blog
Met de auto op vakantie naar Frankrijk? ,hier moet je op letten

Met de auto op vakantie naar Frankrijk? ,hier moet je op letten

Bijzonder veel mensen kiezen er elk jaar opnieuw voor om een vakantie met de auto te ondernemen. Bijzonder vaak trekt men dan naar zuiderse landen of in ieder geval naar regio’s waar er een aangenaam klimaat heerst. Met name het zuiden van Frankrijk, maar ook Spanje en Portugal zijn aanraders van formaat. Voor gezinnen is het vaak interessanter om te kiezen voor de auto als vervoermiddel in plaats van het vliegtuig. Dit heeft niet alleen te maken met de kostprijs van de vakantie, maar ook met de praktische eigenschappen die er aan verbonden zijn.

Gezinnen hebben bijvoorbeeld vaak heel wat meer bagage waardoor het niet voor de hand liggend is om zomaar het vliegtuig te nemen. Ga jij deze zomer ook met de auto op vakantie en moet je daarvoor in of door Frankrijk rijden? In dat geval hebben wij in dit artikel alvast op een rijtje gezet waar je allemaal rekening mee dient te houden!

Wat moet je verplicht in je auto hebben liggen?

Met de auto op vakantie naar Frankrijk

In eerste instantie zijn er verschillende zaken die je als bestuurder van een auto op de Franse wegen altijd bij je moet hebben. Het betreft hier de volgende zaken:

1. Een gevarendriehoek
2. Een veiligheidshesje
3. Een alcoholtester

Gevarendriehoek

gevarendriehoek minDe gevarendriehoek dient te worden geplaatst op 30 meter achter het voertuig wanneer deze te maken heeft met pech. Bovendien is de bestuurder in Frankrijk ook verplicht om diens alarmlichten aan te zetten. Let op! Op het ogenblik dat je een ongeval hebt op de autoroute (de autosnelweg in Frankrijk) is het niet toegestaan om een gevarendriehoek te plaatsen. Zowel de bestuurder als de overige inzittenden van het voertuig dienen dan uit te stappen aan de passagierskant en moeten zo snel mogelijk achter de vangrail plaatsnemen.

Veiligheidshesjeveiligheidsvest min

Je dient er rekening mee te houden dat er ook in Frankrijk een verplichting bestaat voor wat het bij hebben van een veiligheidshesje betreft. De bestuurder van de auto moet bij pech of een ander probleem ten allen tijde (zowel overdag als ‘s nachts) het veiligheidshesje aantrekken. In principe geldt het advies om voor elke inzittende van het voertuig een dergelijk hesje te voorzien, maar dit is geen verplichting. Hou er bovendien rekening mee dat het hesje steeds dient te voldoen aan de Europese EN471-norm.

Alcoholtester

alcoholtster min

In principe geldt in Frankrijk de verplichting voor het bij hebben van een alcoholtester. Dit is niet alleen verplicht in Franse, maar ook in buitenlandse voertuigen. Bestuurders die geen test bij zich hebben en aan de kant worden gezet worden evenwel niet beboet. Los van dit gegeven is het wel aan te raden om een dergelijk test bij te hebben. Mocht je in Frankrijk op een zeker ogenblik ergens uit eten gaan of je drinkt iets bij kennissen geeft deze test je immers precies aan of je volgens de Franse wetgeving al dan niet nog in staat bent om met de auto te rijden. Op rijden onder invloed staan in Frankrijk zware straffen, dus hou hier zeker rekening mee.

Extra artikelen zoals een verbanddoos en een brandblusser waarvoor in heel wat landen een verplichting geldt hoeven in Frankrijk niet noodzakelijkerwijs voorzien te worden. Dit neemt evenwel niet weg dat het altijd wordt aangeraden om deze bij te hebben.

Vergoeding voor rijden over de Autoroute

Met de auto op vakantie naar Frankrijk

Op het ogenblik dat je (middel)lange afstanden moet afleggen in Frankrijk is het altijd aangewezen om daarvoor de Autoroute te nemen. In het merendeel van de gevallen is dit de snelste en meest comfortabele oplossing. Je dient er rekening mee te houden dat er op deze wegen een maximale snelheid geldt van 130 kilometer per uur. Tijdens (intens) regenweer geldt een maximale snelheid van 110 kilometer per uur.

Péage

Een ander punt waar je bij stil moet blijven staan is terug te vinden in het feit dat er voor de Franse autosnelwegen sprake is van een bepaalde kostprijs die moet worden betaald. Deze prijs wordt aangerekend onder de vorm van een ‘péage‘. Gemiddeld is op zo’n 2 kilometer voor de borden een waarschuwing terug te vinden. Hou er rekening mee dat het type betaalmiddel afhankelijk kan zijn van de gekozen poort. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen contante betalingen en betalingen die gebeuren met een creditcard.

Ecovignet Crit’Air

Critair alle 1000px

Vanaf 1 juli 2017 geldt voor iedereen die in Frankrijk wil rijden dat er rekening dient te worden gehouden met het verplichte Crit’Air ecovignet. Het betreft hier uiteraard wel uitsluitend een verplichting op het ogenblik dat er één of meerdere steden worden bezocht waarin sprake is van een milieuzone.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk met de auto en heb je nog geen ecovignet? In dat geval kan je deze maar beter snel bestellen. Op moment van schrijven is het uitsluitend mogelijk om ze te kopen via het internet. Ze ter plaatse aanvragen is dus (nog) geen optie.

Ben je niet van plan om steden te bezoeken waar een milieuzone bij van toepassing is en / of ga je gewoon via de Autoroute naar Spanje rijden? Dan is het aanvragen van het Crit’Air ecovignet eigenlijk geen vereiste.

Vergelijk hier direct alle reizen naar Frankrijk

 

 

0