blog
Vakantie Mykonos

Vakantie Mykonos

Leestijd 8 Minuten

Het Griekse eiland Mykonos, in het Nederlands ook wel geschreven als Mikonos, is een vrij klein vakantie-eiland in de Egeïsche Zee. Het eiland is slechts 86 vierkante kilometer groot (11 kilometer lang en maximaal 16 kilometer breed, vergelijkbaar met het waddeneiland Terschelling) en telt zo’n 10.000 inwoners en is vooral bekend vanwege de iconische windmolens. Daarnaast staat het bekend als party-eiland en eiland van de jetset. Jaarlijks komen er vele toeristen om aan aantal dagen van de geweldige sfeer te genieten.

De hoofdstad van het eiland is Mykonos-stad met smalle straatjes en huizen aan het water. Het eiland is heuvelachtig, voornamelijk droog en kaal, met een maximale hoogte van 350 meter en bestaat voornamelijk uit graniet.

Mykonos ligt op een afstand van 2.300 kilometer vanaf Schiphol en is met het vliegtuig in zo’n drie uur en dertig minuten te bereiken.

Mykonos kent tientallen mooie zandstranden. Ondanks de geringe grootte is het één van de eerste Griekse eilanden die zich ontwikkelde op toeristisch gebied. De laatste decennia is het ook steeds meer in trek bij de beroemdheden uit de hele wereld. Vooral de geweldige stad en prachtige stranden maken het eiland zo speciaal.

Het eiland is zeer geschikt als startpunt van een eilandhopvakantie. Met een rechtstreekse vlucht ga je naar het eiland, van waaruit je met diverse bootverbindingen de andere Cycladen-eilanden kunt aandoen. Je kunt ook heel makkelijk een excursie maken naar het eiland Delos, dat in de oudheid als heilig werd beschouwd. Of een dagje naar Paros, Naxos, Tinos of één van de andere vele eilanden in de buurt.

Klimaat op Mykonos

Mykonos heeft een warm mediterraan klimaat dat wordt bepaald door de ligging in de Egeïsche Zee. Er waait constant een zeebriesje over het eiland, waardoor ook de warmste dagen van het jaar een stuk behaaglijker zijn. Zomers is het er warm en kurkdroog, in de winter is het er zacht en aangenaam, maar wel veel neerslag.

In juni, juli en augustus valt er weinig tot geen neerslag. Pas vanaf september is er enige bewolking met heel af en toe een regenbuitje. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur op zo’n 30°C, met uitschieters naar 35°C. ‘s Avonds daalt de temperatuur langzaam, zodat het er aangenaam warm blijft, ideaal voor een avondje op het terras. De minimumtemperatuur ligt vaak ruim boven de 20°C. Aan de kust is een heerlijk verkoelend zeebriesje, de ‘meltemi’. Over het hele jaar gemeten kent Mykonos zo’n 300 dagen zonneschijn, ook in de winterperiode.

Al vroeg in de lente beginnen de temperatuur van de lucht en de zee te stijgen, zonder dat het direct bloedheet wordt. ‘s Nachts is het dan nog wel behoorlijk fris, dus als je voor het nachtleven naar Mykonos gaat kun je beter in de zomermaanden gaan. In het vroege voorjaar wordt het gemiddeld 15°C en valt er vanaf maart steeds minder neerslag. Vanaf mei is het er 20 tot 25°C.

In september zijn de temperaturen doorgaans overdag nog steeds zo’n 30°C, maar daalt de temperatuur ‘s nachts tot 15°C. De zon schijnt dan nog altijd zo’n 11 uur per dag. Vanaf oktober neemt de regenkans toe.

Het weer in de winter

In de winter is het nog steeds mild, maar wel nat. Harde tot stormachtige winden met onweer zijn geen uitzondering. De temperatuur koelt af tot 5 à 6°C. Het zeewater blijft dan altijd nog zo’n 16°C. Het regent regelmatig, maar door de voortdurend aanwezige wind blijft het nooit lang regenen. Overdag is de zon regelmatig, gemiddeld zo’n 4 of 5 uur per dag, te zien.

Stranden op Mykonos

Mykonos mag dan wel een klein en rotsachtig eiland zijn, toch zijn er verbazingwekkend veel hele mooie zandstranden te vinden. Aan de zuidkust zijn prachtige zandstranden zoals Paradise beach, Super Paradise Beach, Paranga beach, Psarou Beach, Ornos, Kalafatis, Kalo Livadi, Agrari en Platis Gialos. Deze stranden hebben allemaal beach bars en in de middag wordt er al flink feest gevierd. Aan de noordkust en westkust bevinden zich de beroemde stranden Agios Stefanos, Panormos, Agios Sostis, Tourlos en Ftelia. Volgens velen zijn de stranden van Panormos en Agio Sostis de mooiste stranden van Mykonos.

