blog
Ook code GEEL: Vakantie op Zakynthos

Ook code GEEL: Vakantie op Zakynthos

Het bruisende uitgaansleven bij een vakantie op Zakynthos

Zakynthos, ook bekend onder de (Italiaanse) naam Zante of Zacinto, is een van de mooiste Griekse eilanden in de Ionische Zee en behoort tot de Ionische Eilanden, waar ook Lefkas en Kefalonia toebehoren. Het zonovergoten Griekse vakantie-eiland is groen met een overvloed aan exotische stranden en idyllische dorpjes. Wil je het Griekse nachtleven ontdekken? Dat kan ook allemaal hier met het bruisende uitgaansleven.

Het eiland is ongeveer 40 kilometer lang, maximaal 20 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 410 vierkante kilometer. De totale kustlengte is ongeveer 123 kilometer. De hoofdstad van het eiland is het aan de zuidoostkust gelegen gelijknamige stad Zakynthos.

Het hoogste punt van het eiland is Vrachionas met een hoogte van 758 meter boven zee. Zakynthos ligt ten westen van het vasteland van Griekenland, ongeveer ter hoogte van Sicilië.

In 3 uur vlieg je naar Zakynthos

In zo’n 3 uur vliegen vanaf Schiphol ben je 2.200 kilometer verder op in de Griekse zon op Zakynthos.

Klimaat op Zakynthos

Zakynthos heeft een heerlijk mediterraan klimaat. Zomers is het er met temperaturen tot zo’n 30°C heerlijk warm en droog. Per dag heb je 12 uur zonneschijn, in juli zelfs 13 uur, ideaal voor een heerlijke zonvakantie. Ook het voorjaar en najaar zijn er met temperaturen van minimaal 20°C aangenaam zacht.

Vakantie in het voorjaar

Van maart tot mei doet de lente haar intrede en komt het eiland weer echt tot bloei. De neerslag neemt dan af en de temperaturen stijgen. Ideale omstandigheden voor natuur- en wandelliefhebbers. De avonden en de zee zijn dan nog wel fris. ‘s Zomers is het er warm, droog en zeer zonnig. Nauwelijks wolken en geen regen. De noordwestenwind, die op komt zetten in de namiddag, zorgt voor enige verkoeling.

Vakantie in het najaar

In het najaar is het er nog steeds zeer aangenaam, met temperaturen van zo’n 23°C in oktober en 19°C in november. In deze periode is er wel steeds meer regen en trekt ook de wind aan. Vergeleken met Nederland is het er dan overigens nog steeds zeer aangenaam. Het eiland ligt in de luwte van het centrale Griekse gebergte, waardoor het enigszins wordt beschermd door de gure wind uit het noorden.

Vakantie in de winter

‘s Winters is het nat en mild met temperaturen van zo’n 16°C in december, wanneer de meeste regen valt, en 14°C in januari. De nachten zijn koud, maar het vriest er vrijwel nooit.

Bezienswaardigheden Zakynthos

Ga je op vakantie naar Zakynthos dan kun je naast het zonnebaden ook veel bezienswaardigheden bekijken. Zoals:

Navagio Beach

Navagio Beach is ongetwijfeld één van de mooiste stranden van Europa, misschien zelfs wel van de wereld. Een absolute aanrader tijdens je vakantie naar Zakynthos. Het beroemde strand, ook wel ‘Shipwreck Beach’ genoemd, ligt in een schitterend geïsoleerde baai en is omringd door imponerende kalkrotsen met groene toppen. Op het strand ligt een in de jaren ‘80 aangespoelde scheepswrak, ‘Panagiotis’. Dit was vermoedelijk een smokkelaarsschip. Het ondiepe water, de rotsen in de zee en de heftige golven in de baai werden het schip fataal.

Navagio Beach Viewpoint

Om het strand eens geheel vanuit een ander oogpunt te bekijken is een tripje naar het Navagio Beach Viewpoint zeker aan te bevelen. Het uitkijkplatform ligt op een hoogte van 300 meter en biedt prachtige uitzichten over het strand en de zee. Wees er wel op tijd bij, want op het platform kunnen maar 15 mensen tegelijk staan.

Turtle Island (Marathonisi)

Turtle Island ligt in de baai van Laganas. Het eiland is bekend vanwege de vele Caretta Caretta schildpadden, een soort zeeschildpadden die wel meer dan een meter lang en 160 kg zwaar kunnen worden, die jaarlijks naar het eiland trekken. Maar liefst de helft van alle zeeschildpadden die in Griekenland nestelen doen dat op de stranden van Zakynthos. Nadat de schildpadden hun eieren hebben gelegd trekken ze massaal naar Marathonisi, een eilandje voor de kust van Zakynthos. Daarom staat dit eiland, dat behoort tot het Nationale Marine Park van Zakynthos, bekend als Turtle Island. Het eiland is onbewoond en er zijn geen faciliteiten voor toeristen, maar een gedeelte van het zandstrand is wel te bezoeken. Het grootste gedeelte is echter afgebakend voor de Caretta Caretta schildpadden.

