Rondreis Turkije

Rondreis Turkije

Turkije is voor rondreizen een geweldige bestemming.  Een rondreis Turkije is een perfecte bestemming voor zon, zee en strandvakanties, maar Turkije heeft nog veel meer te bieden dan dat. Turkije heeft een zeer rijke geschiedenis, die tot vele eeuwen terug ontdekt kan worden. Het land bezit over prachtige flora en fauna. Verder zijn er nog veel meer dingen die jij kan ontdekken in Turkije. Lees verder als je hier meer over wilt weten!

rondreis Turkije

Lees ook dit artikel over een rondreis in Cappadocië, een prachtig gebied in Turkije!

Turkije is een land dat tegenwoordig nog altijd door velen geassocieerd wordt met sultans, harems, gesluierde vrouwen en oosterse bazaars. Het land wordt nog altijd gezien als mysterieus en soms zelfs bedreigend.

Maar Turkije is net zoals Nederland een westers land, dat zich spiegelt aan Europa en de VS. Er heeft namelijk de afgelopen jaren een omvangrijke modernisering plaats gevonden. Dit is echter plaatselijk, omdat de ontwikkeling zich uitsluitende heeft beperkt tot de toeristische gebieden.

Dit betekent dat met name de kustgebieden sterk ontwikkelt zijn en het Anatolisch Hoogland achter blijft. Een rondreis door Turkije kan door dit gegeven verschillende indrukken opleveren.

Over Turkije

Hoofdstad: Ankara
Talen: Turks als officiële taal, aan de kust ook vaak Engels, Duits en Russisch
Inwoners: 78 miljoen
Religie: 99% moslim
Valuta: Turkse Lira
Tijdzone: Oost-Europese Tijd (het is een uur later dan bij ons en men hanteert de zomertijd)

Hier kun je een vakantie boeken naar Turkije

Weer en klimaat in Turkije

Wanneer je gaat rondreizen door Turkije zal je ontdekken dat het land meerdere kanten heeft als het om klimaat gaat. Wanneer je naar het oosten trekt zal je een uitgesproken landklimaat meemaken. Dit houd in dat de zomers zeer heet zijn en de winters ijskoud, met veel sneeuw. De gebieden langs de Middellandse Zee hebben een klimaat dat mediterraan is terwijl de noordkust van Turkije een gematigd zeeklimaat heeft. Als jij een rondreis Turkije maakt is zeker ook het zuidoosten niet te missen hier zijn gedeeltes waar zeer weinig neerslag valt. Op die plekken zijn zoutmeren gevormd. De neerslag in Turkije neemt af van west naar oost.

Weer in Turkije

Van december tot maart is het in Turkije onder de 20 graden met kans op regen.

Van April tot Mei is Turkije de perfecte bestemming voor een actieve en avontuurlijke rondreis. Als je het maximale uit Turkije wilt halen, dan raden we je aan om in deze periode naar het land te gaan. Het weer ligt tussen 20 en 25 en er is vrijwel geen kans op regen.

Juni tot september is Turkije de perfecte vakantiebestemming voor zon, zee en strand. Maar natuurlijk ook nog gewoon voor een rondreis door Turkije! De temperatuur varieert tussen 28-35 en neemt geleidelijk af in september en oktober.

De gebieden met de meeste neerslag liggen aan de Zwarte zee. Op het dorre Anatolische Hoogland ligt de hoeveelheid neerslag onder de 400 mm per jaar. Dit gebied wordt dan ook gekenmerkt door een steppelandschap.

Natuur in Turkije

Reizigers boeken steeds vaker een rondreis naar Turkije. Vooral omdat op die manier van reizen de natuur in Turkije optimaal beleefd kan worden. In Turkije zijn veel natuurgebieden en parken te vinden. Deze maken vaak deel uit van nationale parken. Turkije neemt de bescherming van zijn natuur zeer serieus. Daarom zijn veel natuurgebieden onaangetast. Ze hebben hun oorspronkelijke waarde behouden.

rondreis Turkije

Het landschap en de natuurgebieden van Turkije behoren tot de meest bijzondere ter wereld. Van de helder blauwe baaien aan de Egeïsche kust tot de afgeslepen erosiekegels van Cappadocië. Het is echter niet alleen goud dat er blinkt: stedelijke groei en industrialisering hebben hun sporen achtergelaten in het landschap.

Een paar aanraders voor natuur gebieden in Turkije zijn:

Kaz Berg nationaal Park

Vlakbij de baai van Edremit. Dit wordt beschouwd als een van de mooiste nationale parken van Turkije.

