Stedentrip Bratislava

Stedentrip Bratislava

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije. Het is mini-stad vergeleken met andere grote Europese hoofdsteden zoals Moskou of Berlijn. Bratislava telt minder dan een half miljoen inwoners. De stad wordt ook wel ‘Pozsony’ (de Hongaarse naam voor Bratislava) als ‘Pressburg’ (de Duitstalige naam) genoemd. Vanwege de nabijheid van veel andere grote Europese steden, zoals Wenen (Oostenrijk), Brno (Tsjechië) en Boedapest (Hongarije) is de stad op veel manieren goedkoop te bereiken. Zowel met de bus als met het vliegtuig zijn er via diverse low costers (zoals Wizz Air, RyanAir of Flixbus) veel goedkope tickets vindbaar.

Prijzen zijn beduidend lager

In Bratislava wordt net zoals in de rest van Slowakije gewoon met de Euro betaald. Het prijsverschil tussen Slowakije en West-Europa is vooral buiten de hoofdstad, maar ook in Bratislava duidelijk merkbaar. De prijzen voor een diner in een restaurant, een nacht in een hotelkamer of een biertje in een café zijn beduidend lager dan men in Nederland of Duitsland betaalt.

Openbaar vervoer

Het centrum van Bratislava is erg klein, en alles is makkelijk beloopbaar. Er is een openbaar vervoer netwerk van trams en bussen in de stad actief, maar het is niet nodig om deze te gebruiken in de stad zelf. Een kaartje voor een tram- of busrit kost ongeveer zeventig eurocent. De grootste bezienswaardigheid van Bratislava is de oude binnenstad zelf.

Bratislava heeft één van de oudste historische binnensteden ter wereld. In deze oude binnenstad kan men genieten van vele authentieke restaurants . Zoals Massimo Ristorante, AlFaro en Lemon Tree) en bars (zoals Slovak Pub en Mamut Pub). Bratislava heeft over het algemeen een goed ontwikkeld nachtleven, ondanks de relatief kleine omvang van de stad.

stedentrip Bratislava

Bier in Slowakije is goedkoop: een halve liter glas kost meestal niet veel meer dan één euro. Goede plekken om in uit te gaan zijn KC Dunaj, Loft, SubClub, Beer Palace en GMT Bar.

Wandelen door de oude binnenstad

Een wandeling door de beroemde oude binnenstad van Bratislava kan een heuse dagbesteding worden als men uitgebreide aandacht schenkt stedentrip Bratislavaaan de historische locaties zoals de oude stad hal (Stara radnica), het Primates’ Paleis (Primacialny palac), de Sigismund gate en de stadsmuur van Bratislava.

Een prachtige historische straat om doorheen te lopen is de Stefanikova straat. Belangrijke monumenten en standbeelden die men kan vinden zijn Cumil, het ‘Schone Naci’ standbeeld, het standbeeld voor Hans Christian Andersen, Svatopluk en ‘Napoleon’s Army Soldier’ standbeeld.

Andere belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn:

  • Slavin (van waar ook een mooie panorama van Bratislava zelf te zien is),
  • Het kasteel van Devín,
  • Slowaakse Nationale Theater,
  • Danubiana Maulensteen Kunstmuseum,
  • Nedbalka Gallerij (ook een kunstmuseum) en de Blauwe Kerk.

Musea in Bratislava

Naast deze kunstmusea zijn er voor museumliefhebbers ook andere interessante musea om te bezoeken in Bratislava. Een bezoek aan het Museum voor de Joodse Cultuur, het Stadsmuseum van Bratislava en het Nationale Museum van Slowakije is zeker de moeite waard. In Bratislava bevinden zich ook een aantal interessante specialiteitenmusea, zoals het klokkenmuseum en Muzea Obchodu – een museum over handel.

Ook ‘Multium’, een galerij over ruimte en spiegels, is een uniek museum waar door middel van optische illusie een ruimte van ‘oneindigheid’ wordt gecreëerd.

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Bratislava

Waarom online tickets kopen of tours boeken?

Er zijn diverse voordelen om online je tickets of activiteiten al vooraf te boeken, zeker als je Bratislava gaat bezoeken in de schoolvakanties.

Je bespaart kostbare vakantie tijd omdat je in Bratislava niet op zoek hoeft naar verkooppunten.
Bij diverse activiteiten kun je zelfs kiezen voor een ” niet in de rij ” ticket waardoor je ook niet in de vaak lange wachtrijen hoeft te gaan staan bij de kassa van populaire attracties.

Wil je graag 1,5 tot 2 uur in de rij staan dan moet je beslist vooraf geen tickets kopen.

Door vooraf al te boeken weet je ook zeker dat je plek gereserveerd is. Hierdoor wordt vaak teleurstelling voorkomen op bestemming omdat populaire activiteiten vaak volgeboekt zijn.

En, natuurlijk het gemak! Je kunt je in alle rust voorbereiden op je trip en kiezen uit een zeer gevarieerd aanbod . En op bestemming, geniet je dan van een zorgeloze trip waarin alles al is geregeld.