blog
Ontdek de beroemde vulkanen in Mexico

Ontdek de beroemde vulkanen in Mexico

Mexico wordt beschouwd als een land die een extreme diversiteit heeft in vergelijking met andere landen ter wereld. Mexico bezit dan ook verschillende actieve vulkanen. Er zijn drie bergketens te vinden in dit land die een vulkanische as en vulkaangordel vormen, namelijk de Zuidelijke Sierra Madre, de Westelijke Sierra Madre en de Oostelijke Sierra Madre. De meeste van de beroemde vulkanen van Mexico bevinden zich langs deze vulkanische as.

De slapende vulkaan Piek van Orizaba

Een van de bekendste vulkanen van Mexico is de Piek van Orizaba. Gelegen in de stad Orizaba, staat deze vulkaan ook bekend als Citlaltepetl, de hoogste Mexicaanse berg en de derde hoogste berg van heel Noord-Amerika. De hoogte wordt geschat op zo’n 5700 meter. De laatste uitbarsting van Pico de Orizaba vond plaats in de 17e eeuw. Het beste seizoen om deze vulkaan te bezoeken en te beklimmen is tussen de maanden december tot april.

De actieve vulkaan Popocatepetl

De op één na hoogste Mexicaanse vulkaan is de Popocatepetl, met een geschatte hoogte van 5400 meter. De naam Popocatepetl verwijst naar de Azteekse naam rokende berg. In de afgelopen honderden jaren is de Popocatepetl al talloze keren uitgebarsten, onder andere in de jaren 2007, 2012, 2016 en 2019. Het heeft een krater van 250 tot 450 meter. Deze vulkaan ligt zo’n 60 kilometer ten noorden van Mexico Stad.

De vulkaan Iztaccihuatl

Ten slotte is er ook de Iztaccihuatl, de op twee na hoogste vulkaan van Mexico. De hoogte wordt geschat op zo’n 5230 meter. De naam Iztaccihuatl betekent vrouw in het wit, omdat de vier toppen van de vulkaan lijken op het hoofd, de knieën, de voeten en de borst van een vrouw die slaapt. De vulkaan ligt op zestig kilometer van de zuidoostelijke regio van Mexico Stad. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was in het jaar 1868.

Auteur: Sofie de Valck

De Mexico reisspecialisten:

 

0