Cameo Island

Cameo Island is een eiland voor de kust bij het dorpje Agios Sostis en de populaire badplaats Laganas. Het privé-eiland, dat is ontstaan in de zeventiende eeuw na een zware aardbeving, staat open voor publiek. Tegen een kleine betaling mag je de houten brug oversteken om het eiland te bezoeken. Er zijn prachtige gouden stranden waar je heerlijk kunt relaxen en genieten van de zon en een lekker verkoelend drankje in de Beach Club van Cameo. Ook leent het zich uitstekend om te gaan snorkelen of lekker te zwemmen in het heldere hemelsblauwe water. In de bar in het midden van het eiland, die je kunt bereiken via een klimmetje, kun je ‘s avond genieten van live muziek en het met verschillende kleuren spotlights verlichtte eiland.

Wil je groots uitpakken? Dan kun je ook het hele eiland afhuren, bijvoorbeeld voor een bruiloft of ander feest.

Zakynthos-stad

Net als de meeste Griekse eilanden is ook op Zakynthos geen gebrek aan cultuur. Zo ook in het gelijknamige hoofdstad van het eiland, Zakynthos-stad, waar je leuk doorheen kunt wandelen en diverse bezienswaardigheden en musea kunt bezoeken.

In 1953 werd zo’n 90 procent van deze stad verwoest door een heftige aardbeving. Tijdens de herbouw werden de meeste gebouwen weer opgebouwd volgens de oude bouwplannen.

In de haven liggen vele vissersboten. Vanaf hier kun je ook met verschillende veerdiensten naar andere delen van Griekenland en zelfs naar Italië.

Winkelen op Zakynthos

In de winkelstraat Alexandrou Roma kun je heerlijk struinen naar leuke hebbedingetjes en souvenirs. Het hart van de stad wordt gevormd door de twee prachtige pleinen Dionysos Solomos en Agios Markos. Beide pleinen worden verbonden door een voetgangersgebied. Aanschouw het gerechtshof, het gemeentehuis en de openbare bibliotheek of bezoek eens het Byzantijnse museum of het Solomos museum. In het Byzantijnse museum bevindt zich een prachtige collectie schilderijen uit de periode van de Byzantijnen tot de negentiende eeuw. Daarnaast is er veel lokale kunst te zien. In het Solomos museum bevinden zich de graven van Dionysios Solomos en Andreas Kalvos, twee lokale dichters.

Tijdens je wandeling door de stad kom je langs verschillende kerken, zoals de Agios Markos Kathedraal en de Panagia ton Angelon kerk.

Via de wijk Bohali wandel je de heuvel Strani op, waarop het Venetiaanse Kastro staat. Dit kasteel is, net als veel andere gebouwen in de stad, door de aardbeving grotendeels verwoest, maar de ruïnes geven nog steeds een indrukwekkende kijk in de lokale geschiedenis. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Keri

In het zuiden van Zakynthos bevindt zich het slechts 500 inwoners tellend dorpje Keri. Dit charmante dorpje heeft smalle straatjes welke zijn omringd door met planten en bloemen versierde stenen huizen. Hierdoor wordt Keri ook wel het bloemendorp genoemd. Tijdens de aardbeving in 1953 heeft het dorp niet veel schade geleden, waardoor het er nog volledig authentiek uitziet. De weinige schade aan de gebouwen kon gemakkelijk worden gerestaureerd.

De uit 1745 stammende Panagi Keriothissas, dat bekend staat om de mooie klokkentoren, is zeker een bezoekje waard. Vanaf de vuurtoren van Keri, net buiten het dorp, heb je prachtige uitzichten op de 300 meter lager gelegen zee en de omringende kliffen. Met name ‘s avonds is het hier heel druk, want vanaf dit punt kun je de mooiste zonsondergangen van Zakynthos aanschouwen.

Langs de kustlijn van Keri vind je verschillende indrukwekkende grotten en rotsformaties. De spelonken, rotspilaren en indrukwekkende kliffen zijn het beste vanaf het water te bewonderen. Je kunt hiervoor meegaan met een boottocht of zelf een bootje huren. Met name de Marathia boog, een natuurlijke rotsboog, is een lust voor het oog. Het vormt het meest herkenbare punt van dit deel van de kustlijn van het eiland.

