blog
Mallorca vakantie: Zon, Zee, Strand EN Feesten

Mallorca vakantie: Zon, Zee, Strand EN Feesten

Mallorca, het grootste van de verzameling eilanden voor de oostkust van Spanje, is ook het meest gevarieerde van de Balearen. Hoewel het waar is dat hetzelfde aquamarijne water dat Ibiza – zijn zuidwestelijke buur – overspoelt ook op Mallorca’s ongerepte kusten rolt, herbergt Mallorca’s landschap veel meer schatten.

Kijk bijvoorbeeld niet verder dan de bergketen Serra de Tramuntana, die de noordkust omzoomt en uitloopt in de rotsachtige Cap de Formentor, of de groene vlakten in het binnenland die gedrapeerd zijn met olijf-, amandel- en johannesbroodgaarden. En de middeleeuwse stad – Palma – met zijn hoog oprijzende kathedralen en paleizen en zijn schilderachtige straatjes en pleintjes, zijn op hun eigen manier net zo verrukkelijk om te zien.

Koppel dat aan een plaatselijke cultuur die lekker eten, goede wijn en plezier weet te waarderen – de zomer is een non-stop feest! – en je begint je af te vragen, waarom niet Mallorca?

3 Beste dingen om te doen op Mallorca

De leukste dingen om te doen op Mallorca draaien om het prachtige natuurlijke landschap en de lange geschiedenis van het eiland. Witte zandvlakten – zoals Cala Llombards en Playa de Muro – omringen een groot deel van het eiland, maar dat wordt onderbroken door steile kliffen en de Serra de Tramuntana bergketen, geliefd bij wandelaars en fietsers. Voor cultuur en geschiedenis is de hoofdstad van de Balearen – Palma – gevuld met schatten, zoals de gotische Palma kathedraal en het ronde Bellver kasteel. Maar vergeet ook schilderachtige stadjes als Alcúdia niet, die smeken om verkend te worden.

1. Sierra de Tramuntana

Mallorca vakantie, zon,zee,strand en feesten

De Serra de Tramuntana (“bergen van de noordenwind”), die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, liggen aan de noordkust van Mallorca en bieden reizigers de kans om te wandelen, fietsen of rijden door een landschap van diepe kloven, kaakschokkende kliffen en de hoogste top van Mallorca, Puig Major.

Recente reizigers zeiden dat de ervaring van het wandelen door geurige citroen- en sinaasappelboomgaarden, olijfboomgaarden en ontzagwekkende kustgezichten “boeiend” was. Als je door de Serra de Tramuntana rijdt in plaats van te wandelen, raden sommige reizigers aan de tijd te nemen – je deelt de smalle kronkelige wegen met fietsers.

Je kunt de bergpaden bereiken vanuit Port de Soller, dat je bereikt via een trein die vertrekt van Palma’s Placa d’Espanya en een houten tram die het treinstation van Soller met Port de Soller verbindt. De reis naar het noorden duurt iets meer dan een uur. Voor meer informatie bezoek je de Serra de Tramuntana website of download je de PDF met kaarten en informatie over diverse wandelingen.

2. Muro Beach

Mallorca vakantie, zon,zee,strand en feesten

Wit zand en helder, ondiep water, samen met een handvol kwaliteitsrestaurants en hotels, maken van Playa de Muro een favoriete zandstrook onder reizigers.

Behalve om zijn veilige water is Playa de Muro ook een hit dankzij de voorzieningen, zoals parasols, toiletten en toegang voor mindervaliden. En de nabijheid van het Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, een natuurreservaat dat vogelliefhebbers uit heel Europa aantrekt, betekent dat je een wandeling kunt maken als je toe bent aan een andere omgeving.

Bezoekers waardeerden ook de meer rustieke uitstraling van Playa de Muro in vergelijking met de stranden in Alcúdia of elders op het eiland. Anderen belichten de verkopers van vers fruit, zoals kokosnoot, watermeloen en mango.

Als je van wandelen houdt, raden sommige reizigers aan een uurtje of zo te besteden om van de Port d’Alcúdia naar het strand te kuieren. Maar als je liever je energie spaart, kun je bus nr. 352 nemen vanaf Av. Princep d’Espanya in Alcúdia. Er is ook ruime parkeergelegenheid als je besluit te rijden. Het strand is gratis te bezoeken en is 24/7 open voor het publiek.

3. Cala Llombards

Mallorca vakantie, zon,zee,strand en feesten

De aquamarijne golven die Cala Llombards, aan de zuidoostkust van Mallorca, omspoelen zijn warm en zacht – en om die reden favoriet bij gezinnen. De schilderachtige omgeving is een ander punt in zijn voordeel: Omlijst door pijnbomen en dobberende boothuisjes, heeft Cala Llombards glad wit zand, plus een tropische strandbar die koude drankjes en borden vis serveert.

Tussen het snorkelen en zonnen door kun je de benen strekken tijdens een wandeling naar Cala Santanyi, waar je beloond wordt met een uitzicht op Es Pontas, een natuurlijke boogvormige rotspartij die op een brug lijkt.

Recente reizigers waardeerden het niet-commerciële gevoel van dit strand, maar raadden ook aan alles wat je nodig hebt mee te nemen, want er zijn zeer beperkte voorzieningen en slechts een handvol bars en restaurants in de omgeving.

Cala Llombards ligt ongeveer 35 mijl ten zuidoosten van Palma en is het best bereikbaar met de auto. Het is vanuit de stad bereikbaar via MA-19 naar Santanyi. Eenmaal in Santanyi volg je de MA-6100 en neem je bij de rotonde de afslag naar Cala Llombards. Het strand is 24/7 vrij te bezoeken.

0