blog
Afstammelingen van de grote Azteekse cultuur

Afstammelingen van de grote Azteekse cultuur

Diep in het regenwoud van het Sierra Madre gebergte in Mexico, blijft een van ‘s werelds laatst overgebleven inheemse culturen zijn unieke gewoonten uitoefenen. Eeuwenlang hebben de Huichol indianen er in afzondering geleefd en hebben ze zich verzet tegen de invloeden van de moderne wereld. Puerto Vallarta is de thuisbasis van vele beroemde Huichol kunstenaars en slechts een korte vlucht van de oude dorpen. Het is al lang de beste bestemming om de Huichol cultuur te ervaren. Elk jaar bezoeken avontuurlijke toeristen de Huichol niet alleen in de straten van Puerto Vallarta, maar ook in hun bergdorpen voor een kans om een echte onderscheidende beschaving te observeren.

Afstammelingen van de grote Azteekse cultuur

De Huichol, die zichzelf Wixáritari (vrij vertaald als “de mensen”) noemen in hun moedertaal, beweren naar het westen te zijn gemigreerd, naar het Sierra Madre gebergte vanuit het gebied dat bekend staat als San Luis Potosi. Als gevolg hiervan maken veel van de Huichol die in deze bergen wonen jaarlijks een bedevaart naar San Luis Potosi om hun voorouders te vieren. Er zijn ook aanwijzingen dat de Huichol directe afstammelingen zijn van de grote Azteekse cultuur. Vandaag de dag wonen nog steeds enkele duizenden Huichols in hun bergachtige dorpen, terwijl er al duizenden zijn verhuisd naar andere gebieden in Mexico. Tijdens een bezoek aan de Huichol beschaving via een tour vanuit Puerto Vallarta, zijn er drie nederzettingen die toeristen de kans krijgen om te ervaren, waaronder: San Sebastián Teponohuastlan (Wautüa in Wixárika, de taal van de Huichol), Santa María Cuexcomatitlán (Tuapuri in Wixárika) en San Andrés Cohamiata (Tatei Kié in Wixárika).

Unieke kunstwerken

Naast het vermogen van de Huichol om zijn inheemse cultuur te behouden, staat de beschaving ook bekend om zijn unieke kunstwerken. Eeuwenlang creëerde de Huichol afbeeldingen die bekend staan als nieli’ka voor gebruik in het dagelijkse ritueel. Deze pictogrammen zijn prominent geplaatst in huizen en op plaatsen van spirituele betekenis. Ze zijn gemaakt door een klein tablet te coaten met bijenwas, dennenhars en garen door het oppervlak te persen. Met alleen producten die uit de natuur zijn ontwikkeld, staan de resulterende kunstwerken bekend om hun levendige kleuren, spiritistische beelden en scherpe afbeeldingen van lokale dieren in het wild.

Populair bij kunstliefhebbers

In de afgelopen decennia hebben de Huichol ambachtslieden in heel Mexico de traditionele nieli’ka modern gemaakt. Nadat enkele van deze inheemse mensen in Puerto Vallarta, Mexico-Stad en andere dichtbevolkte locaties kwamen wonen, werd het kunstwerk van Huichol snel bekend en populair bij kunstliefhebbers en verzamelaars.

Complexe garenschilderijen

Uiteindelijk begon een handvol Huichol kunstenaars grotere garenschilderijen te maken met dezelfde traditionele motieven. Voor het eerst getoond in Guadalajara in 1962, hebben deze grote garenschilderijen sindsdien verzamelaars gevonden en wereldwijd tentoongesteld. Onlangs zijn kunstenaars van Huichol ook begonnen met het maken van stukken door houten en metalen kralen op houten vormen te drukken, waardoor complexe afbeeldingen worden gemaakt die vergelijkbaar zijn met de nu beroemde garenschilderijen.

De kunstgalerijen van Puerto Vallarta

Wanneer verzamelaars en kunstliefhebbers op zoek gaan naar kunstwerken van Huichol, is de eerste plaats die ze bezoeken Puerto Vallarta. Terwijl je door de straten van Puerto Vallarta wandelt, kun je veel Huichol ambachtslieden vinden die hun werk rechtstreeks aan het publiek verkopen. De Huichol zal ook niet moeilijk te herkennen zijn. Bijna al deze kunstenaars zullen gekleed zijn in traditionele witte kleding geborduurd met de kleurrijke ontwerpen uit hun kunstwerken. Het kunstwerk van de Huichol is ook prominent aanwezig in de kunstgalerijen van Puerto Vallarta. Wanneer je op zoek bent naar kralenwerk of garenschilderijen, is een van de beste plaatsen om te beginnen de Huichol Collection galerie op de Malecon, de beroemde promenade van de stad. Ongeacht waar je winkelt voor Huichol kunstwerken, je kan er altijd prachtige stukken vinden voor elk budget.

Op excursie naar de Huichol

Als je nog dichter bij de Huichol beschaving wilt komen, zijn er verschillende tours die het bergachtige thuisland van de mensen bezoeken. Uit respect voor de Huichol, bezoeken alleen kleine reisgroepen hun dorpen. Meestal zijn het groepjes van 8 tot 15 personen. De meeste tours vertrekken van particuliere plaatsen nabij de luchthaven van Puerto Vallarta, waardoor er een korte vlucht over het Sierra Madre-gebergte en het regenwoud wordt gemaakt. Deze betaalbaar geprijsde tours vertrekken vroeg in de ochtend tijdens het toeristisch seizoen, meestal van begin december tot april en brengen ze verschillende uren door tussen de Huichol en hun ongerepte omgeving.

