blog
Papantla Flyers in Puerto Vallarta

Papantla Flyers in Puerto Vallarta

Leestijd 3 Minuten

De iconische Mexicaanse artiesten Papantla Flyers in Puerto Vallarta

In Puerto Vallarta Mexico kan je vaak een vliegende groep van beroemde Mexicaanse artiesten zien. Vanaf een centrale locatie op de Malecón, de geliefde promenade van Puerto Vallarta, verbluffen de Papantla Flyers toeristen er met verschillende uitvoeringen.

De Papantla Flyers dragen een eeuwenoude traditie en voeren een rituele dans uit terwijl ze aan een lange paal hangen. Als je op een aangename avond in Puerto Vallarta door de Malecón wandelt, moet je deze opmerkelijke artiesten in de buurt van het gemakkelijk herkenbare standbeeld het Seahorse Monument zoeken.

Het ontstaan van de Papantla Flyers

De dans die uitgevoerd wordt door de Papantla Flyers is ontstaan in de stad Papantla, Veracruz, een regio in het zuiden van Mexico die bekend staat om zijn rijke tradities. De unieke aspecten van de uitvoering zijn afgeleid van een oude Azteekse legende. In het verhaal proberen vijf mannen na een lange periode van droogte een boodschap over te brengen aan de God van de vruchtbaarheid, Xipe Totec.

Om de aandacht van de godheid te trekken en om de terugkeer van de regen te vragen, hakten deze mannen de langste, rechtste boom in het bos om en richtten deze midden in hun dorp op. Na het verwijderen van alle takken verkleedden de mannen zich als vogels, hingen ze via hun voeten aan de paal en vlogen ze in cirkels om de aandacht van hun God te trekken.

Er wordt aangenomen dat deze rituele uitvoering minstens 1500 jaar oud is en uiteindelijk werd vermomd als een sport om de gewoonte voor Spaanse kolonisten te verbergen

Een zinvolle betekenis van de dans

Naarmate de traditie van de Papantla Flyers zich ontwikkelde, begonnen alle bewegingen van de dansers belangrijke aspecten van inheemse religie en gewoonten aan te duiden. Bijvoorbeeld, in de versie van de dans die in Puerto Vallarta werd uitgevoerd, maakte elk van de vier mannen die aan de paal vast hingen 13 revoluties voor in totaal 52 revoluties, wat de weken van het jaar betekent.

Ondertussen betekenen de Papantla Flyers zelf zowel de vier hoofdrichtingen als de vier elementen, namelijk lucht, vuur, aarde en water, terwijl ze de rotatie van de aarde en de kracht van de zon vertegenwoordigen. De rijke symboliek strekt zich zelfs uit tot de kleurrijke kostuums, terwijl de dansers een rode broek dragen, het symbool voor menselijke sterfelijkheid, en levendige linten die alle kleuren van de regenboog bevatten

Een uitvoering op hoogte met muziek

Wanneer je de Papantla Flyers in Puerto Vallarta bekijkt, zie je vijf mannen moedig de 30-meter hoge paal beklimmen. Wanneer ze de top bereiken, rust een van de artiesten op een klein platform aan de top. Tijdens de uitvoering, slaat de danser bovenop het platform een trommel en speelt hij traditionele melodieën op zijn fluit, waardoor de muziek de bewegingen van de flyers kan begeleiden.

Terwijl de muziek speelt, stijgen de Papantla Flyers op en beginnen ze te vliegen, met hun gezicht naar beneden en de armen wijd open, boven de promenade. Achter de dansers ligt de majestueuze Banderas-baai een perfecte plek om getuige te zijn van een van de beroemde zonsondergangen van Puerto Vallarta

De opvoeringen van de Papantla Flyers

Tijdens de zomermaanden houden de Papantla Flyers meestal verschillende voorstellingen tijdens het weekend. In het midden van het hoogseizoen voor toerisme, treden de dansers vaak dagelijks op met minstens vier voorstellingen per avond. Hoewel elke uitvoering van de Papantla Flyers een magische ervaring belooft, hebben veel lokale bewoners en toeristen in het verleden diegene van ‘s avonds ervaren als de meest levendige uitvoering. Elke uitvoering van de Papantla Flyers vindt plaats op dezelfde locatie in Puerto Vallarta, aan het centraal gelegen standbeeld van het Seahorse Monument aan de waterkant Malecón.

Een reis naar Mexico met een gekoesterd evenement

Wanneer je Puerto Vallarta bezoekt, of een van de kosmopolitische bestemmingen van Mexico, breng dan zeker een bezoek aan de Papantla Flyers. Deze traditionele artiesten trainen sinds hun kindertijd om hun prachtige dans zowel bij de lokale bevolking als bij de toeristen te brengen.

Bovendien bieden de Papantla Flyers, als echte culturele iconen in Mexico, een unieke blik op de rijke tradities van dit prachtige land. Tegen de majestueuze zonsondergang boven de baai van Banderas wordt een optreden van de Papantla Flyers een van de meest gekoesterde evenementen van Puerto Vallarta

De reisspecialisten voor Mexico:

 

0