blog
Rondreizen in de Provence

Rondreizen in de Provence

Leestijd 3 Minuten

Bezoek Roussillon en Gordes bij rondreizen in de Provence

Oker en nog meer oker

In het Franse departement Vaucluse kan men Roussillon vinden. Het stadje telt amper 1200 inwoners, maar lokt toch een hoop toeristen. Allen willen ze namelijk in de zomer de wandeling ondernemen tussen de okerkleurige kliffen. Het dorpje ligt in het natuurgebied ‘Parc Naturel régional du Luberon’ en er zitten grote hoeveelheden oker in de bodem. Dit geeft de stad een aparte uitstraling.

Voor amper 2,5 euro kan men een wandeling door de “Colorado Provençale” ondernemen. Men kan opteren voor een korte wandeling (20 minuten) en een lange wandeling (50 minuten). In die tijd zit het maken van tientallen foto’s inbegrepen.

Eind 18de eeuw kwamen de okergroeves in beeld. Tot ongeveer 1930 zorgde dit voor werk voor duizenden mensen. Nadien werd een verbod ingesteld. Men wou namelijk voorkomen dat de gehele site zou worden afgegraven en anderzijds kwamen die periode ook andere delftechnieken opzetten en andere, meer winstgevende mijnen, waren interessanter om te exploiteren. Tegenwoordig is er dus geen exploitatie meer. Het toerisme nam de site over.

 

roussillon

( copyright: Goedkoperondreis.com)

Bovenstaande foto is een zeldzaamheid. Er staan namelijk geen andere toeristen op beeld. In het hoogseizoen kan het aardig druk zijn in het natuurgebied.

In de buurt

Roussillon ligt in de Vaucluse en men zou gerust kunnen zeggen dat dit centrale deel het hart van de Provence vormt. In dit deel van de Provence liggen een hoop dorpjes met het label ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Denken we maar aan Gordes en Ménerbes. In Gordes zie je trouwens op een uitzichtpunt in de verte de okerkleurige kliffen liggen van Roussillon.

Ook Carpentras ligt op amper 35 kilometer afstand. Vrijdagmiddag is er daar een heuse markt met meer dan 300 kramen. Het is de plek om souvenirs op de kop te tikken. Iets verder gelegen liggen dan weer de grotere steden: Avignon, Nîmes, Arles en Aix. Een uitstekende ligging om enkele dagen te vertoeven dus. De stad op zich is eerder klein, maar in de buurt valt zodanig veel te beleven dat vervelen niet aan de orde is.

Gordes

Bij het rondtrekken door de Provence kom je een hoop dorpen tegen. In de lijst van mooiste dorpen van de ‘Association des plus beaux villages de France‘ staat dit dorpje hoog bovenaan de lijst. Op een vooruitspringende rots van het Luberon-gebergte merkt men reeds van in de verte het kasteel en onderliggende dorp opmerken.

gordes frankrijk

Eenmaal de wagen werd geparkeerd, kan men beginnen slenteren doorheen de stad. Gratis parking vinden om de stad te bezoeken is een moeilijke opdracht. De wegen die leiden naar de stad voorzien geen ruimte om te parkeren en vaak moet de toevlucht worden genomen tot de grotere parkeerterreinen gelegen op zo’n 500 meter van de dorpskern (en deze kosten uiteraard geld). Een fenomeen die men jammer genoeg vaker ziet in dit toeristische deel van Frankrijk.

Leuke troeven zijn het kasteel, de geplaveide steegjes en het schaduwrijke plein. Ook hier – niet zoals in een groot deel van de zogenaamde mooiste dorpjes – kun je toeristenwinkeltjes vinden en een hoop zaken om dorst en honger te stellen. Na enige tijd geslenterd te hebben door de steegjes is het hoogtijd om door te trekken naar een andere bezienswaardigheid van de regio.

Tip – probeer de stad te bereiken vanaf het zuiden. Via de D2 en vervolgens via de D15. Zo kun je genieten van een prachtig zicht (zie foto boven). Er worden een tiental plaatsen voorzien om enkele minuten halt te houden, om alles te bewonderen. De plaatsen zijn vaak allemaal bezet. Wandel zeker eens terug naar dit punt (een kilometer vanaf het centrum). Er zijn enkele leuke fotopunten.

Ligging

In de buurt van het dorpje kan men zeker en vast enkele dagen vertoeven. In het Franse departement de Vaucluse liggen een hoop mooie steden. Bijvoorbeeld in Roussillon kan men een wandeling maken door een heuse ‘Colorado Provençale’. In Gordes zie je trouwens in de verte de okerkleurige kliffen van dit dorp opduiken. Binnen bereikbare afstand liggen nog een hoop activiteiten van de top 10 Provence. Qua ligging is het dus een ideale stopplaats tijdens een heuse rondreis.

Alle rondreizen in Frankrijk

 

0