blog
Ontdek het wondermooie Burgos in Spanje

Ontdek het wondermooie Burgos in Spanje

Leestijd 2 Minuten

Wie een stukje Spanje wil ontdekken, heeft een grote keuze aan steden, maar Burgos is zeker een echte aanrader.
Burgos is een echte hotspot in de Spaanse regio Castilië, het hart van het oude Spaanse koninkrijk. Geschiedenisfans komen hier helemaal aan hun trekken! De stad ligt op zo’n 900 meter hoogte, in de vruchtbare Noord-Castiliaanse hoogvlakte.
De Rio Arlanzón doorkruist de stad met zijn 8 prachtige bruggen die de beide stadsdelen samenbrengen. Wist je dat de eerste brug in de 13de eeuw gebouwd werd? Die moest toen dienen voor pelgrims die naar Santiago de Compostella en zijn beroemde kathedraal trokken.

Castilla is een prachtige regio

In het oosten van Burgos ligt de mooie Sierra de la Demanda, een prachtig stuk natuur. Verder vind je in het westen van de stad het wereldberoemde klooster Las Huelgas, vandaar dat pelgrims graag de streek kruisen op weg naar Santiago. Burgos is beroemd om zijn impressionante kathedraal. Die laat zien hoe hard de oude stad verbonden is met het uitgebreide verleden van de streek.

Het is heerlijk kuieren in het oude stadscentrum met zijn smalle straatjes en besloten pleinen. Na een ontspannende stadswandeling ben je vast helemaal geïnspireerd geraakt door de gezellige Spaanse cultuur. De laatste jaren onderging de stad nieuwe impulsen, waaronder op culinair vlak. Klaar om op ontdekking te gaan?

Wanneer naar Burgos gaan?

Burgos kent koude en winderige winters. Dat komt omdat de stad redelijk hoog gelegen ligt. In de winters kan het er dus gerust sneeuwen en vriezen. Door de continentale ligging, is de lucht er ook droger dan in de rest van Spanje, terwijl het er wel vaker regent. In de winter kan het in Burgos dus flink vriezen, terwijl in de zomer er een gemiddelde temperatuur van 30 °C heerst. De ideale periode voor een bezoek is tussen april en oktober.

Burgos als culinaire trekpleister

Voor culinaire uitspattingen is Burgos zonder twijfel the place to be! Recent hebben veel restaurants zichzelf heruitgevonden dus nu is het ideale moment om nieuwe smaken te proberen. Gastronomische klassiekers als Morcilla de Burgos of Queso de Burgos worden maar al te graag in een nieuw jasje gestoken!

Uiteraard kan je je in Burgos ook helemaal laten onderdompelen in die oneindig lekkere tapascultuur die elke dag opnieuw verrassingen uit zijn hoed tovert. Een leuk adresje is La Comidilla de San Lorenzo, een modern restaurant met een prachtige wijnkaart. Nog meer zin in culinaire hoogvliegers? De morcilla in het traditionele restaurant Casa Ojeda, naast de kathedraal, is werkelijk to die for. Toch liever een avondje lekkere tapas proberen?

Dan trek je best naar het Playa Mayor. Tapasbars in overvloed hier, maar vooral Moritito in de Calle Sombrerería is een aanrader.  Voor gezellige cafeetjes moet je dan weer in de Calle del Huerto del Rey zijn, een goede uitgaansstraat om een avondje stappen goed in te zetten. Ook de Calle de San Juan is een goede startplek voor een avondje uit.

Praktische tips

Naar Burgos kan je best per vliegtuig via de luchthaven van Madrid, die je kan bereiken na een vlucht van 2h25 minuten vanuit Schiphol. Overnachten kan je er steeds in een lokale airbnb of een van de vele hotels die de stad rijk is.

Hoedanook, Burgos hoort op je wishlist te staan!

0

Geef een antwoord