Stedentrip Maastricht

Stedentrip Maastricht

Maastricht ligt in het zuiden van Nederland in de provincie Limburg. Samen met Nijmegen en Voorburg kan de stad worden gerekend tot één van de oudste steden van Nederland. 500 Jaar voor Christus werd de plaats namelijk al bewoond. Maastricht is vooral een erg romantische stad en wordt vaak geboekt als stedentrip door stelletjes. Tevens is het een echte studentenstad vanwege de universiteit en een hogeschool.

Stedentrip Maastricht

Klimaat

De stad is zuidelijk gelegen en daardoor is de temperatuur doorgaans hoger dan in de rest van het land. Wel valt er vaak meer regen dan in andere Nederlandse plaatsen. De warmste temperatuur die hier ooit werd gemeten was maar liefst 36,3 graden Celsius in de zon. In de schaduw was het vooralsnog 28,8 graden Celsius. De stad is zeker een aanrader tijdens de zomermaanden.

Bezienswaardigheden in Maastricht

Stedentrip Maastricht

De stad heeft verschillende leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Stadhuis, de Sint-Servaasbasiliek, het Vrijthof en het Fort Sint Pieter en Sint Pietersberg. Volop keuzes dus met een stedentrip Maastricht.

Stadshuis

Het Stadhuis werd ontworpen door de kunstschilder Pieter Post. Ook de locatie van het pand werd door hem gekozen.

Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek is een imposant bouwwerk dat sinds 1985 deze naam draagt. In de laatste jaren in de basiliek flink gerenoveerd: zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Er zijn ontzettend veel orgels en klokken en dat maakt het ook zo bijzonder.

Stedentrip Maastricht

Vrijthof

Het Vrijthof is een prachtig plein waar onder andere de Sint-Servaasbasiliek staat. Het plein is het bruisende hart van de stad, met vele horecagelegenheden en gegarandeerde gezelligheid. André Rieu, een beroemde Maastrichtse volkszanger, geeft hier regelmatig een openluchtconcert.

Fort Sint Pieter en Sint Pietersburg

Het fort op de Sint Pietersberg werd gebouwd in 1701. Het diende toentertijd als bescherming voor de stad. Door de strategische liggen had men een goed uitzicht. Er worden veel rondleidingen georganiseerd over de geschiedenis van de stad en over de fort. Ook zijn de mergelgrotten hier aanwezig. Ooit kroop Napoleon door deze grotten.

Bisschopmolen

In het centrum van Maastricht vind je de Bisschopmolen. Deze oude, en nog steeds actieve watermolen, wordt nog steeds gebruikt. Er wordt namelijk op een ambachtelijke wijze brood gebakken. Ook hier kun je leuke rondleidingen boeken.

Helpoort

De Helpoort is een oude stadspoort uit 1229. Het is tevens de oudste stadspoort van Nederland. Toen men stadsrechten kreeg, voelde men zich ook genoodzaakt om de stad te beschermen. Dit werd gedaan door onder andere stadsmuren en stadspoorten. Eén daarvan is de nog overgebleven Helpoort. De poort en het bijbehorende gebouw werd later ingezet als kruishuis, daarna als woonhuis en atelier van J. Schipper. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van de SMV (Stichting Maastricht Vestingstad). Je kunt er diverse exposities bekijken.

Vervoer

Stedentrip Maastricht

Maastricht heeft een prima openbaarvervoernetwerk. Het bezigt over twee treinstations en het bussennetwerk is ook prima. De stad maakt gebruik van een transferium, zodat auto’s buiten de stad blijven. Je kunt de auto net buiten de stad parkeren en vervolgens word je afgezet in het centrum van de stad.

Vergelijk hier direct alle reizen naar Maastricht