Kampi

Het gezellige bergdorpje Kampi, aan de westkust van Zakynthos, bestaat uit een gedeelte in het binnenland en een gedeelte langs de kust. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de gehele kustlijn met hoge kliffen en hemelsblauw zeewater.

In het dorpje bevindt zich een Myceense begraafplaats met graven van ruim 4.000 jaar oud.

Op de nabijgelegen berg Schiza staat een groot stenen kruis. Dit kruis is geplaatst ter herinnering aan de slachtoffers van de Griekse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Verder is het in het dorpje eigenlijk niet echt veel te doen. Wat nog wel een aanrader is: ga ‘s avonds op het terras van één van de vele restaurantjes met uitzicht op de kustlijn zitten. Geniet van een heerlijk etentje met echt Grieks eten, maar vooral van de prachtige zonsondergang die je vanaf hier kunt zien. Naast Keri heeft Kampi de mooiste zonsondergang van Zakynthos.

Tips 

Snorkelen of duiken

Zakynthos is uitstekend geschikt om te snorkelen of te duiken. Het onderwaterleven is er schitterend met de vele kleurrijke vissen en schildpadden. Je kunt er zelfs verschillende scheepswrakken bewonderen. De beste manier om dit te doen is vanaf een boot of jacht. Wil je echt iets bijzonders, bezoek dan eens de blauwe grotten ofwel ‘blue caves’ waar het zonlicht prachtig spiegelt in het zeewater. Je kunt deze alleen per boot bereiken.

Met een beetje geluk kun je er zelfs dolfijnen spotten.

Tsilivi

Kom lekker tot rust en ga een paar uurtjes zonnen aan het prachtige strand bij Tsilivi. Het water is er relatief ondiep. Bovendien is er een prachtig waterpark, ideaal voor een gezin met kinderen. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om te watersporten. Ben je klaar met zonnen, bezoek dan eens het sfeervolle centrum en pak een terrasje of ga eventjes winkelen voor een paar leuke souvenirs.

Xygia Sulphur

In het noordoosten van Zakynthos ligt een bijzonder strand, namelijk het Xygia Sulphur strand. Dit natuurlijk kuuroord strand zou volgens de lokale bevolking een geneeskrachtige werking hebben. Vanuit een rots stroomt warm water en er komt een wit stofje genaamd collageen vrij. Dit stofje ruikt sterk naar zwavel en dat zou je er jaren jonger uit laten zien. Het strand is vrij klein maar zeker de moeite waard. Het is uitstekend met de auto te bereiken.

Bar Street

De Bar Street in Laganos is dé party hotspot van het eiland. Clubs als Medousa en Rescue zijn beroemd om hun uitbundige feesten met felle neonlichten, vuurspuwers en dansers op de bar. Hou je van een feestje, dan mag je dit zeker niet missen.

Voor een gezellige poolparty kun je overdag terecht in de bruisende Pure Beach Club. ‘s Avonds kun je vanuit één van de vele barretjes aan het strand heerlijk genieten van het prachtige uitzicht op de baai.

Argassi

Argassi is een levendige badplaats, gelegen ten zuidoosten van Zakynthos-stad. Je vindt er sfeervolle barretjes en clubs waar je tot in de vroege ochtend kunt feesten en dansen. Het schijnt vooral bij de Engelsen enorm populair te zijn.

Geniet van de lokale gastronomie

Over het hele eiland zijn volop restaurantjes en barretjes te vinden. Zowel in de grote plaatsen als de kleinere dorpjes, overal kun je er terecht om te genieten van het overheerlijke aanbod aan Griekse eten, zoals Griekse salades, feta, souvlaki, tzatziki, mezzes, moussaka en andere overheerlijke gerechten. Vergeet daarbij niet je glaasje ouzo.

Bochali

Bochali is misschien niet heel bekend, maar zeker de moeite waard. Dit hele kleine dorpje ligt boven in de bergen boven Zakynthos-stad. Je hebt daar prachtige panorama terrasjes, van waaruit je over een heel stuk van het eiland en de stad kunt kijken. Vooral in het donker zeer gaaf om te zien. Ook het landen en stijgen van de vliegtuigen is vanaf hier goed te zien.

Huur een auto en ga het eiland ontdekken

Op Zakynthos worden vele excursies gehouden, maar misschien wel de beste tip voor Zakynthos is: huur een auto. Je kunt een auto voor een paar dagen huren, maar ook voor je hele verblijf op het eiland. Dan kun je elke dag op pad om de meest leuke dingen te doen. Rij door het verlaten binnenland en geniet van de ongerepte natuur vol olijfbomen en cipressen. Rij langs de spectaculaire kust, stop waar je wilt en geniet van de meest prachtige uitzichten.

Dé Griekenland reis specialisten:

0