blog
Tips voor duurzaam reizen

Tips voor duurzaam reizen

Leestijd 4 Minuten

Als reizen je in het bloed zit dan mis je waarschijnlijk geen kans om ergens naartoe te gaan. Het is je echter misschien opgevallen dat de meeste reizen wel een stempel op onze planeet drukken, en dat is meestal niet positief. Hoewel het belangrijk voor je is om de wereld te verkennen en te ervaren, moet je je er ook van bewust zijn hoe belangrijk het is om verantwoord met het klimaat om te gaan. Als je een duurzamere reiziger wilt worden zijn hier enkele dingen die je vanaf vandaag al kunt doen.

Maak er een reis van die nut heeft

Hoe zuinig en vindingrijk je ook bent, de kans is toch groot dat je een bepaald bedrag moet uitgeven aan je reis. Dus waarom zou je dat niet uitgeven op een plaats waar dit het hardst nodig is? Je volgende reis kan dan een plaats zijn die onlangs een catastrofale gebeurtenis heeft ondergaan en die momenteel wordt herbouwd, waar mensen dankbaar zullen zijn voor alles wat je naar hun land brengt, of het nu gaat om geld, kleding, voedsel of dat je gaat helpen om de puinhopen op te ruimen.

Een van die reisbestemmingen is Griekenland, waar hittegolven en verschrikkelijke branden zoveel schade hebben aangericht dat het nog niet bekend is of en wanneer het toerisme weer op een optimaal niveau zal komen. Evenzo had de orkaan van 2017 in Puerto Rico een beslissende impact op het leven van alle bewoners, inclusief het toerisme wat compleet stil viel.

Door naar deze plaatsen te reizen kunnen ze hun gemeenschap en het toerisme weer gedeeltelijk opbouwen. Bovendien zullen sommige van deze plaatsen baat hebben bij jouw tijd en goede wil, dus vraag of je als vrijwilliger kunt helpen voor verdere hulp, want de bewoners van deze gebieden zullen er zeker dankbaar voor zijn. Tot slot -of je nu uit eten wilt gaan of souvenirs wilt zoeken – richt je op de kleinere lokale bedrijven, omdat je op hen kunt vertrouwen.

Vind een geschikte accommodatie

De beroemdste hotels ter wereld zijn die met een zeer lange traditie. De meeste zijn lang geleden gebouwd en besteedden niet veel aandacht aan ecologie, maar sommige beginnen nu de goede kant op te gaan. Bovendien kun je tegenwoordig enkele opmerkelijke hotels vinden, die juist zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid.

Particulieren die erg begaan zijn met het klimaat bieden trouwens ook appartement en woningen te huur aan.

Gelukkig kan internet hier zeer nuttig bij zijn, omdat je enkel een beetje op internet hoeft te surfen om alle informatie te krijgen die je nodig hebt. Vind milieuvriendelijke pensions, hotels en hostels die hernieuwbare energie gebruiken en waterbesparende systemen hebben geïnstalleerd. Kies ook locaties die aandacht besteden aan andere details, zoals bijvoorbeeld een hoogwaardige afvalverwerking.

Tips voor duurzaam reizen: Kies de juiste bestemming

Er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van jouw volgende bestemming. Als je bijvoorbeeld dichter bij huis kunt blijven veroorzaak je minder milieuschade door transport. Aan de andere kant is er niet veel leuks aan om constant rond je woonplaats te blijven, dat snapt iedereen. Maar als je honderden of duizenden kilometers wilt reizen van waar je woont, kies dan plaatsen die trots zijn op het bevorderen van milieubewustzijn en duurzaamheid.

Kies het beste vervoermiddel om duurzaam te reizen

Hoe je er komt hangt sterk af van de afstand die je moet afleggen om er te komen. Hiermee moet rekening worden gehouden voordat de ene vervoerswijze boven de andere wordt gekozen. Ga je bijvoorbeeld naar een bestemming die niet al te ver weg is, dan is bijvoorbeeld een stedentrip met de trein een veel betere optie dan een auto of het vliegtuig.

Een vliegtuig heeft veel brandstof nodig om een ​​bepaalde bestemming te bereiken, dus het is totaal niet milieuvriendelijk voor korte vluchten. Ook stoten treinen veel minder broeikasgassen en andere vervuilende stoffen uit dan alle standaard vormen van reizen, waardoor ze een betere optie zijn dan bijvoorbeeld bussen.

Als je toch liever met de auto reist, probeer er dan geen plaatsen in te verspillen en ga niet alleen. Hoe meer passagiers in de auto, hoe beter, aangezien iedereen dan een kleinere ecologische voetafdruk per kilometer achterlaat. Er zijn fantastische carpoolwebsites die echt de moeite waard zijn om te gebruiken. Op deze sites kun je een rit vinden maar ook aanbieden, wat vooral handig is als je lang moet rijden en een passagier nodig hebt die even achter het stuur kan zitten.

Liefde voor het reizen

Het is niet onmogelijk om je liefde voor het reizen over de wereld en hier zoveel mogelijk van te willen zien mooi te combineren met het verlangen om zo goed mogelijk voor de Aarde te zorgen en dat zo vaak mogelijk te kunnen doen. Dus reis bewust, ga niet alleen, zorg dat je reis ook nut heeft of een functie heeft en help je medemens als je er toch bent, kies voor een duurzaam onderkomen en zog dat je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.

Vergeet ook niet te genieten, zowel tijdens je reis naar de plaats waar je naartoe gaat als op de bestemming zelf, want je leeft maar 1 keer. Dus boek je volgende reis, geniet er dan met volle teugen van en zorg tegelijkertijd goed voor onze planeet.

?c=943&m=2129722&a=120684&r=GRR&t=html

Schermafbeelding 2022 10 30 om 11.20.59

0