blog
Natuur Thailand

Natuur Thailand

Door zijn hoogteverschillen en groot gespreide oppervlakte is er een enorme variatie aan klimaat. Mede door de zo nu en dan explosieve regenval heeft Thailand een adembenemend groene natuur. De jungles zitten vol met wildlife en er lijkt geen einde te komen aan de oogverblindend mooie stranden.

Flora in Thailand

Maar liefst een kwart van Thailand is bedekt met bossen en jungle. In het verleden vormde de toenemende houtkap en ontbossing een groot probleem doordat deze in combinatie met de hevige regenval overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. Maar in het laatste decennium is de natuur ook voor de politiek een belangrijk onderwerp geworden en zijn er grote wijzigingen in wet- en regelgeving doorgevoerd en zijn grote natuurgebieden bescherm geworden of omgedoopt tot nationaal park.

Thailand heeft een zeer grote variatie aan bossen, welke sterk verschilt per regio en welke tijdens je reis zeker niet onopgemerkt zal blijven.

In het noorden van Thailand bevindt zich in het berglandschap één van de grootste beboste gebieden van het land met een overweldigende flora. Hier vind je voornamelijk ruige, met eiken begroeide tropische regenwouden waar je door de grote hoogteverschillen de mooiste watervallen kunt vinden.

In het westen van Thailand, in de provincies Kanchanaburi en Tak, grenzend aan Myanmar vind je de grootste onaangetaste bebossing en ongerepte natuur.

natuur thailand

KhaoYai national park waterval The Beach

Het noordoosten van Thailand wordt gevormd door groene laaglanden en staat met name bekend om haar prachtige nationale parken in het Mekong-dal, één van de meest onaangetaste natuurgebieden in Thailand, waar de Mekong rivier een natuurlijk grens vormt met Loas. Het ruige berglandschap is een zeer vruchtbaar gebied wat een hele duidelijke stempel drukt op de flora.

In Zuid Thailand is de natuur wat gevarieerder en vind je naast de eeuwig groene tropische regenwouden ook kilometerslange, parelwitte stranden en azuurblauwe wateren waar volop kan worden gesnorkeld en gedoken.

In de bossen groeien groeit onder andere rotan, rozenhout en teak en in de riviermondingen en aan de kust vind je dicht begroeide mangrovebossen.

De voornaamste cultuurgewassen in Thailand zijn katoen, rubberbomen, rietsuiker en tabak en het land omvat een ongelooflijke aanwezigheid van fruitbomen, bamboe, tropisch hardhout en meer dan 27.000 soorten tropische bloemen, met als nationale bloemensymbool van Thailand, de orchidee.

natuur thailand

Fauna in Thailand

Thailand heeft een rijk bezette dierenwereld. De meeste van deze dieren leven in de nationale parken waar je onder andere zo’n 300 soorten zoogdieren, 50 soorten slangen en meer dan 1000 soorten vogels kunt vinden. Denk aan bijvoorbeeld olifanten, luipaarden, dolfijnen, beren, tijgers, apen, varanen, etc.

Gekko in bungalow Koh Chang

Maar ook buiten de nationale parken zijn genoeg dieren te vinden.

In bijna elk huis vind je wel gekko’s, een klein reptiel dat bij muren omhoogloopt en zich voeden met muggen, vliegen en andere insecten. Gekko’s kunnen erg handig zijn wanneer je ‘s nachts veel last hebt van die prikkende muggen en hun irritante gezoem. Honden en katten zijn in de steden overal te vinden en hebben het helaas een stuk minder goed getroffen dan in de westerse wereld. Ze leven vaak van voedselresten die ze op straat kunnen vinden of wat ze door iemand toegegooid krijgen. Vooral de honden dragen ook vaak ziektes met zich mee.

En wanneer je je eten rond laat slingeren in je hotelkamer krijg je de kakkerlakken er gratis bij. Ze zijn ongevaarlijk, maar vaak geen uitgenodigde gast.

Nationale parken in Thailand

Hoogtepunten uit de natuur vind je voornamelijk in beschermde natuurgebieden en nationale parken, waarvan Thailand er meer dan 100 telt! Zo’n 15% van het Thaise land en zeeoppervlak valt onder beschermd natuurgebied, wat heel erg veel is vergeleken met andere Aziatische landen.

Het eerste nationale park van Thailand was Khao Yai National Park in Centraal Thailand en is met zijn 2000km2 één van de grootste beschermde regenwouden ter wereld. Het behoort nog steeds tot één van de meest populaire nationale parken in Thailand.

De Thailand reizen specialisten

 

0