blog
10 Goede redenen om Santorini te bezoeken

10 Goede redenen om Santorini te bezoeken

Santorini is een van de ongeveer drieduizend eilanden. Een vijfde van Griekenland bestaat uit eilanden. Het lijkt er dus op dat het moeilijk is om degene te kiezen voor die geweldige Griekse vakantie van jouw dromen. De positie van het eiland Santorini, een icoon van het Griekse toerisme, is echter al jaren onwrikbaar. Ontdek waarom het de moeite waard is om voor Santorini te kiezen!

Het kleine eiland Santorini is in de 16e eeuw voor Christus ontstaan ​​als gevolg van een krachtige vulkaanuitbarsting. Gelegen op ongeveer 110 km van Kreta, maakt het indruk met het contrast van witte gebouwen en zwarte stranden bedekt met vulkanisch zand, en de blauwe koepels van de plaatselijke kerken zijn een handelsmerk van heel Griekenland. In Santorini zoeken veel bezoekers naar Atlantis – een mythisch land van geluk dat eeuwen geleden door de zee is verzonken.

Dit zijn de 10 goede redenen om Santorini te bezoeken:

Santorini, het mooiste eiland ter wereld

Legenden en mythen in combinatie met prachtige zwarte stranden, ruige landschappen en het diepe blauw van de Egeïsche Zee deden UNESCO besluiten om het eiland de titel van mooiste eiland ter wereld te geven. Geen wonder dat mensen naar Santorini komen vanwege de schoonheid. De zonsondergangen hier maken dichters werkloos zei een Britse schrijver ooit.

Romantisch en onderhoudend

Santorini is ongetwijfeld een van de mooiste en populairste Griekse eilanden onder toeristen. Vanaf de top zijn charmante havens, kerken met blauwe koepels en pittoreske straatjes te bewonderen. De steden op het eiland bevinden zich op de toppen van rotsachtige kliffen, die steil in zee vallen en bijna van de rotshellingen naar beneden glijden. De strak opgebouwde witte huisjes tegen de achtergrond van de turkooizen zee herbergen kleine, romantische kroegjes en het labyrint van smalle straatjes nodigt uit om even te stoppen in een gezellige taverne.

Die consistentie van architectuur uit zich ook in contrasten: Het slaperige en luie eilandklimaat wordt doorbroken door het uitzicht op ruige kliffen, een vulkaan en zwarte stranden. Deze buitengewone charme van het eiland en zijn verbazingwekkende landschappen trekken veel koppels aan die hier hun romantische huwelijksreis doorbrengen. Charmante kerken en kapellen, en prachtige echtelijke hotelsuites met een jacuzzi maken pasgetrouwden de meest voorkomende redenen voor toeristen om te komen.

Het is ook een ideale plek voor een vakantie met een geliefde, weg van de verplichtingen en drukte van de stad. Sommige steden op het eiland, zoals Kamari of Fira (hoofdstad) zijn een leuk idee voor een uitstapje met vrienden, omdat ze naast mooie uitzichten ook veel uitgaansclubs, pubs, restaurants en hotels bieden. De meeste hotels bieden geen familiekamers en adequate infrastructuur, dus uitstapjes met kinderen zijn hier zeldzaam.

Kamari – zwarte stranden

Kamari is een badplaats die, naast het idyllische klimaat en de zonsondergangen vanaf de kliffen, zich onderscheidt door het mooiste twee kilometer lange strand van het eiland met vulkanisch zwart zand. Het is ook de moeite waard om de Byzantijnse kerk van Paraghia Episkopi uit de 11e eeuw te bekijken, onderhouden in een typisch Griekse stijl. De stad biedt tal van cafés, tavernes, restaurants en hotels, dus vervelen is hier onmogelijk.

Fira – de hoofdstad van het eiland

Niet ver van Kamari ligt Fira (Thira), de hoofdstad van het eiland. Vanuit Kamari ben je er met een uur wandelen, en je komt er door een licht bergachtig gebied. Rijk aan restaurants, cafés en hotels, heeft de stad een sfeer die ideaal is voor uitstapjes met vrienden, minder rustig, maar nog steeds slaperig en Arcadisch. In Fira, bijna aan de rand van de klif gelegen, zijn er genoeg plekken waar je goed kunt eten en plezier kunt hebben.