National Park Saklikent

Staat bekend om zijn diversiteit in zeldzame planten en exotische vogels. Perfecte bestemming om te wandelen en fietsen.

National Park Yedi Goller

Een bijzonder park ten noorden van Bolu. Dit nationale park staat bekend om zijn 7 prachtige meren. Een prachtige bestemming om te vissen, wandelen en het maken van lange tochten.

Het landschap van Turkije

Het grondgebied van Turkije is met 780.576 vierkante kilometer, bijna negentien maal groter dan Nederland en lig voor 3% op het Europese vaste land. De rest ligt op het grondgebied tussen Europa en Azië, ofwel Klein Azië of Anatolië.

Dit schiereiland maakt deel uit van de Alpiene gordel, die zich uitstrekt van de Himalaya tot aan de Alpen. Turkije bestaat uit twee grote bergketens: het Pontisch Gebergte in het noorden en de Taurus in het zuiden. Tussen de bergketens in zijn er grote vlakten te vinden. De turken noemen dit ova.

Flora van Turkije

De regenachtige kust vertoont tot aan het hooggebergte over het algemeen een weelderige plantengroei. Dit beeld verander drastisch wanneer je de bergen oversteekt en zo in het achterland komt. Hier zijn het met name steppen, deels zelfs halfwoestijnen met cactussen en distels. Deze steppevorming is niet geheel op natuurlijke wijze ontstaan. De kap van brandhout, overbeweiding en extreme uitbreiding van landbouw zijn daarvan de oorzaak.

Rondreizen door Turkije

De meeste mensen die een vakantie naar Turkije boeken, gaan naar de kust. Aan de Turkse kust is van alles te vinden wat jouw vakantie tot een succes maakt: zon, zee en veel Grieks-Romeinse cultuurschatten.

De vakantieplaatsen aan de zuidelijke Egeïsche Zeekust (Kusadasi, Bodrum en Marmaris) zijn internationale vakantiebestemmingen. De Lycische kust tussen Fethiye en Kemer is iets rustiger. Tussen Kemer en Alanya liggen gigantische hotelwijken.

 

rondreis turkije

Fethiye, Belek, Side en Alanya zijn populair bij de Duitsers. De Britten gaan graag naar Kusadasi, Bodrum en Marmaris. En in Kemer en Side vind je veel Russen. De Nederlanders gaan voornamelijk naar Alanya, Side, Antalya, Bodrum en Marmaris.

Hier kun je een rondreis boeken naar Turkije

 

Visum Turkije

Nederlanders en Belgen kunnen vanaf 2 maart 2020 zonder visum naar Turkije reizen. Het nieuws gaat ook op voor vier andere landen, namelijk Oostenrijk, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe visumvrije regeling biedt 90 dagen toegang voor per 180 dagen.

Binnenland van Turkije

Het binnenland van Turkije is lang niet zo toeristisch als de kust. Hier kom je terecht in het traditionele, landelijke Turkije. De zuidoostelijke kust en het Zwarte Zeegebied zijn niet echt populaire gebieden onder de toeristen.

De culturele plaatsen van Centraal-Anatolië worden vrijwel alleen bezocht in combinatie met een rondreis door Turkije.

Ook qua cultuur zijn er veel verschillen tussen het toeristische kustgebied en de binnenlanden van Turkije. Aan de kust wemelt het van de disco’s, restaurants en bars. In het binnenland vind je deze vrijwel niet.

Rondreis door het binnenland van Turkije

De geheel verzorgde rondreizen door Turkije hebben altijd de vaste highlights op het programma. Hieronder de belangrijke plaatsen: Istanbul, Ankara met Hattusa, Sivas, Cappadocië en Konya. Meestal begint de rondreis in Istanbul.

rondreis turkije

Als je het binnenland wil bezoeken, gelden Antalya en Izmir als de beste uitvalsbasis. Vanuit deze twee steden voeren goede wegen door de bergen naar het Centraal-Anatolisch Hoogland. Vanuit Antalya ligt Konya en Cappadocië het meest dichtbij. Uit Izmir zijn het hoogland van Phyrgië en Bursa goed te bereizen. Als de eindbestemming van jouw rondreis door Turkije Hattusa of zelfs Sivas is, trek dan minstens drie weken uit voor jouw reis, anders raak je met al dat moois onderweg in tijdnood.

Rondreis langs de Turkse kust

Kortere rondreizen langs de Turkse kust zijn ook in twee weken goed te doen. De route langs de Turquoise Kust is één van de mooiste rondreis. Deze tocht kun je het beste in het laagseizoen maken, wanneer de temperatuur nog niet is opgelopen tot 40 graden en de prijzen soms wel 40% lager liggen dan de prijzen in augustus.

