blog
Waarom zou je naar San Sebastian gaan?

Waarom zou je naar San Sebastian gaan?

Met al zijn opmerkelijke aanbod is het moeilijk te geloven dat San Sebastian niet zo populair is als het naburige Madrid of Barcelona. Maar deze badplaats aan de oceaan verdient dezelfde achting die gereserveerd is voor Spanje’s populairste metropolen.

De tijdloze schoonheid van San Sebastian heeft de neiging reizigers in trance te brengen, tenminste als het culinaire aanbod van wereldklasse niet eerst hun smaakpapillen in gijzeling neemt. Het Baskenland leent een soort culturele ervaring die afwijkt van wat sommigen als de norm in Spanje zien.

Hier zijn flamenco en stierenvechten geen gewilde culturele activiteiten op dezelfde manier als pintxo bar hoppen dat wel is. En hoewel siësta’s nog steeds worden beoefend en Spaans gesproken, zijn veel inwoners van de stad tweetalig (San Sebastian heeft het grootste aantal Baskisch sprekenden in de Baskische provincie) en kiezen ze in hun vrije tijd voor surfen.

Het was de vroegere koningin Maria Cristina die deze bestemming aanvankelijk beroemd maakte door hier in de 19de en 20ste eeuw vakantie te houden. Tegenwoordig, als de hitte van het zuiden te veel wordt om te dragen, trekken Spanjaarden naar de koelere kusten van San Sebastian voor een opluchting.

Maar het interessantste aan San Sebastian, of je er nu van gehoord hebt of niet, en ongeacht wie je voorgingen, is zijn vermogen om een klein dorpsgevoel te behouden. Geïsoleerde plekjes langs de oceaan, tussen smalle calles en boven op zijn beroemde heuvelruggen, geven San Sebastian het gevoel dat het een geheel eigen plaats is.

3 Beste dingen om te doen in San Sebastian

San Sebastian richt zich vooral op reizigers die voor buiten kiezen. La Concha Beach is de beeld-perfecte plek voor zonzoekers, terwijl Zurriola Beach dient als de thuisbasis voor de surfgemeenschap van de stad.

De plaatsen Monte Urgull en Monte Igueldo (aan weerszijden van de baai van La Concha) bieden uitzichtpunten die zo adembenemend zijn dat ze gemakkelijk in het geheugen van reizigers gegrift zullen staan lang nadat ze San Sebastian verlaten hebben.

Doe bij het vallen van de avond wat de plaatselijke bevolking doet en ga pintxo barhoppen in Parte Vieja, het stadscentrum van San Sebastian. En als je kinderen op sleeptouw hebt, is het San Sebastian Aquarium een favoriet bij gezinnen.

1. Parte Vieja

Waarom zou je naar San Sebastian gaan?

Parte Vieja, ook bekend als de Oude Stad, is het hart van San Sebastian. Ondanks zijn naam is het eigenlijk niet het oudste deel van de stad (die eer komt toe aan Antiguo), maar het is wel het levendigste. De voetgangersvriendelijke straten van Parte Vieja worden geflankeerd door eeuwenoude gebouwen waarin een overvloed aan restaurants, winkels en bars is gevestigd.

Het wordt beschouwd als de beste uitgaansplek van San Sebastian, en ook als de beste plaats om pintxos (de plaatselijke term voor lichte hapjes, vergelijkbaar met tapas) te eten. Deze twee hebben de neiging samen te vallen onder de plaatselijke bevolking, die hun avonden uit pintxos barhoppend beginnen.

Als je geen nachtbraker bent, zijn er nog steeds dingen te doen in Parte Vieja. De hele dag door worden er pintxos geserveerd en er zijn een paar architectonische juweeltjes die verdere verkenning rechtvaardigen.

De San Vicente kerk, die naast het San Telmo Museoa staat, is de oudste van de stad en dateert uit de 16de eeuw. De basiliek van de heilige Maria van het Koor, te vinden aan de voet van de Monte Urgull langs de bruisende Calle Mayor, ligt ook in deze buurt. Ondertussen is Plaza de la Constitución een uitstekende plaats om je voeten te laten rusten en de wereld voorbij te zien gaan. Houd er wel rekening mee dat de restaurants op het plein door hun centrale ligging prijziger kunnen zijn dan in andere delen van de stad.

Reizigers hielden van de smaak van Parte Vieja, letterlijk. Hoewel slenteren door de charmante straatjes van de wijk op zich al een heerlijke onderneming is, raden veel reizigers ten zeerste aan gebruik te maken van de talrijke pintxos bars die de wijk te bieden heeft. Volgens reizigers zullen je smaakpapillen er zeker geen spijt van krijgen.

