Stedentrip Odessa

Stedentrip Odessa

Odessa is één van de grotere steden in Oekraïne. De stad heeft iets meer dan een miljoen inwoners en is gelegen aan de zwarte zee. Vanwege de gunstige ligging is Odessa ten tijde van de Sovjet-Unie een zeer beroemde badplaats geweest voor inwoners uit alle Sovjetrepublieken. Ook tegenwoordig is Odessa een populair vakantieoord onder voornamelijk jongeren. Boek een stedentrip Odessa en ga dit ervaren.

De Oekraïense Hryvnia

Dit is gedeeltelijk te relateren aan de voor Eurolanden gunstige stand van de Oekraïense Hryvnia, de munt waarmee in Odessa en in de rest van Oekraïne wordt betaald. Honderd Oekraïense Hryvnia’s staan ongeveer gelijk aan drie euro. Ter vergelijking: vijf jaar geleden stond dit nog gelijk aan tien euro. In Odessa wordt voornamelijk Russisch gesproken in plaats van het Oekraïens.

Bereikbaarheid Odessa

Odessa is een makkelijk bereikbare stad per trein vanuit Rusland en Wit-Rusland. Ukraine International Airways biedt daarnaast ook relatief goedkope connectievluchten aan vanuit heel Europa en daarbuiten. Binnen Odessa kan men gebruik maken van het openbaar vervoer netwerk.

Een kaartje kost omgerekend nog geen tien eurocent. Vanwege het feit dat het openbaar vervoer niet altijd makkelijk te begrijpen is voor toeristen, en de lage koers van de Oekraïense Hryvnia, is het meestal een betere keus om een taxi te nemen. Taxi’s zijn, zeker vergeleken met West-Europese landen als Nederland of Duitsland, erg goedkoop. Ook de internetdienst Uber werkt in Odessa, en biedt een nog gemakkelijkere en goedkopere taxirit.

De stranden van Odessa

stedentrip odessa

Naast de beroemde stranden (zoals Lanzheron, Vidrada, Dolphin en Arcadia) is Odessa een prachtige stad met veel prachtige gebouwen van verschillende architectonische stijlen. Het Operagebouw is één van de mooiste ter wereld. Het bijwonen van een opera- of balletvoorstelling in dit gebouw biedt gegarandeerd een onvergetelijke herinnering. Odessa is daarbij (zeker in de zomer) erg levendig. Een wandeltocht door de stad voelt letterlijk als een sprookje. Vooral Derybasivska straat en Prymorskyi Boulevard zijn twee straten die elke toerist zeker moet aandoen.

Musea

Daarnaast heeft Odessa voor de museumliefhebber een groot aantal erg interessante en ongewone musea te bieden, zoals het Museum van Westerse en Oosterse Kunst, het Poesjkin Museum, het Literatuur Museum, het Archeologisch Museum, het Chocolademuseum, het Smokkelmuseum en een museum over (historische) bioscopen in Odessa.

Bruisende nachtleven van Odessa

Naast de stranden en de architectuur (met het Operatheater als hoogtepunt) staat Odessa bekend om haar bruisende nachtleven. In de vele bars en clubs is het mogelijk om voor weinig geld (ook eten en drinken kost vanwege de gunstige stand van de valuta in Oekraïne relatief weinig) een spetterende avond te hebben. Een aantal goede aanbevelingen zijn bijvoorbeeld Underpub, Club Ibiza en verder alles rondom Arcadia. Arcadia is het gebied rondom één van de meest bezochte stranden in Odessa, waar zich overigens ook een permanente kermis bevindt.

Een algemene waarschuwing gaat echter uit naar elke westerse man die ’s avonds in Odessa een drankje wilt gaan drinken, vanwege het stereotype van Odessa als stad waar “mooie Oekraïense dames gemakkelijk te overtuigen zijn” trekken sekstoeristen uit heel de wereld naar Odessa, hier maken veel Oekraïense vrouwen slim gebruik van.

Al zin in een rondreis Oekraïne ? Kijk hier voor de reizen naar dit prachtige land.