Wegen en verkeer op Mykonos

De wegen op Mykonos zijn over het algemeen redelijk goed, maar vaak wel erg smal. Er zijn een aantal hoofdwegen, eentje naar het noorden, zuiden en oosten. De rest zijn allemaal smalle vertakkingen die tot aan de verlaten stranden lopen. De meeste wegen zijn geasfalteerd, maar geregeld kom je op een onverhard stuk weg. Je ziet over het gehele eiland veel quads rijden, vaak gereden door jongeren onder invloed van drank, dus wees alert op die smalle wegen.

Bezienswaardigheden Mykonos

Mykonos-stad (Chora)

Het bruisende maar pittoreske stadje Mykonos-stad met z’n smalle steegjes vol winkeltjes en de witte huizen en kerken wordt ook wel Klein Venetië genoemd, of zoals de Grieken het noemen, Chora. Op een laag heuveltje aan het water staan de wereldbekende windmolens. Deze vijf molens en de huizen aan het water waar de golven tegenaan spetteren zijn kenmerkend voor dit prachtige stadje. De molens kom je overal tegen op kalenders, posters en zelfs in beroemde films zoals “The Bourne Identity”, “Summer Lovers” en “Shirley Valentine”. Het stadje is netjes verzorgd met witte huisjes met gekleurde deuren en kozijnen. De Cycladische stijl wordt door de inwoners met hart en ziel gekoesterd. Het prachtige stadje, dat op een schiereiland ligt, is niet voor niets zo vaak gefotografeerd.

Bij de jachthaven in het noordelijke gedeelte van het schiereiland is een zandstrand. De molens staan aan de zuidelijke kant.

Een absolute aanrader is het maken van een wandeling door de nauwe steegjes. Je komt er overal de witte huisjes met de rode of blauwe ramen en deuren tegen. De smalle trappen en steegjes bij de huisjes van twee etages zijn een lust voor het oog. Overal hangen bloemen aan de muren en staan bloempotten met de meest prachtige bloemen.

Een bruisend uitgaansleven is gegarandeerd

Door de hele stad zijn gezellige winkeltjes en souvenirwinkeltjes en overal kom je ook allerlei dure merk winkels en juweliers tegen. Je zult je er niet gauw vervelen. Zowel overdag als ‘s nachts, maakt niet uit wanneer je er komt, het is er altijd druk en gezellig. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts is er een bruisend uitgaansleven.

De windmolens in Kato Mili (Mykonos-stad)

De windmolens van Mykonos in Kato Mili (Mykonos-stad) worden beschouwd als monumenten van het eiland. Ooit waren het er tien, maar tegenwoordig staan er nog vijf van deze molens. Hier werd vroeger het graan uit de regio vermalen. De windmolens prijken op menig kalender, poster en zijn in diverse beroemde films te zien. Je hebt er bovendien een prachtig uitzicht op Klein Venetië. Een absolute must als je op Mykonos-eiland bent.

Natuur op Mykonos

Het rotseiland is droog, dor en heuvelachtig. Je vindt er weinig groen en weinig bomen. Zo af en toe zie je een graan- of druivenveld. De hoogste heuvels op het eiland, Profitis Ilias Anomeritis in het oosten en Profitis Ilias Vorniotis in het westen, zijn beide nog geen 400 meter hoog. Heel Mykonos is heuvelachtig, je vindt er geen vlaktes en geen rivieren. Ondergronds water is er daarentegen wel. Langs de kust zijn veel baaien die veelal als ankerplaats voor de boten en jachten fungeren. Het eiland zou zeer rijk zijn aan grondstoffen zoals brons, mangaan en galeniet, maar er wordt niets gedaan om deze te delven.

Ferrytocht naar het eiland Delos

Vanuit Mykonos vaar je zo met de ferry terug in de tijd, naar een wereld vol mythologie en legendes. Het eiland Delos staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en mag je zeker niet missen tijdens je vakantie op Mykonos.

De legende leert dat op deze plek het licht is geboren: Apollo, de god van het licht, en de godin Artemis zouden hier zijn geboren. Omdat het de geboorteplaats van de goden was, mocht er geen enkele sterveling leven of sterven. Het unieke karakter van Delos is daardoor over de hele wereld bekend.

