blog
Vakantie aan de Loire

Vakantie aan de Loire

Vakantie aan de Loire: de mooiste plekken die je moet ontdekken

Het op twee na belangrijkste wijngebied van het land strekt zich uit langs de Loire, de langste rivier  van Frankrijk. Voor jong en oud belooft een vakantie aan de Loire een sprookjesachtig avontuur. Schattige dorpjes met mysterieuze grotten, kastelen met tunnelsystemen en magische eilanden wachten op een onvergetelijk bezoek!

Kastelen aan de Loire

Vakantie aan de Loire

Het Loiredal is een geliefde vakantiebestemming waar je een combinatie van de mooiste aspecten van Frankrijk tegenkomt: de rivier stroomt door een gevarieerd landschap dat van enorm politiek belang was in de Franse geschiedenis en waarvan de vruchtbaarheid de beste wijnen voortbrengt.

En het is niet alleen de productie van uitgelezen wijnen dat de vorstelijke finesse van dit gebied kenmerkt. De Loire vallei kent ook een rijke concentratie aan romantische fine-art kastelen waarvan de oorsprong teruggaat tot de Middeleeuwen. Deze romantisch ogende kastelen en burchten waren residenties die hun heren in tijden van vrede omvormden tot hun zomerverblijf. Koningen, politieke heersers en andere illustere figuren uit de Europese cultuurgeschiedenis verbleven hier en lieten hun sporen na. Onder hen legendarische figuren als Jeanne d’Arc, Richard Leeuwenhart, Martin van Tours of Leonardo da Vinci.

Château Chenonceau

Een kasteel aan de Loire dat vooral bekend staat om zijn architectuur, is Château Chenonceau. Het ligt aan de Cher, een zijrivier van de Loire. Een deel van het kasteel, de galerij, staat op een brug over de Cher. Het hoofdgebouw staat op de oever.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het op de grens tussen door Duitsland bezet gebied en het Vrije Frankrijk. Daardoor diende het als vluchtoord voor het verzet. Vanuit het goed onderhouden park rond het hoofdgebouw hebben bezoekers een ontspannen uitzicht op de galerij en het hele kasteel.

De combinatie van goed bewaarde of gerestaureerde kastelen en een grotendeels ongerept rivierenlandschap heeft ertoe bijgedragen dat de regio is erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Kasteel Brézé

Midden in het wijnbouwgebied verrijst het nogal onopvallende kasteel van Brézé, omgeven door een diepe droge gracht. Tot op de dag van vandaag is het kasteel alleen via bruggen te betreden. Eén ding is bijzonder interessant aan de lange geschiedenis van het kasteel: de onderbouw. Hier wacht het echte avontuur. Onder de grond ligt een grottenstelsel met een totale lengte van vier kilometer. Anderhalve kilometer ervan is sinds het jaar 2000 opengesteld voor het publiek en de smalle, soms lage gangen zijn een lust voor het oog van avonturiers. De in de rotsen uitgehouwen kamers werden in de middeleeuwen gebruikt als kerker en werden ook gebruikt voor het kweken van zijderupsen of als bakkerij.

Turquant

In Turquant wonen ongeveer 600 inwoners. De eigenaardigheid van de plaats is de grotarchitectuur. In de zogenaamde troglodietengrotten zijn nu veel ambachtelijke winkeltjes, cafés en restaurants ondergebracht. Deze zijn ontstaan ​​toen de lichtgekleurde tufsteen onder andere werd gebruikt om enkele kastelen in de Loire te bouwen -zoals Chambord en Chenonceau.

Een gemarkeerd pad leidt langs de tufsteengrotten in Turquant en over een wijngaard voordat het weer in de stad eindigt. Naast de grotten zijn ook de Saint-Aubin-kerk, het kasteel van La Fessardière, het landhuis La Chauvellière en de windmolen van Val Hulin een bezoek waard.

Souzay Champigny

Souzay-Champigny met zijn bijna 800 inwoners ligt op de linkeroever van de Loire en heeft iets heel bijzonders te bieden. Hier leidde het verwijderen van de kalksteen tot grotten waarin eeuwenlang werd geleefd. Dit ondergrondse gangenstelsel is nog intact en kan te voet en per fiets worden verkend.

De Rue de Commerce en ook het Parcours Troglodytique zijn geschikt voor een excursie door de verlaten grotten en gangen. Als je geen genoeg kunt krijgen van het leven in de rotsen, kun je een kamer huren in het grotpension Escale Troglo.

Montrésor

Vakantie aan de Loire

De stad Montrésor ligt op ruim 37 kilometer van de Loire in de regio Centre-Val de Loire. Het dorp, wat zich vertaalt als mijn lieveling, ligt aan de oevers van de rivier de Indrois en staat bekend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Indrukwekkend is het kasteel van het dorp, gebouwd op een rotsachtige kaap. Het werd gebouwd in de 12e eeuw, maar kreeg pas in de 16e eeuw zijn huidige vorm. In juli en augustus organiseert Montrésor verschillende evenementen met als thema Sunny Nights. Lichten schijnen dan op de rivieroever en bij het kasteel en in het dorp waan je je in een sprookjesachtige sfeer.

Bioparc de Doué-la-Fontaine

Op een klein stukje rijden van Saumur, in een voormalige steengroeve vol grotten, vind je de dierentuin Bioparc de Doué-la-Fontaine met een uitzonderlijke sfeer. Op het grote terrein zijn meer dan 100 verschillende diersoorten gehuisvest. Giraffen, zebra’s, leeuwen, tijgers en pinguïns kunnen op twee verschillende routes worden gespot. De dierentuin is bijzonder trots op zijn okapi’s en zwarte neushoorns. Het park is onderverdeeld in thematische volières met namen zoals Carnivore Crater, Leopard Gorge, Okapi Sanctuary of Spirits of the Himalayas.

Paddenstoelen, sculpturen, plantkunde in Saumur

In Saumur zijn drie aangewezen attracties voor een gezinsvriendelijke excursie. Het ondergrondse paddenstoelenmuseum Musée du Champignon heeft de grootste paddenstoelencollectie van Europa en toont hoe shiitake, oesterzwammen en dergelijke worden gekweekt. Direct ernaast, in het miniatuurpark van de grotten van Pierre et Lumière, kun je gebouwen van de Loirevallei bewonderen in miniformaat. De excursie wordt afgerond door de Jardins du Puvgirault, waar talrijke plantensoorten worden gepresenteerd. Groentebedden, geneeskrachtige planten en bijenweiden behoren tot de thematuinen.

Dorpseiland Béhuard

De Loire is begiftigd met veel verschillende eilanden. Sommige zijn klein en rijk aan dieren zoals bevers en planten, andere zijn bewoond zoals het kleine dorpseiland Béhuard, dat regelmatig onder water komt te staan. In Béhuard, dat de titel ‘klein dorp met karakter’ draagt is een populaire bestemming voor pelgrims en in de zomer komen hier veel bruidsparen samen om in het huwelijksbootje te stappen tegen het schilderachtige décor van de 15e-eeuwse Notre-Dame-de-Béhuard-kapel. Op het kerkplein kun je ook de gedocumenteerde overstromingsniveaus volgen en genieten van een glas regionale wijn.

Via thematische leerroutes kan de Loirevallei prachtig worden verkend. Zo kun je langs het pad ‘La double vie du coteau’ (het dubbelleven van de wijngaarden) in Benais wijngaarden en de karakteristieke rotsgrotten verkennen of in Villaines-les-Rochers kennismaken met het ambacht van mandenvlechter.

 

0