Gozo

geplaatst in: blog | 0

Op ontdekking op het bijzondere eiland Gozo

De eilandengroep Malta bestaat uit drie bewoonde eilanden. Het gaat hierbij uiteraard om Malta zelf, maar ook om Gozo en Comino. Het is opvallend dat het eiland Gozo over een compleet andere vegetatie beschikt dan Malta. Het eiland weet zich dan ook te onderscheiden door haar opvallend groenere karakter. Bovendien is er ook nog de rustieke omgeving die als een kenmerkende eigenschap van het eiland wordt aanzien.

Ondanks het aantrekkelijke karakter van het eiland Gozo is het zo dat veruit de meeste toeristen er toch nog steeds voor kiezen om op Malta te verblijven. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat het toerisme ook voor Gozo door de jaren heen een steeds belangrijker geworden bron van inkomsten is geworden. Ben jij ook van plan om dit uitnodigende eiland te bezoeken? Dan mogen de onderstaande bezienswaardigheden beslist niet op je verlanglijstje ontbreken.

De stad Victoria (Rabat)

De hoofdstad van het eiland Gozo luistert naar de naam ‘Victoria’. Door menig aantal bezoekers en zeker ook door de inwoners wordt er naar deze stad verwezen als ‘Rabat’. Dit is ongetwijfeld één van de meest bezienswaardige steden van het eiland. Dit uiteraard vooral omwille van het riante aanbod aan bezienswaardigheden die hier terug te vinden zijn. Met name de verdedigingsburcht die afstamt uit de Bronstijd is een pareltje van formaat.

Bovendien mag je ook zeker de Kathedraal van Gozo niet over het hoofd zien. Heb je eerder reeds het eiland Malta en dan meer bepaald de plaats Mdina bezocht? In dat geval zal je de stijl van de plaatselijke, magistrale kathedraal ongetwijfeld terugzien in de kathedraal van Gozo.

Dat is perfect mogelijk, want beide bouwwerken zijn afkomstig van de hand van Lorenzo Gafa. In ieder geval, Victoria is een stad die je tijdens een bezoek aan Gozo niet mag missen.

De Citadel van Victoria

Ondanks het feit dat we de stad Victoria reeds hebben aangehaald is het de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan de plaatselijke citadel. Deze vormt namelijk de belangrijkste trekpleister voor bezoekers aan de stad. Dit heeft deels te maken met het feit dat de verdedigingsburcht hoog boven de stad uit torent. De torens van de citadel zijn te bezoeken en bieden je een werkelijk fantastisch uitzicht op de omgeving. Binnen de citadel is niet alleen de kathedraal van de Maltese Lorenzo Gafa terug te vinden, maar ook een gevangenismuseum evenals een archeologisch en biologisch museum. Voorzie dus zeker en vast de nodige tijd om de prachtige citadel in al haar glorie te ontdekken.

Het ‘Azure Window’

Aan de westkust van het eiland is een adembenemende, natuurlijke brug terug te vinden die luistert naar de naam ‘Azure Window’. Ze dankt haar naam aan het beeld dat je kan aanschouwen op het ogenblik dat je vanaf de rotsen naar de opening kijkt. De indrukwekkende pracht van de azuurblauwe zee staat in schril contrast met de harde rotsen.

Dwejra Point

Eveneens aan de westkust van Gozo is ‘Dwejra Point’ terug te vinden. Gozo staat bekend als een populaire locatie onder duikers en dat is mede het gevolg van Dwejra Point.

Dit is dan ook ongetwijfeld de mooiste duiklocatie van Gozo. Bovendien is het zo dat dit punt is terug te vinden in de directe nabijheid van de ‘Il-Gebla tal-General’ met haar Qawra Tower.

In het verleden werd deze gebruikt om mensen omhoog te hijsen op de lastig te bereiken rots.

Bovendien staat Dwejra Point eveneens bekend als plaats waar een soort van binnenzee is terug te vinden. In ‘Fungus Rock’ is het dan ook werkelijk heerlijk ongestoord zwemmen.

