blog
Het weer in Budapest

Het weer in Budapest

Het weer in Budapest: wanneer kun je genieten van een lekker zonnetje en wanneer is de stad veelal bedolven onder de sneeuw? Budapest, in Nederland ook wel geschreven als ‘Boedapest’, is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Hongarije. De stad wordt bewoond door bijna twee miljoen inwoners en daarmee woont ongeveer één vijfde deel van de Hongaren in deze wonderlijk mooie, authentieke en zeer – zelfs eeuwen – oude stad.

Budapest kent een hoop prachtige bouwwerken en indrukwekkende pleinen, die het brengen van een bezoek beslist de moeite waard maken. Het checken van weer Budapest is natuurlijk één van de dingen die toeristen graag doen. Wanneer is het er warm en wanneer juist niet? Lees hier alles over weer Budapest en het klimaat van Hongarije en verder op de site over Airport Budapest en de regeling van het openbaar vervoer in deze prachtige stad.

Warme zomers, koude winters: weer Budapest

Hongarije beschikt vrijwel ieder jaar weer over zeer warme zomers, met oplopende temperaturen tot soms wel meer dan 40 graden en vrij koude winters, waarin het stevig kan vriezen. Zo ook weer Budapest. De stad ligt op de grens van een zogenaamd zeeklimaat, in combinatie met een landklimaat. Dit verklaart de warme zomers – en soms zelfs zeer heet – en de koude, tot in sommige jaren milde, winters. Waar de temperaturen in Boedapest in de winterperiode het ene jaar soms tot ver onder nul kunnen dalen, kan het er een ander jaar vrij mild of zelfs aangenaam zijn wat de temperatuur betreft. Sneeuwval kan weer Budapest uiteraard sterk beïnvloeden en het dagelijks leven, zoals het verkeer, gedwongen stil doen leggen.

Witte winter in Budapest

Maar dat maakt de stad er niet minder mooi op. Sterker nog: een witte winter in de hoofdstad van Hongarije is zeer aantrekkelijk, een lust voor het oog en het brengen van een bezoek aan Budapest zeker waard. In Budapest wordt op 133 dagen in het jaar neerslag geregistreerd – dat wil zeggen, regen, sneeuw, hagel et cetera – en het gemiddeld aantal zonuren ligt ieder jaar rond de tweeduizend. Dat betekent dat weer Budapest, voornamelijk in de zomerperiode, zon en warmte met zich mee brengt. Dat verklaart tevens waarom Budapest wordt gezien als een gunstig liggende stad betreffende het aantal zonuren en warme dagen, in vergelijking tot andere (hoofd)steden in Europa.

De warmste en koudste maanden

Het is iets om rekening mee te houden: weer Budapest en daarmee het moment van aankomst op Airport Budapest. Mocht je van plan zijn te willen genieten van deze bijzondere stad én een lekker zonnetje op het gezicht, dan kan het goed zijn rekening te houden met de warme en koudere periode in Hongarije.

De warmste maanden in Budapest en de rest van Hongarije zijn juli en augustus. Echter, rond april beginnen de dagen in de meeste jaren al in warmte toe te nemen en in mei en juni kan het er regelmatig al (veel) warmer dan 20 graden zijn. Zekerheid op zon? Weer Budapest brengt deze, want in de zomermaanden is de kans op koud weer nihil.

Kans op typisch Hongaars winters weer vind je in de maanden januari in februari, maar rond december nemen de koudere dagen ook al toe. Wil je dus genieten van lekker weer Budapest, warme dagen en koude drankjes in de zon, dan doe je er goed aan de prachtige stad in de zomer te bezoeken.

 

0