Blue Voyage Cruise

De mooiste manier om een rondreis door Turkije te maken is op de boot in de kustwateren. De boottochten, die inmiddels bekend staan als de ‘blue cruise’, zijn erg beroemd. Tijdens een mavi yolculuk (Blue Cruise) zeil je van de ene azuurblauw glinsterende baai naar de andere.
Deze vaartochten kun je gemakkelijk bij reisorganisaties boeken. Op deze wijze ervaar je het kunstlandschap en de vanaf land vaak onbereikbare schitterende baaien op een unieke manier.

Wie droomt er niet van: onder bolle zeilen door de golven van de zee klieven, dan voor anker gaan in een verlaten baai, met water dat zo helder is als kristal, zelf gevangen vis boven een vuur op het strand grillen en onder een vonkelende sterrenhemel in slaap vallen… Dit is in Turkije geen droom, maar werkelijkheid.

Cruises vanuit Bodrum en Marmaris

Vanuit de grote jachthavens van Bodrum en Marmaris zijn diverse cruises mogelijk. Een populaire cruise is die van Marmaris naar Ferhiye, waarbij de Dalyandelta met het oude Kaunos wordt bezocht. Je kunt het beste voor anker gaan in de baai van Ekincik (vlak voor het delta) of in de baai van Maden Iskele (aan de oostuitgang van de Ekincikbaai).

Fraaie ankerplaatsen in de Fethiyegolf zijn:

 • Gobunbaai met kristalhelder water en een heerlijk restaurant;
 • Tersane Adasi (Dockyard Island) bij de overblijfselen van een Osmaanse Scheepswerf;
 • Yassica Adasi (Flat Island);
 • Kleopatra Hamam met haar oude ruïnes en onderzeese wam water bronnen.

Nog eenzamer is het in de Golf van Hisarönü, ten westen van Marmaris. Havenplaatsen zoals Bozburun zijn over land te bereiken.

Andere mooie baaien om aan te meren, die echter niet over land bereikbaar zijn, zijn:

 • Çaycagiz;
 • Kriek Ince: er is geen huis te bekennen, maar wel olijfbomen, die tegen de achtergrond van grijze bergen fraai contrast vormen met de azuur blauwe zee;
 • Serçe Liman (ook Amazon Bay) is een grandioze natuurhaven met een lengte van 1 km. Overdag gaan hier plezierboten uit Marmaris voor anker, ’s avonds komt de bemanning van jachten;
 • Bozukkalebaai: de imposante oude stadsmuur van Loryma op het uiterste puntje zorgen voor een zeldzame schoonheid;
 • Sögüt Liman: hier heb je de beschaving achter je gelaten;
 • Kurucabükbaai: is de mooiste plek bij het schiereiland van Datça;
 • Çiftlik Liman: is slechts door een smalle, met palmen begroeide landengte van de Kurucabükbaai gescheiden;
 • Palamutbükü: deze baai heeft idyllische ankerplaatsen te bieden;
 • Knidos: deze haven op het uiterste punt heeft vele restaurants.

Van Bodrum vaar je naar het zuidoosten, naar de diep ingesneden Golf van Gökova.

Populaire baaien in deze golf zijn:

 • Çökerme;
 • Akbük;
 • Degirmenbükü (English Harbour);
 • Sedir Adasi;
 • Yediadalar (‘Zeven Eilanden’)

rondreis turkije

Kemer is een nieuwe start locatie van hier vaar je meestal naar:

 • Phaselis;
 • Olympos;
 • Kas;
 • Kekova;
 • Adrasan.

De bevolking van Turkije

De meeste inwoners van Turkije zijn Koerden en Turken. De turken vormen verreweg de grootste groep. In totaal leven er 72 miljoen mensen in Turkije.

De Turkse bevolking is ontzettend gastvrij. Ze maken graag een praatje met de toeristen en zijn je graag te hulp. De Turken hechten hoge waarde aan zijn gasten en zullen er dan ook voor zorgen dat je goed onthaalt wordt.

