blog
Puebla

Puebla

De stad Puebla in centraal Mexico is misschien wel een van de meest onderschatte steden in Mexico. Het mag dan wel slechts de vierde grootste van het land, maar de decadente keuken, de karakteristieke keramiek van Talavera en de fascinerende mix van barok, renaissance en klassieke architectuur maken een bezoek absoluut de moeite waard.

Puebla ligt verscholen in de Cuetlaxcoapan-vallei, omringd door bergen en vulkanen. Het biedt daarnaast een groot aantal religieuze en historische wonderen, van kloosters en villa’s tot musea en kunstgalerijen op elke straathoek.

De stad Puebla ligt in de gelijknamige staat en is een van de meest populaire reisbestemmingen in Mexico, met name vanwege het heerlijke culinaire erfgoed, de adembenemende architectuur en de perfecte ligging een paar uur ten zuiden van Mexico-Stad. Bovendien vind je er een aantal bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Tijd om deze bijzondere Mexicaanse stad eens goed onder de loep te nemen dus! Wij hebben een aantal van de leukste activiteiten en beste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.

Africam Safari

Africam Safari is een safaripark aan de rand van de stad Puebla. Het werd in 1972 voor het publiek geopend en was oorspronkelijk een privéboerderij van een beroemde Mexicaanse zakenman. Het is genoemd naar een combinatie van de achternaam en het continent Afrika, waar de meeste dieren oorspronkelijk vandaan kwamen.

Tegenwoordig heeft het Safaripark een verscheidenheid aan ecosystemen en natuurlijke habitats waarin dieren zich vrij kunnen bewegen. Het park herbergt ongeveer 2500 dieren van 350 verschillende soorten, waaronder giraffen, Aziatische waterbuffels, Afrikaanse olifanten, witte neushoorns, Amerikaanse zwarte beren en Nubische steenbokken.

Sla ook zeker de Adventure Zone niet over. Dit is een gebied speciaal ingericht voor voetgangers waar je een vlinderpark, een herpetarium, een insectarium, een botanische tuin en tentoonstellingen van kangoeroes en vleermuizen kunt ontdekken.

Andere hoogtepunten van het park zijn vogelshows, een zipline en de nachtsafari, waarmee je ‘s nachts het park kunt verkennen wanneer de dieren het meest actief zijn.

Capilla del Rosario

In de Templo de Santo Domingo vind je een kapel die wordt beschouwd als het hoogtepunt van de nieuwe Spaanse barok. Na de voltooiing in 1690 werd de Capilla del Rosario zelfs gezien als het achtste wereldwonder.

Bijna alle oppervlakken van deze gewelfde kapel zijn bedekt met stucwerk dat is gevormd tot ongelooflijk ingewikkelde patronen en bedekt met bladgoud.

De versiering toont de meest prachtige afbeeldingen van heiligen, terwijl het altaar het beeld van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans toont.

De muren van de kapel zijn versierd met bijzondere schilderijen die doen denken aan de kerststallen zoals wij ze kennen. Het is met recht een van de meest historische en indrukwekkende plekken in de omgeving van Puebla te noemen.

Probeer het beroemde gerecht Mole Poblano

Je kunt Puebla eigenlijk niet bezoeken zonder enkele van de beroemde Mole Poblano te proberen. Deze rijke chocolade- en chilisaus, meestal geserveerd met rijst en vlees, is hét nationale gerecht van Mexico. En waar kun je ze beter proberen dan in Puebla? Probeer het in een restaurant of haal gewoon de ingrediënten om het zelf te maken bij Mercado el Carmen.

Zocalo de Puebla

De Zócalo is de plaats waar de stad werd gesticht in 1531. Het is het centrale plein van Puebla.

De kathedraal ligt aan de zuidkant van het plein, terwijl in het noorden het Palacio Municipal (stadhuis) ligt, dat aan de rand van een prachtig winkelcentrum ligt, de Pasaje del Ayuntamiento. Koloniale huizen en stedelijke gebouwen zijn hier aan drie kanten te vinden en de meeste privéhuizen zijn tegelijkertijd ook nog restaurants.

Het is hiermee een ideale plek om je dag te beginnen met een heerlijk ontbijt!

Estrella de Puebla

Estrella de Puebla (Puebla-ster) is het alternatief van Mexico voor de London Eye in het Verenigd Koninkrijk. Dit gigantische reuzenrad biedt een aantal van de beste uitzichten over de stad Puebla met een rit van 30 minuten.

Het bijzondere bouwwerk was ten tijde van de bouw het grootste reuzenrad ter wereld en is nog steeds de hoogste in zijn soort in Latijns-Amerika. Het is elke dag van de week geopend, maar is vooral in de avonduren extra spectaculair wanneer de stad beneden verlicht is.

Een volledig ritje duurt een half uur en is een geweldige manier om de beroemde bezienswaardigheden en vulkanen van de stad te bekijken.

Museo Amparo

Naast de meest bekende musea in Mexico beschrijft het Museo Amparo de geschiedenis van Mexico vanaf 2500 voor Christus tot aan het heden. Het museum is gevestigd in twee koloniale complexen met een modern bijgebouw. Dit maakt het een enorm geschikte plek voor een reis door het verleden van het land.

De pre-Spaanse collecties zijn enorm en omvatten stèles, keramiek, alledaagse voorwerpen, sculpturen en altaren van verschillende beschavingen, waaronder Maya, Aztec en Mixtec.

De exposities bieden hun eigen verhaal door te laten zien wat er in de rest van de wereld gebeurde toen deze culturen bloeiden.

Als je nieuwsgierig bent naar de bijzondere historie van deze plek, trek er dan zeker een dag op uit om het allemaal te ontdekken.

Cantona-ruïnes

De ruïnes van Cantona zijn een archeologische vindplaats in Meso-Amerika en liggen op ongeveer een uur rijden van Puebla. Hoewel de opgravingen indrukwekkend zijn, wordt aangenomen dat er tegenwoordig minder dan 10% van de oorspronkelijke oude stad te zien is. Toch vind je er de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. Van geplaveide straten, patio’s en privéwoningen tot velden, tempels en een acropolis .

Op zijn hoogtepunt was Cantona een versterkte stad aan een belangrijke handelsroute tussen de Golfkust en de centrale hooglanden. Het beslaat drie afzonderlijke secties en werd vanaf het pre-Spaanse tijdperk tot zijn hoogtepunt beschouwd als een van de grootste en modernste steden van deze tijd.

De stad was de drukste tussen 600 en 1000 na Christus. Het werd vervolgens na 1050 na Christus verlaten.

Andere hoogtepunten van Cantona zijn het Earth Fertility Plaza en het museum.

Kathedraal van Puebla

Catedral de Puebla is een rooms-katholieke koloniale kerk met uitzicht op het Zocalo-plein in het historische centrum van Puebla. De Puebla-kathedraal, een van de heiligste plekken van Mexico, werd gebouwd in 1575.

De kathedraal is gebouwd in een mix van renaissancistische stijlen en heeft een donkere stenen gevel en twee dubbele torens, waarvan er één uit een klokkentoren bestaat. Binnen kun je ook nog de 14 kapellen en een ongewoon, maar indrukwekkend altaar verkennen.

Dé Mexico reisspecialisten:

 
0