Parte Vieja is alle uren van de dag vrij te verkennen zonder extra kosten, hoewel afzonderlijke zaken hun eigen uren en prijzen hanteren. Je vindt Parte Vieja aan de voet van Monte Urgull en tegen het oostelijke uiteinde van La Concha Beach. Voor meer informatie over Parte Vieja kun je terecht op de website van de dienst voor toerisme van San Sebastian.

2. Pintxos Voedsel Tours

Waarom zou je naar San Sebastian gaan?

Een groot deel van de internationale faam van San Sebastian is te danken aan de pintxo, dus je zult wat tijd willen uittrekken om de pintxos bars van de stad te verkennen, op eigen houtje of met een georganiseerde groep. Pintxos (spreek uit als “peen-chos”) zijn in wezen de Baskische versie van tapas, met een paar belangrijke verschillen. Traditionele pintxos bestaan uit sneetjes stokbrood, belegd met allerlei voedsel, dat met een tandenstoker op zijn plaats gehouden wordt. Een ander verschil ligt in de presentatie.

Terwijl de meeste andere plaatsen in Spanje hun gasten een bord tapas serveren bij de bestelling van een drankje, worden pintxos in grote hoeveelheden op de bar gelegd, zodat de eters zelf kunnen kiezen wat ze willen.

Pintxos in San Sebastian zijn in de loop van de tijd sterk geëvolueerd en bars houden zich niet altijd aan de traditionele brood- of spiesbasis bij het serveren ervan. Zeruko kiest ervoor de inhoud van zijn txitxarro schotel (gehakte vis, schapenmelkse kaas en munt) op een aardbeienwafel te leggen. Een andere populaire plek, La Cuchara de San Telmo, ziet ook af van traditie door zijn pintxos niet op de bar te laten uitlijnen. Hier kun je stukjes zuigend Segovisch varken of kalfswang (een reizigersfavoriet) bestellen. Wil je je meer aan de klassiekers houden, ga dan naar Ganbara, waar je gilda, txistorra (gepekelde Baskische worst op brood) en hartige spinkrabtaartjes (een specialiteit uit San Sebastian) kunt krijgen.

Je vindt pintxos bars overal in San Sebastian (er zijn meer dan 200 etablissementen), maar reizigers zeggen dat Parte Vieja de beste plaats is om je culinaire tocht te beginnen, dankzij de grote concentratie pintxos bars in de wijk. Als je liever door de uitgestrekte wereld van San Sebastiaans pinxtos navigeert met een plaatselijke bewoner aan je zijde, overweeg dan deel te nemen aan een georganiseerde pintxos food tour. Viator, Intrepid Urban Adventures en San Sebastian Pintxos Tours bieden allemaal pinxtos rondleidingen aan waarbij zowel drankjes als pinxtos bij de prijs zijn inbegrepen.

Voor meer informatie over pintxos en waar je in San Sebastian naartoe gaat, bezoek je de website van de dienst voor toerisme van San Sebastian.

3. La Concha strand

Waarom zou je naar San Sebastian gaan?

Je zou deze attractie niet kunnen missen, ook al zou je het proberen. La Concha Beach (genoemd naar zijn zeeschelpvorm) ligt op een steenworp afstand van Parte Vieja. Het strand ligt ten zuidwesten van Parte Vieja en strekt zich ongeveer een kilometer breed uit en biedt spectaculaire uitzichten op Monte Urgull, Monte Igueldo en Santa Clara eiland, en ook op de mooie architectuur die aan de La Concha Promenade grenst. Deze promenade, beroemd om zijn decoratieve, witte smeedijzeren barrière, is een toegangspoort tot andere bezienswaardigheden in de stad, waaronder Parte Vieja en het Miramar Paleis, en ook een paar parken aan het strand.

Reizigers en deskundigen zijn het erover eens dat La Concha Beach ongelooflijk is en niet gemist mag worden. Zelfs als je tijdens de koelere maanden op bezoek bent, is een wandeling langs de beeldschone kustlijn een must. Bezoekers waardeerden ook hoe goed het strand onderhouden werd: Reizigers zeggen dat het zand schoon was en het water kristalhelder. En aangezien het strand minder golven ondervindt dan het nabijgelegen Zurriola Beach, maakt de ligging La Concha tot een prima optie voor gezinnen. Houd er wel rekening mee dat het tijdens de warmere maanden behoorlijk druk wordt op de kustlijn, dus zorg dat je er vroeg bij bent als je een stuk zand wilt opeisen.

La Concha Beach is 24 uur per dag vrij te verkennen, maar ‘s nachts zwemmen is niet aan te raden. Voor meer informatie over La Concha Beach kun je terecht op de website van de dienst voor toerisme van San Sebastian.

Dé Spanje Specialisten
0