Weetjes over de bevolking en Turkije zelf:

 • De criminaliteit ligt in Turkije lager dan in Nederland en de meeste landen wereldwijd.
 • Over bijna alle prijzen in Turkije valt te onderhandelen.
 • 70% van de bevolking is jonger dan 35 jaar.
 • De tulp is door Turkije aan Nederland geïntroduceerd.
 • Turkije heeft meer dan 90000 bloemsoorten
 • Turkije bezit 2 van de 7 wereldwonderen: De tempel van Artemis en het Mausoleum van Halicarnassus

Bezienswaardigheden in Turkije

Als je erover nadenkt om een rondreis Turkije te boeken, zijn er ontzettend veel bezienswaardigheden die jij kan gaan ontdekken (zowel cultureel als landschappelijk). Er is geen één land die zo rijk is aan cultuurschatten uit de Romeinse tijd.

Behalve deze cultuurschatten is de natuur in Turkije ook prachtig te noemen. Als je op rondreis gaat door Turkije, bezoek dan zeker de vulkanische kegels van Cappadocië, de naaldbossen van de Taurus, de erosiewoestijnen en zoutmeren in het binnenland, de regenwouden aan de kust bij de Zwarte Zee en de Middellandse Zeeregio. Hier kan je prachtig raften, mooie wandelingen maken en zonnebaden op de stranden.

Hieronder een aantal steden die een bezoekje meer dan waard zijn. Naast deze bezienswaardigheden zijn er nog veel meer bezienswaardigheden die jij kan ontdekken.

Istanboel (Istanbul): De naam van de stad zegt misschien al genoeg, en mogelijk stond die al hoog op jouw lijstje. Istanboel is verdeeld over 2 continenten: Azië en Europa. Het is de plek om de rijke cultuur van Turkije te leren kennen.

Bodrum: Een bekende toeristische trekpleister. Vooral omdat hier veel beroemde bezienswaardigheden zijn te ontdekken. Zo kan je Petrusburcht met zijn 5 torens ontdekken, scheepswrakken bekijken en musea bezoeken!

Efeze: een prachtige ruïnestad. Het wordt ook wel het mooiste ruïnecomplex van de westerse wereld genoemd. Efeze is een belangrijk archeologisch gebied van Turkije waar tal van opgravingen zijn gedaan over de Griekse oudheid.

vakantie Turkije

Lara: Deze plaatst is te vergelijken met Las Vegas, het staat vol met thematische hotels die je ook in Las Vegas (Amerika) kan zien.

Om al deze bezienswaardigheden te bezichtigen, is een 8 daagse rondreis Turkije, perfect!

 

Download hier de pdf-versie van deze rondreis

Vergelijk hier direct alle reizen naar Turkije

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Istanbul.

 

Nog meer informatie over Turkije kunt u vinden op onze speciale Turkije pagina

 

4 gedachten over “Rondreis Turkije

  • Ik ga al jarenlang met mijn vrouw naar Marmaris in de zomer, dit soort vakanties bevallen me echter niet meer zo. Alleen maar aan het strand en zwembad liggen en helemaal niets doen.. Daarom nu de keuze gemaakt om een rondreis te boeken naar Turkije via Kras Reizen. We gaan onder andere het Turkse binnenland bekijken en een aantal grotere steden. Top dat ik dit artikel heb gelezen, heeft mij geholpen bij de keuze!

  • Karel, Ik hoop dat het je is bevallen een rondreis door Turkije! Bent u ook naar Turkije geweest? Laat uw ervaringen weten in een reactie!

  • Hallo Schrijver, ik heb zelf ook een paar jaar geleden een rondreis gemaakt door Turkije en wou u hierbij bedanken hoe goed u dit heeft verwoord. Ben u toevallig zelf ook naar Turkije geweest? Want als u naar Turkije gaat zult u inderdaad versteld staan van de gastvrijheid van de mensen die er wonen. Ikzelf ben toen der tijd met fox vakanties geweest samen met mijn man en ben dit jaar weer van plan met fox te gaan en wou ze hierbij even aanraden(is wel wat duurder) maar daar krijg je ook echt wat voor terug. Ik ben het er ook zeker mee eens dat Turkije niet bezocht moet worden alleen voor zijn zon, zee en strand, want het heeft zoveel meer te bieden dan dat. Het hoogtepunt van mijn rondreis door Turkije was de blauwe moskee(weet niet echt de echte naam meer, staat ook nier in het artikel) en wou dat ook nog even aanraden. Ik ga dit jaar weer naar Turkije en heb er ontzettend veel zin in!

  • Bedankt voor je informatieve reactie Yolande! Het klopt inderdaad dat de blauwe moskee(Sultan Ahmetmoskee) een bezienswaardigheid is die niemand mag missen in Turkije. Het team van goedkoperondreis.com hoopt dat jij je dit jaar weer heerlijk vermaakt als je gaat rondreizen door Turkije!

Geef een reactie