Lokale restaurants verrassen de bezoekers met een rijke selectie van Griekse en mediterrane gerechten, en een altijd aanwezige redelijk sterke wind stimuleert watersporten die populair zijn op het eiland, zoals windsurfen, surfen, kitesurfen en zeilen. Ook opmerkelijk zijn de wijngaarden, waarvan er veel op het eiland zijn, van kleine met slechts een paar struiken tot enorme landerijen.

Perissa – stranden en rotsen

Perissa is een stad in het zuiden van het eiland, op 15 km van Fira. Deze populaire toeristenplaats kan, net als Kamari, bogen op een zwart strand. De grootste attractie van deze plek is Mavro Vouno – een enorme rots die oprijst uit de blauwe zee, die ‘s nachts, badend in maanlicht, het meest betovert met zijn schoonheid. Perissa is een kleine stad, die echter in de zomer tot leven komt en een echt toeristisch centrum wordt. Talrijke hotels en kleinere hotels trekken aan met charme, en bars en restaurants met mediterrane smaken.

Caldera – het hart van de vulkaan

Drie en een half duizend jaar geleden verwoestte een vulkaanuitbarsting het eiland volledig en scheurde het aan stukken. De resulterende gigantische kuil die door de zee werd overspoeld, samen met verschillende kleine eilanden, creëerde het huidige Santorini. De caldera, d.w.z. een ingestorte vulkanische krater, wordt het vaakst bewonderd door toeristen tijdens een veerboottocht, wanneer schepen die midden in een vulkanische depressie drijven een buitengewoon panorama creëren.

De eigenaardigheid en schoonheid van het vulkanische landschap worden echter het best geïllustreerd door de onbewogenheid van reizigers en de kamerprijzen – wie kiest voor een hotelkamer met uitzicht op de vulkaan moet veel meer betalen.

Akrotiri en het rode strand

Op Santorini is bijna alles ondergeschikt aan de vulkaan, die elk moment weer kan uitbarsten. Ook de kleuren van de stranden, zand en rotsen worden gedomineerd door de vulkaan. Een van de originele en ongewone stranden, waar vulkanische lava rode kliffen heeft gecreëerd, ligt in Akrotiri. Gelegen in een pittoreske baai omgeven door rode rotsen, is het stuk strand een van de mooiste van het eiland. In het toeristenseizoen is het hier behoorlijk druk, maar het is de moeite waard om een ​​strook grind te zien in een ongewone roodbruine kleur, de enige ter wereld.

Oia – de stad van kunstenaars

Het pittoreske Oia is een stad gebouwd op de rand van een klif, een mekka voor kunstenaars en een van de meest gefotografeerde plekken op het eiland. De meest charmante hoek van Santorini trekt bezoekers met gebouwen die op de Werelderfgoedlijst staan, typisch Griekse architectuur en elegantie. Er hangt hier een rustigere sfeer dan in Fira, maar het grote aantal cafés en kunstwinkels trekt toeristen als een magneet aan. Vanuit de stad op de noordpunt van het eiland heeft men een buitengewoon uitzicht op de vulkaan, die het beste bewonderd kan worden terwijl men bij zonsondergang in een rustig café zit.

Vin Santo – Griekse wijnen

Het eiland Santorini staat bekend om de teelt van twee soorten wijn: droge witte Assyrtiko en zoete dessert Vin Santo. Op het Griekse eiland wordt het op dezelfde manier gemaakt als in Toscane, waar het enorm populair is. Vin Santo wordt geserveerd in het gezelschap van blauwe kaas of deeg, maar voordat hij op tafel komt, rijpt hij lang in eikenhouten vaten. De populariteit van Vin Santo (de naam, in tegenstelling tot de Toscaanse naam die verwijst naar religieuze diensten, betekent hier vino di Santorini, wat betekent afkomstig van het eiland) komt tot uiting in talloze tavernes en pubs aan zee die beroemd zijn om het serveren van deze drank.

Bonus; Waterplezier

Santorini is een eiland dat vooral geliefd is bij amateurs van alle watersporten. Zandstranden, vaak met zwart of rood zand, stimuleren rust en ontspanning. Liefhebbers van actieve recreatie zullen echter niet teleurgesteld zijn. Sterke stromingen en golven zijn ideale omstandigheden om te windsurfen, surfen, kitesurfen en zeilen. Je kunt ook een kajak of duikuitrusting huren in de caldera tussen de prachtige berglandschappen. Vooral zwarte stranden, warm water en sterke zeestromingen moedigen lichaamsbeweging aan, en na een vermoeiende dag smaken rust en diner in een leuk restaurantje bij zonsondergang natuurlijk ook veel beter.

0