blog
Lissabon aan de kust van Estoril

Lissabon aan de kust van Estoril

Lissabon aan de kust van Estoril, met zijn sportieve en culturele diversiteit, is een ideale vakantiebestemming voor vakantiegangers die op zoek zijn naar afwisseling. Of het nu concerten, theaters, musea, nachtleven, geschiedenis, gastronomie, of buitensporten zoals golf en surfen zijn, de regio van Lissabon laat geen enkele wens onvervuld!

De geschiedenis van de regio Lissabon

Gelegen aan de monding van de Taag en vermoedelijk gesticht door de Feniciërs rond 1200 voor Christus als handelspost, fascineert Lissabon de bezoeker met zijn rijk cultureel en historisch erfgoed. De stad is zeker een stedentrip waard. Tijdens zijn bewogen geschiedenis, is de stad getuige geweest van vele indringers, zoals de Grieken, Carthagers, Romeinen, Alanen, Vandalen, Sueben, Visigoten en Moren.

De 400 jaar lange Moorse overheersing van Lissabon werd beëindigd in 1147, toen kruisvaarders onder leiding van Alfons I van Portugal Lissabon heroverden tijdens de christelijke herovering.

Alle heersers verlieten hun culturele sporen in de stad, waardoor Lissabon een opwindende en unieke mix van de meest verschillende culturele en architecturale invloeden werd, met romaanse, Gotische, Manuelijnse, barokke en traditionele Portugese architectuur.

Tijdens de zogenaamde “Portuguese Age of Discovery” tussen de 15e en de 17e eeuw in Lissabon, werd de stad strategisch belangrijk als startpunt voor de Portugese verkenning van Afrika, India, het Verre Oosten en Brazilië. De legendarische Portugese zeevaarder Vasco da Gama verliet Lissabon in 1497 om de zeeroute naar India te ontdekken.

Historische bezienswaardigheden

Hoewel Lissabon grotendeels werd verwoest door een rampzalige aardbeving in 1755 en later volledig werd herbouwd in de hedendaagse bouwstijl, zijn veel historische monumenten door deze natuurramp onaangetast gebleven. Ze zijn een bewijs van de culturele en historische diversiteit van deze regio en de zeehaven.

Onder deze historische bezienswaardigheden vind je het Kasteel van Lissabon, of ook wel gekend als het Kasteel van Sint Joris en als Castelo de São Jorge. Dit werd gebouwd in een citadelachtige stijl. De kathedraal van Lissabon, of ook gekend als Santa Maria Maior de Lisboa, of als Sé de Lisboa, werd gebouwd in de 12e en de 13e eeuw in een laat romaanse stijl.

De Toren van Belém , of Torre de Belém, werd gebouwd in een Portugese, laat gotische, Manuelijnse en Renaissance stijl. Klooster van Jerónimos, of in het Portugees Mosteiro dos Jerónimos, bevat een Manueline, Plateresco, Renaissance en Gotische stijl. Dit Hiëronymietenklooster werd gebouwd in de 16e eeuw en is uitgeroepen tot Werelderfgoed door de UNESCO in 1983.

Enkele weetjes over Lissabon

Aan het begin van de 19e eeuw werd Lissabon binnengevallen en geplunderd door het leger van Napoléon Bonaparte. In 1910 werd de eerste Portugese Republiek uitgeroepen. In 1998 organiseerde Lissabon de Wereldtentoonstelling Expo ’98.

Musea in Lissabon

Kunstliefhebbers kunnen genieten van verschillende musea in Lissabon, zoals het Museu do Azulejo. Dit is een museum van tegelmozaïeken in Portugese stijl. Het Oceanário de Lisboa is het aquarium van Lissabon. De Museu Nacional de Arte Antiga is het nationaal museum voor oude kunst. Operaliefhebbers zullen de rijke culturele agenda in het Teatro Nacional de São Carlos waarderen.

Ontspannen en genieten in Lissabon

Toeristen kunnen ook genieten van een drankje in de verschillende cafés, of van een heerlijk gerecht in één van de vele restaurants. Ook kan je er naar hartenlust winkelen via de vele winkelmogelijkheden, zoals het Vasco da Gama winkelcentrum en winkelcentrum Amoreiras. Ook zijn de fado muziekuitvoeringen in de Alfama, de oudste wijk van Lissabon, leuk om te horen!

Een uitstap naar Sintra, Setúbal en Estoril

Het openbaar vervoersysteem in Lissabon is zeer goed ontwikkeld en biedt een gemakkelijke en snelle toegang naar de omliggende regio’s ervan, zoals Lissabon met Sintra, de kust van Estoril en het schiereiland Setúbal.
Sintra en de kust van Estoril liggen in de Ribatejo regio, ten noorden van de monding van de Taag. Hier komt de naam Ribatejo van, wat riba do Tejo betekent, of vertaald als “op of achter de oevers van de Taag”.

Een dagje uit naar Estoril

De kust van Estoril, met zijn stranden en vakantieoorden, biedt een grote verscheidenheid aan vrijetijdsactiviteiten, zoals tennis, wandelen, zwemmen of zeilen. Het is de beste keuze voor het maken van een strandvakantie. De vele golfbanen aan de kust van Estoril, maakt van deze bestemming een paradijs voor golfspelers. Surfers geven de voorkeur aan surf hotspots, zoals Carcavelos en Ericeira.

Een dagje uit naar Sintra

Een andere dagbestemming die gemakkelijk te bereiken is vanuit Lissabon, is Sintra. Er zijn verschillende historische monumenten te bezichtigen, zoals als het 19e eeuwse Pena National Palace (Palácio Nacional de Pena), het 9e en 10e eeuwse Kasteel van de Moren (Castelo dos Mouros), het 15e en 16e eeuwse Nationaal Paleis van Sintra (Palácio Nacional de Sintra) en het Nationaal Park Sintra-Cascais. Deze zijn zeker een bezoek waard. Sintra werd in 1995 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Een dagje uit naar Setúbal

Het schiereiland Setúbal, ook wel Costa Azul of Blauwe kust genoemd, ligt in de regio Alentejo ten zuiden van de monding van de Taag. Hier komt de naam Alentejo vandaan, wat além do Tejo of voorbij de Taag betekent. Het is beroemd om het Arrábida natuurpark. Elke toerist zal er onder de indruk zijn van de unieke, mediterrane vegetatie die onaangeroerd is gebleven gedurende de toeristische ontwikkeling.

Je kan er ongerepte wilde dieren zien, zoals ooievaars, flamingo’s, dolfijnen, en nog enkele andere dieren. Het spotten van dolfijnen is er een populaire en belangrijke toeristische attractie. Het natuurbeschermingsgebied nodigt de reiziger uit voor het doorbrengen van verschillende recreatieve activiteiten, zoals riviercruises, wandelen, mountainbiken, paardrijden, ballonvaren, duiken en golfen.

Een vakantie naar Portugal boek je bij onderstaande specialisten:

0