De tempels van Ggantija

Nabij de plaats ‘Xagħra’ werden in het jaar 1827 oude, megalithische tempels opgegraven. Het hoeft niet gezegd dat deze op vandaag een belangrijke bezienswaardigheid vormen voor het eiland. De uitzonderlijk vormgegeven steenpartijen zijn afkomstig uit de periode tussen 3600 en 2500 voor Christus. In het hele gebied zijn heel wat verschillende vondsten gedaan. Het ging hierbij ook onder meer om werktuigen evenals allerhande gebruiksvoorwerpen. Tot op de dag van vandaag hangt er nog steeds een waas van mysterie rond deze tempels.

Xewkija

De oudste plaats van Gozo luistert naar de naam ‘Xewkija’. Deze locatie is vrij eenvoudig en vooral erg snel te ontdekken. Ze beschikt dan ook slechts over een totale oppervlakte van 4 vierkante kilometer. De populairste bezienswaardigheid van Xewkija is ongetwijfeld de imposante koepelkerk ‘de Rotunda’. In totaal werd er zomaar even ruim 27 jaar gebouwd aan dit religieuze bouwwerk. Een bijzonder object uit deze omgeving is terug te vinden in de collectie van het Nationale Museum van Gozo. Het gaat hierbij om een stukje marmer met een inscriptie die het verhaal vertelt van de dood van het Arabische meisje Sarah. Ook de universiteit van Gozo is in Xewkija gevestigd. De plaatselijke windmolen van het plaatsje kan deels worden bezocht en is stiekem best de moeite waard.

Xlendi

In het zuidwesten van Gozo is het dorpje ‘Xlendi’ gelegen. Dit dorpje wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen en dat is eigenlijk ten onrechte. Niet alleen is er namelijk de kapel die het bezoeken waard is, daarnaast is er ook de lokale uitkijktoren die vroeger in stond voor de veiligheid van het dorp. Ook de kleine wandelboulevard nodigt uit om te ontdekken. Erg bijzonder is ook de geheime molen welke is terug te vinden achter een kapel in een rots. Deze molen werd gebouwd tijdens de Koude Oorlog van 1950. Ze had in eerste instantie als doel om kernenergie op een veilige wijze te kunnen opwekken.

Fort Rinella

Wist je dat er op het eiland Gozo ook een prachtige Victoriaanse vesting is terug te vinden? Het waren de Britten die verantwoordelijk waren voor de bouw van de vesting tussen het jaar 1878 en 1886. Deze locatie heeft in het verleden een cruciale rol gespeeld bij de verdediging van het eiland. In het jaar 1991 werd besloten om het fort open te stellen voor het publiek. In het museum dat er in is gevestigd kan je meer ontdekken over een belangrijk deel van de geschiedenis van het eiland. Deze vesting is ook uitstekend te bezoeken met kinderen. Zij zullen zich immers vermaken aan het feit dat de gids de rondleiding geeft in de typische kledingstijl van die tijd.

Een niet te onderschatten pareltje in de Middellandse Zee

Ondanks het feit dat Gozo duidelijk in de schaduw staat van grote zus Malta betekent dit beslist niet dat dit eiland het ontdekken niet waard is, in tegendeel. Ze beschikt niet alleen over een mooie natuur en uitnodigende steden en dorpen, daarnaast geniet je op verschillende locaties van prachtige uitzichten. Wil je dus tijdens jouw vakantie op Malta ook kennismaken met een ander eiland? Dan is Gozo zeker en vast het ontdekken meer dan waard!

Volgen globetrotter:

Passie voor reizen

GoedkopeRondreis.com is een professionele reizenwebsite voor leuke rondreizen en stedentrips. Wij geven je informatie over alle bestemmingen in de wereld en zoeken bij alle bestemmingen de goedkoopste aanbieders. Wij streven er naar om onze bezoekers te helpen bij het vinden van een leuke reis en het geven van héél veel reisinformatie