Ervaar de samenleving van de Huichol

Nergens anders ter wereld kan je de cultureel unieke en artistiek verhelderende geneugten van de inheemse samenleving van de Huichol ervaren. Breng in Puerto Vallarta wat tijd door met de Huichol en ontdek een wereld die alleen in je wildste verbeelding bestond.

Ga terug in de tijd met de Huichol in Puerto Vallarta

Het Plaza de Toros ligt op slechts een paar kilometer van de stranden en resorts van de hotelzone van Cancun. Het verwent bezoekers met een van de meest fascinerende culturele gebruiken van Mexico. Elke week brengt de arena van Cancun de dapperste dieren en de meeste flamboyante matadors samen voor optredens geworteld in de Spaanse geschiedenis en de Mexicaanse folklore. Stierenvechten is sinds de komst van Cortez een gerespecteerde sport in de regio en wordt vaak beschouwd als een van ‘s werelds meest elegante, maar onbegrepen, sporten. Door bezoekers een traditionele kant van Cancun te laten zien, kan de populaire arena van de stad nieuwsgierige toeristen een perfect contrast bieden met de luxe accommodaties en activiteiten van de hotelzone.

De traditie van stierenvechten

De traditie van het stierenvechten komt voort uit het millennium-oude Spaanse gebruik van jagen in het wild. In de meeste gevallen kwamen jagers herten of zwijnen tegen en lieten de dieren vluchtten, waarbij ze weinig ruzie maakten met de achtervolgende ridders en edellieden. Toen Spanjaarden echter paden kruisten met de Iberische stier, waren ze verrast door de onwil van het dier om te vluchten. In het wild zouden ridders deze nobele stieren uitdagen en later opscheppen over de details van hun confrontaties. Na verloop van tijd werden de dieren vervoerd naar Spaanse dorpen waar de stierenvechters hun vaardigheden en moed aan het publiek konden tonen.

Een populair tijdverdrijf

Het eerste historische stierengevecht zou in 1133 hebben plaatsgevonden ter ere van de kroning van koning Alfons VIII van Castilië. In de loop van de volgende eeuwen organiseerden de Spanjaarden stierengevechten bij veel belangrijke evenementen en ter herdenking van talloze feestdagen. In de 18e eeuw waren de stierengevechten uit de Spaanse adel voortgekomen om een populair tijdverdrijf in het hele land te worden. Nadat Francisco Romero de eerste professionele stierenvechter in Spanje werd en de schijnbaar eenvoudige activiteit transformeerde in de uitgebreide uitvoering die het de dag van vandaag is, vond de sport zijn weg naar Mexico en Latijns-Amerika tijdens de koloniale periode. Tegenwoordig blijft de sport van de stierengevechten niet alleen een van de sterkste symbolen van de Spaanse cultuur, maar wordt deze ook hoog aangeschreven in heel Mexico en delen van Latijns-Amerika.

Stierengevechten tijdens je vakantie

Net zoals verschillende klassen van de Spaanse samenleving eeuwenlang hun stempel hebben gedrukt op het stierenvechten, hebben Mexicaanse burgers de sport overgenomen en elementen van hun inheemse cultuur toegevoegd aan de voorstelling. Bezoekers van de arena in Cancun worden in Plaza de Toros getrakteerd op een inleidende dansvoorstelling geworteld in de rijke folklore van Mexico. Daarna treden de charros, komische cowboyfiguren of ruiters die bekend staan om hun grote sombrero’s en vergelijkbaar met de Amerikaanse rodeoclown, op voor het publiek en maken ze zich op voor het hoofdevenement. De meeste stierengevechten in Cancun hebben vier stieren die individueel worden afgezet met elegant geklede matadors. Tijdens het hoogseizoen van november tot april vinden er regelmatig stierengevechten plaats en kun je kaartjes kopen in de arena of via de conciërgebalie van je resort. De toegang is gratis voor kinderen jonger dan zes jaar, terwijl kortingen vaak beschikbaar zijn voor kaartjes voor volwassenen.

Een culturele traditie met en zonder waardering

Hoewel stierenvechten een belangrijk onderdeel van de Mexicaanse traditie zijn en al eeuwen in veel landen wordt gespeeld, is het spektakel niet voor iedereen weggelegd. Terwijl de stieren met grote eerbied worden behandeld in de sport van het stierenvechten, eindigen de meeste wedstrijden met de ceremoniële dood van het dier. Wanneer stieren echter goed presteren, krijgen ze vaak overwinningsronden, terwijl sommige stieren gespaard blijven om het ras voort te zetten en hun leven in een comfortabele omgeving te leven. Toch moet ook worden begrepen dat stierenvechten in veel landen van oudsher cultureel relevant is en hoewel sommige oplettende bezoekers het stierengevecht als wreed kunnen zien, beschouwen de mensen in Cancun de sport als een mooie en respectvolle prestatie. Hoewel sommige bezoekers misschien niet van de uiteindelijke uitkomst houden, kan bijna iedereen de unieke culturele tradities waarderen en een beter inzicht krijgen in de Mexicaanse geschiedenis sinds de komst van de Spanjaarden.

Tijdverdrijf tijdens je vakantie

Omdat Plaza de Toros van Cancun gunstig is gelegen, net ten noorden van de hotelzone, kunnen bezoekers er gemakkelijk genieten van een van de meest elegante en unieke sporten ter wereld. Bovendien biedt een zonnige middag met een spannend deel van de culturele geschiedenis van Mexico het perfecte alternatief voor het doorbrengen van tijd op de luxueuze stranden en resorts die Cancun beroemd hebben gemaakt.

De Mexico reisspecialisten:

 

0