Rondreis Borneo

Rondreis Borneo

Het eiland Borneo heeft zijn ligging in Zuidoost-Azië. Borneo is het op 2 na grootste eiland ter wereld en biedt ruimte aan prachtige bossen en regenwouden. De grenzen van Indonesië en Maleisië eindigen op Borneo, perfect dus om deze 2 landen te ontdekken in 1 rondreis Borneo !

De Maleisische wonderen van Borneo

Borneo staat op de derde plaats van ’s werelds grootste eilanden en drie landen bezitten een deel van het eiland. Dit zijn Brunei, Indonesië en Maleisië. Van de 18 miljoen bewoners van het eiland hebben er ongeveer 5 miljoen de Maleisische nationaliteit. Maleisië mag zich eigenaar noemen van 26 procent van het eiland. Op dit deel van het eiland bevinden zich de twee grootste deelstaten van Maleisië, namelijk Sarawak en Sabah. Als je een rondreis Borneo gaat maken, dan mag je het Maleisische deel zeker niet missen.

National Parken

In Sarawak kan je ook een bezoek brengen aan Bako National Park. Dit is een goede optie als je in Kuching bent, want het ligt relatief vlakbij elkaar. Je bent er binnen een uurtje. Je kunt hier bijzondere vleesetende planten bewonderen en er leven veel neusapen die je tegen kunt komen. Wanneer je wilt kun je een nacht in dit nationaal park verblijven tijdens je rondreis door Borneo. Andere nationaal parken die je echt niet mag missen op dit deel van het eiland zijn Mulu National Park en DeNiah Caves. Als je op een unieke manier van de omgeving wilt genieten, dan kun je er ook voor kiezen een boottocht te maken over de Sarawak River.

Rondreis Borneo

Weer en klimaat in Borneo

De gemiddelde temperatuur op Borneo is ongeveer 25 graden. De koudste temperaturen zijn rond de 22 graden en de warmste temperaturen rond de 32 graden. Hierdoor is Borneo gedurende het hele jaar een geschikt vakantieland.

Natuur ontdekken met een rondreis Borneo

De diversiteit aan dieren en planten is erg groot op Borneo. Op Borneo zijn er wel 300 soorten bomen en 15.000 plantensoorten.Het meest bekende dier dat op Borneo leeft is de Orang-oetan. Deze rode mensaap kennen de meeste van ons wel van de dierentuinen. Echter is het zien van deze dieren in hun natuurlijke omgeving van onschatbare waarde.

Kuching in Sarawak

Rondreis Borneo

Een rondreis door Borneo is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de deelstaat Sarawak. Hier mag je vooral de stad Kuching niet missen. Dit is een relatief klein stadje waar van alles te beleven valt. Zo kan je hier een bezoek brengen aan de Sarawak Cultural Village, een indrukwekkend openluchtmuseum. Voor liefhebbers van bloemenpracht is het ook zeker een goede optie. Met een beetje geluk kun je de Raflessia in bloei zien staan. Voor de dierenliefhebbers is er het Semonggoh Nature Reserve and Rehabilitation Center. Dit is een leuk opvangcentrum voor orang-oetans.

De bevolking van Borneo

Het grootste deel van de bevolking van Borneo bestaat uit de bevolkingsgroepen Maleiers, Banjar, Han-Chinezen en Dajaks. Onder de verschillende bevolkingsgroepen worden ook veel verschillende talen gesproken.

Weetjes over de bevolking van Borneo en over het eiland:

• Borneo heeft een oppervlakte van ongeveer 743.330 vierkante kilometer.
• Borneo is het op 1 na grootste eiland ter wereld, alleen Groenland en Nieuw-Guinea hebben een oppervlakte dat groter is.
• Het landschap van Borneo wordt vaak in Nederlandse dierentuinen nagemaakt omdat de ruige jungles van het eiland een grote trekpleister vormen.
• Het is ongeveer 12 uur vliegen van Nederland naar Borneo.

Bezienswaardigheden Borneo

Jerudong Park

Het Jerudong Park is een klein en duur pretpark. Het pretpark is gebouwd en gefinancierd door de Bruneian overheid voor 1 miljard dollar. Tijdens de eerste jaren van het park waren zowel de entree als de ritten gratis. Je hoefde er enkel voor in de rij te staan. Momenteel moet je er voor betalen, maar het blijft een unieke belevenis. Zeker een reden om even een omweg te maken op jouw rondreis Borneo.

Tanjung Isuy

Tanjung Isuy is een dorp waar de traditionele Dayakcultuur nog zeer sterk voorkomt. In de Dayakcultuur leven hele families met elkaar onder 1 dak. Onder het huis bevind zich een ruimte die meestal wordt gebruikt als veestal. De Dayak leven nog op de oorspronkelijke manier, wat inhoud dat ze jagen, zelf eten verbouwen en vissen.

Rondreis Borneo

Drijvende markt

De drijvende markt vind je in het Zuiden, in de stad Banjarmasin. Op deze drijvende markt wordt de marktwaar rechtstreeks vanuit de bootjes aangeboden. Het water is erg belangrijk voor de bevolking van deze stad.

Wrakken duiken

Borneo is natuurlijk ook een fantastisch eiland om te gaan duiken. Als je naar wrakken wilt duiken, dan is Labuan Island een goede optie. Hier zijn de meest uiteenlopende wrakken te bewonderen en het is absoluut de moeite waard om deze eens te gaan bekijken. Natuurlijk zijn hier ook prachtige stranden te vinden om van de zon te genieten en lekker te recreëren langs de kust. De meest bekende stranden zijn Pancur Hitam, Batu Manikar en Layang-Layangan. Daarnaast is er een prachtig waterpark te bezoeken, Kampung Air, en kun je een bezoek brengen aan een sfeervol vogelpark. Dit alles is te vinden in de deelstaat Sabah.

Poring in Sabah

Een andere plaats in Sabah die je echt niet mag missen tijdens je rondreis door Borneo is Poring. Hier kan je niet alleen de mooiste wandelingen door de natuur maken, maar je komt er ook indrukkende baden tegen. Deze baden werden door de Japanners gerealiseerd en zien er erg uniek en bijzonder uit. Het zijn namelijk geen baden waar je daadwerkelijk in kan zwemmen, maar kleine baden waar je enkel in kan gaan staan. Poring staat vooral bekend om de heetwaterbronnen.

Ga naar Borneo

Borneo is een indrukwekkend eiland en is zeker de moeite waard om helemaal te ontdekken. Maak een rondreis door Borneo en je komt thuis met onvergetelijke herinneringen. Uiteraard vind je de beste deal via Goedkoperondreis.com.

Vergelijk hier direct alle reizen naar Borneo

 

Bekijk ook ons rondreis Azië overzicht voor meer inspiratie!