Op het eiland kun je onder andere het heilige meer, de Minoïsche fontein, de Tempel van Delos die gewijd is aan Apollo, het Leeuwenterras en diverse marktpleinen aanschouwen. Deze liggen allemaal aan een monumentale avenue dat vergelijkbaar is met de Egyptische Straat van de Sfinxen. Daarnaast vind je er onder andere nog de Oikos van de Naxiërs, de ontmoetingshal van Poseidon, het standbeeld van Dionysus een Tempel voor Hera, een Dorische Tempel voor Isis en de synagoge van Delos, de oudste bekende synagoge ter wereld. Deze magische plek biedt een zicht op het verleden. Je wordt ondergedompeld in de fantastische Griekse mythes en legendes. Dit mythische eiland is zeker een must als je op Mykonos bent.

Ano Mera

Ano Mera is de op één na grootste nederzetting en behoort tot de oudste dorpen op het eiland. Het is een rustig dorpje, waar de toestroom van toeristen geen vat op heeft gehad, lijkt het wel. Het ademt nog steeds de sfeer van weleer. Deze charmante plek met de rustige straatjes en historische gebouwen zijn een echte aanrader.

Vlakbij het dorp bevindt zich het klooster van Panagia Tourliani met bijbehorende kerk. Daar vind je een uitzonderlijke collectie iconen die zijn gemaakt door een Kretenzische schilder. Daarnaast zijn er veel heilige voorwerpen en gewaden. Ook de klokkentoren van het klooster en de marmeren fontein op de binnenplaats zijn prachtig om te zien. Ga je de heuvel op, dan zie je de ruïnes van het Kasteel van Gyzi uit de dertiende eeuw.

In dit gebied bevinden zich ook de ruïnes van de antieke stad Mykonos. Daar kun je nog de resten van de muurversterkingen, het oude kerkhof en een prehistorische markt zien. Bij het kasteel staat ook de Kerk van de Heilige Verlosser uit de achttiende eeuw. Vanaf de heuvel het je de meest prachtige uitzichten over de omgeving.

Tips voor een vakantie Mykonos

Actieve uitstap naar Platys Gialos & Platys Kalafatis

Hou je van een actieve vakantie met watersporten en gouden stranden, dan zijn Platys Gialos en Platys Kalafatis absolute aanraders. Binnen een half uurtje met de bus vanuit Mykonos-stad ben je er al. De bruisende resorts zijn zeker een aanrader.

Vuurtoren van Armenistis

De achtkantige Vuurtoren van Armenistis van 19 meter hoog torent hoog boven het Armenistisgebied uit. Het is een stille getuige van de eens zo rijke zeevaart van dit eiland. Vanuit de toren heb je adembenemende uitzichten en kun je de meest prachtige zonsondergangen bewonderen. De vuurtoren is nog steeds in gebruik.

Ontspannen in Alefkandra, Klein Venetië genoemd

Vanwege de idyllische huizen aan het water wordt dit gedeelte van Mykonos-stad Alefkandra, ofwel Klein Venetië genoemd. Een prachtige plek om even wat te eten of te drinken en te genieten van het uitzicht over de kust, de zee en de molens.

Duiken

Rond Mykonos kun je geweldig duiken. Je vindt er niet alleen veel prachtig gekleurd koraal en gekleurde vissen, maar ook oude scheepswrakken. Bij Paradise Reef kun je je vergapen aan een grote verscheidenheid van het onderwaterleven, zoals sponzen, barracuda, octopus en zeesterren en de meest prachtige onderwaterrotsformaties.

Snorkelen

Ben je geen duiker maar wil je toch van het onderwaterleven genieten, ga dan eens snorkelen. Je kunt dat doen vanaf het strand of een boottocht maken om in het diepe water te snorkelen.

Huur een scooter

Waar op het eiland je ook zit, huur een scooter of een terreinwagen gedurende je hele vakantie. Je kunt dan zelf de meest mooie dagtochten maken en elk plekje op het eiland gemakkelijk bereiken.

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum in Mykonos-stad is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en de cultuur van het eiland. In het museum worden vele antieke tentoonstellingen gehouden en getuigenissen vertoond van de Cycladische cultuur die ver teruggaan in de tijd. In het museum worden bovendien diverse indrukwekkende vondsten van het eiland Delos getoond.

Ook al zin in een vakantie Mykonos? Kijk dan bij onderstaande reis specialisten:

0