blog
Santorini

Santorini

Santorini is hét vakantie-eiland van Griekenland

Een enorme vulkaanuitbarsting rond 1650 v. Chr. dwong het centrum van wat toen nog een enkel eiland was tot imploderen en bezwijken onder de zee. Sommigen zeggen dat dit de oorspronkelijke woonplaats was van de verloren stad Atlantis, die lang geleden in de diepten van de oceaan verdween. Wat er ook overblijft van deze mythologische metropool wordt nu bewaakt door prachtige stranden en statige witgekalkte huizen.

Tegenwoordig bestaat Santorini uit twee bewoonde eilanden en enkele eilandjes. De meeste bezoekers brengen hun tijd door op Thira (het grootste eiland van de archipel), waar de belangrijkste steden van Santorini liggen, waaronder Fira en Oia. Het slaperige Thirassia is ook een ontspannende dagtocht. En reken de rustigere eilanden niet uit: Nea Kameni en Palea Kameni zijn de moeite van het verkennen waard.

Je eerste opdracht in Santorini is de kleurrijke stranden aan te doen – het zwarte en rode zand zorgen voor een onvergetelijk bezoek. Daarna kun je je tegoed doen aan de archeologische geneugten van het indrukwekkend bewaard gebleven oude Akrotiri of naar Ancient Thera wandelen om de ruïnes van drie rijken te bekijken, waaronder de Romeinen. Van hieruit vang je een adembenemend uitzicht op de caldera, een schitterende turkooizen poel van water die als kern dient voor de gevarieerde eilandjes van deze archipel.

Sommigen zouden zeggen dat je maar een dag nodig hebt om van de charmes van deze eilanden te genieten (ze zijn een populaire aanloophaven voor cruiseschepen), maar om alles wat Santorini te bieden heeft echt in je op te nemen, heb je een paar dagen tot een week nodig. Dan heb je ruim de tijd om te leren dat er meer is dan je op het eerste gezicht zou denken.

3 dingen om te doen in Santorini

De vulkanische activiteit van Santorini speelt een rol bij veel van de populaire activiteiten op het eiland, van zwemmen en zonnebaden op de met gesmolten as bedekte stranden (zoals Kamari Beach) tot het verkennen van oude ruïnes die ooit in as begraven waren (het oude Akrotiri). Zelfs de smaak van de wijn hier wordt beïnvloed door het vulkanische terrein van het eiland, waardoor een tocht naar een van de vele wijnhuizen van Santorini een must-do activiteit is voor fijnproevers.

Buitenmensen zullen vanuit Fira graag een wandeling maken langs de caldera, waar ooit de stad Atlantis zou hebben gestaan. Wat je ook kiest te doen in Santorini, een zonsondergang mag je niet missen vanaf Oia, of terwijl je buiten dineert in de baai van Amoudi.

1. Kamari Beach

Santorini

Santorini’s vulkanische geschiedenis heeft geleid tot de vorming van enkele van de meer unieke stranden van de Griekse eilanden, en Kamari is geen uitzondering. Dit stuk zwart zand ligt ongeveer 4 mijl ten zuidoosten van Fira aan de oostkust van het eiland en is een van de grootste van Santorini. Het strand wordt begrensd door het stadje dat zijn naam draagt, een populair vakantieoord waar je talrijke hotels, restaurants, strandbars en winkels vindt. Op het strand kunnen bezoekers gebruik maken van de beschikbare ligstoelen en parasols.

Reizigers genoten van het helderblauwe water van Kamari en raadden aan je voeten naar het zuidelijke deel van de kust te planten. Dat komt omdat het uitzicht op de imposante Mesa Vouno heuvel, waar je het oude Thira vindt, een beeldschone Griekse strandomgeving oplevert. Waar je ook besluit te gaan liggen op Kamari Beach, reizigers raden sterk aan beschermend schoeisel mee te nemen. Het zand en het kiezelachtige terrein kunnen behoorlijk heet worden als de zon er op neer slaat, vooral na een paar uur, dus neem sandalen mee als je hoopt de dag op het strand door te brengen. Sommige bezoekers stelden zelfs voor waterschoenen mee te nemen, met de opmerking dat het onderwaterterrein aan de kust snel overgaat van zand in glibberige vaste rots.

Kamari is vrij te bezoeken op alle uren van de dag en de nacht, al is het nooit een goed idee om te zwemmen zonder dat er een badmeester aanwezig is. Je kunt te voet naar Kamari Beach komen vanuit Kamari, of met de KTEL bus vanuit Fira.

