd in 1689.

Je kunt de top ook per auto bereiken over diverse kronkelende wegen. Wil je liever iets actievers, dan kun je ook prima wandelend de top bereiken.

Tempel van Artemis

De archaïsche Tempel van Artemis stamt uit 580 v.C. Het bevindt zich in de oude stad Korkyra, de huidige voorstad Garitsa net ten zuiden van de oude stad Corfu. Deze tempel was gewijd aan de godin Artemis. De Tempel van Artemis is het vroegst bekende uit steen opgetrokken Dorische tempel met alle typische Dorische elementen.

In het Archeologisch Museum van Corfu staat een artefact van de beroemde gorgoon. Deze is nu afgebeeld op het westelijk fronton van de tempel.

Basiliek van Paleopolis

De ruïnes van de Byzantijnse Basiliek van Paleopolis zijn ook zeker de moeite waard. Deze plaats bevond zich in de oude stad Korkyra. Het is gebouw vóór 450 n.C. door de bisschop van Corfu. De impresionante vroegchristelijke basiliek was destijds rijkelijk versierd met beelden en een mozaïeken vloer. Destijds was het één van de grootste basilieken van Griekenland. Het gebouw werd meerdere keren vernield en telkens herbouwd. Ook tijdens luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog is het weer vernietigd.

Mon Repos Archeologisch Museum

Het Mon Repos Archeologisch Museum bevindt zich in een elegante 19de-eeuwse villa in de oude stad Korkyra. Mon Repos werd gebouwd in 1826 in opdracht van de Britse Hoge Commissaris en zijn vrouw. Later werd de villa door alle Britse gouverneurs van Corfu gebruikt als vakantieverblijf. In 1864 werd de villa geschonken aan Koning George I van Griekenland, maar toen de koninklijke familie in 1960 vluchtte, raakte de villa in verval. In 1990 werd het gerestaureerd.

Schelpenmuseum

Wil je net eventjes iets anders, dan is het Corfu Schelpenmuseum misschien een goede aanrader. Dit unieke museum omvat een gigantische fascinerende privécollectie schelpen, zeesterren, haaien, schaaldieren en vissen. Het meest zeldzame in de collectie is een Cypraea fultoni schelp met een waarde van naar schatting zo’n 20.000 euro. Ook bijzonder zijn de Tridacna gigaschelp of doopvontschelp van maar liefst 65 kg zwaar en de prachtige Haliotis iris schelp uit Nieuw-Zeeland, één van de mooiste schelpen ter wereld.

Het meeste in het museum is verzameld door duiker en verzamelaar Napoleon Sagias. Toen hij in 1989 terugkeerde, nadat hij 20 jaar in Australië had gewoond, opende hij dit museum.

Het museum bevindt zich vlakbij het populaire resort Benitses Village. Tegenwoordig wordt het museum beheerd door zijn familie.

Korissionmeer

Het Korissionmeer is een beschermd natuurreservaat. Je vindt er naast een groot zoetwatermeer prachtige duinen en een diversiteit aan planten en vogels. De duinen vormen de scheiding tussen het meer en de Ionische Zee. Je mag hier niet zwemmen, maar het gebied leent zich uitstekend voor een wandeling of het spotten van vogels zoals grote zilverreigers, flamingo’s, kluten, ibissen, wilde eenden en kluten.

Tips

Hieronder nog enkele tips om je vakantie op Corfu nog aangenamer te maken.

Kavos: Feesten en avontuur

Hou je van een feestje? Dan is Kavos, gelegen in het zuiden van Corfu, een goede bestemming. Je kunt er overdag lekker zonnen aan de lange stranden met warm, ondiep zeewater, waarna je je ‘s avonds kunt uitleven op één van de vele feesten in het duizelingwekkende nachtleven. Kavos staat niet voor niets bekend als feeststad van Corfu. Vroeger was dit een bestemming voor het hele gezin, maar de laatste jaren wordt het steeds meer de thuishaven van jonge feestgangers. Hou je van dag en nacht leven in de brouwerij, dan is dit de uitgelezen plek. Ben je meer op zoek naar rust, ga dan in de zomermaanden niet naar Kavos, want dan is het er non-stop feest.

Naast feesten kun je er overdag ook je energie kwijt. Langs het 8 kilometer lange strand is het ook voor de adrenalinejunkies een feestje. Er is van alles en nog wat te doen, van bananenboten tot jetskiën en van bungeejumpen tot cage catapults. Je kunt het zo gek niet bedenken, er is altijd wel wat te doen voor de echte avonturier.

Agios Georgios

Op Corfu zijn twee resorts met de naam Agios Georgios. Deze tip betreft het kleinste resort, gelegen in het zuiden van het eiland. In dit resort hangt een rustige en ontspannen sfeer en is ideaal als je niet op zoek bent naar het bruisende leven en de harde muziek, maar toch wel wat leven in de brouwerij wilt. Er zijn diverse gezellige restaurants en tavernes aan het strand. Je vindt er echter geen clubs of feestgedruis.

Ook voor wandelaars is dit een perfecte locatie. In de rustige natuur vol olijfbomen kun je er heerlijk wandelen over de vele gemakkelijke wandelpaden. Deze paden trekken ook landinwaarts, zodat je gemakkelijk het traditionele dorpje Argirades kunt bereiken. Zeker een aanrader.

Acharavi

Acharavi is een rustige kleine badplaats met een lang strand, dat richting Almiros steeds breder en rustiger wordt. Je vindt er meer dan 50 winkeltjes, 15 bars, 25 eetgelegenheden en een discotheek. Wil je eens echt traditioneel Grieks eten, dan is het restaurant The Pumphouse zeker een aanrader. Deze bevindt zich langs de doorgaande hoofdweg in het centrum.

Eiland Pontikonisi en klooster van Vlacherna

Het muizeneiland Pontikonisi is te zien vanuit Kanóni, gelegen op het uiterste puntje van het schiereiland Analípsis, ten zuiden van Corfu-stad. Van daaruit kun je ook een ander eilandje zien met het klooster van Vlacherna. Dit is het meest fotogenieke plekje van Corfu. De foto’s worden alom gebruikt op internetsites en in reisboeken. Het uit de 17e eeuw stammende witte Vlacherna klooster kun je lopend bereiken vanaf een dam. Het eiland Pontikonisi kun je per boot bereiken vanaf Kanóni. Daarop bevindt zich een 12e-eeuws Byzantijs kerkje. Volgens de legende is Pontikonisi een versteend schip, Odysseus genaamd. Het schip zou door Poseidon in een rots zijn veranderd.

De Griekenland reis specialisten:

0