2. Amoudi baai

Santorini

Voor prachtige uitzichten op de caldera daal je de 300 treden af van de noordelijke stad Oia naar de charmante haven van Amoudi Bay. Dit kleine dorp, omgeven door opvallende rode kliffen en bezaaid met witgekalkte gebouwen die typisch zijn voor Santorini, heeft verschillende schilderachtige taverna’s die de vangst van de dag serveren.

Behalve graven in de overvloed van de zee, kunnen bezoekers hier ook zwemmen, hoewel het strand rotsachtig is zodat je aangepast schoeisel moet meenemen, vooral als je van plan bent te gaan klifduiken (een populaire activiteit in Amoudi Bay). Op het kleine eilandje Sint Nicolaas, dat vanaf het strand van Amoudi Bay te zien is, kunnen bezoekers via trappen vanuit het water het kleine, rotsachtige eiland opklimmen en vanaf een aangewezen punt springen.

Reizigers geven toe dat er niet veel te doen is in Amoudi Bay, maar de kwaliteit van de baai maakt de hoeveelheid activiteiten die het biedt meer dan goed. Bezoekers waren verblind door de schoonheid van Amoudi Bay en zeiden dat alleen maar buiten eten al voldoende was om de plek in zich op te nemen. De meesten raadden sterk aan een tocht in de late namiddag te plannen, want een zonsondergang vanaf Amoudi is een bezienswaardigheid om te aanschouwen.

Je kunt Amoudi Bay te voet of met de auto bereiken. Reizigers zeggen dat de wandeling naar beneden naar Amoudi Bay vanuit Oia vrij schilderachtig is (pas alleen op voor ezels), maar terug de steile heuvel op is een serieuze wandeling. De toegang tot het gebied is vrij en reizigers kunnen er de hele dag en nacht komen en gaan. Afzonderlijke zaken hebben echter hun eigen uren.

3. Wandeling van Fira naar Oia

Santorini

De beste manier om Santorini in je op te nemen is te voet, en er is geen betere route dan die van Fira naar Oia. Deze wandeling is 6 mijl enkele reis en voert door vier stadjes, waaronder Fira, Firostefani, Imerovigli en Oia. Het is belangrijk te weten dat er voor deze wandeling geen gemarkeerd pad is (afgezien van een paar bordjes, volgens recente reizigers), maar een kwestie van de wegen volgen die het dichtst bij de caldera liggen.

Onderweg vinden reizigers talrijke plaatsen die de moeite waard zijn om even te stoppen, naast spectaculaire oceaangezichten en schilderachtige stadjes. Een daarvan is de Skaros Rots. Tegenwoordig is deze landtong een geliefd uitkijkpunt om zonsondergangen te bekijken, maar vroeger stond er een kasteel dat in de jaren 1800 dienst deed als de belangrijkste ontmoetingsplaats voor christenen. Er zijn ook talrijke kerken verspreid, waaronder de St. Gerasimos kerk met blauwe koepel, die een prachtig uitzicht op de vulkaan biedt. Als je eenmaal Oia bereikt hebt, vind je er Byzantijnse kasteelruïnes die open staan voor verkenning.

Recente bezoekers zeggen dat de beste tijd om deze tocht te beginnen ‘s morgens is, want er is geen schaduw en de middagzon kan voor sommigen te veel zijn. Reizigers zeiden ook dat er overal rotsachtige hoogteverschillen zijn, dus plan stevige schoenen en neem voldoende water mee. Veel recensenten zeiden dat ze de wandeling in drie uur of minder aflegden, maar merkten ook op dat de voltooiingstijd helemaal afhangt van de conditie van een reiziger en ook van hoe vaak hij stopt. En met alle fotogenieke plekjes langs het pad, wees voorbereid om veel te stoppen.

Hoewel de wandeling als matig en tijdrovend wordt beschouwd, waren reizigers het erover eens dat dit de beste manier is om Santorini’s natuurlijke schoonheid te ervaren.

Bezoekers kunnen dit pad alle uren van de dag of nacht verkennen en er zijn geen kosten aan verbonden om het te betreden. Maar gezien het rotsachtige terrein wordt aangeraden ‘s nachts en, afhankelijk van het seizoen, ‘s middags van het pad af te blijven. Je kunt het pad starten vanuit het centrum van Fira of Oia. Voor meer informatie over de Fira naar Oia wandeling kun je de website van de dienst voor toerisme van Thira raadplegen.

De Santorini reisspecialisten:

 

0