blog
Angkor Wat Cambodja

Angkor Wat Cambodja

Leestijd 4 Minuten

Angkor Wat is de grootste toeristische trekpleister van Cambodja en tevens het grootste religieuze complex ter wereld. Ankor Wat (stad der tempels) trekt jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. De meeste bezoekers verblijven tijdens hun bezoek aan Ankor Wat in het nabijgelegen Siem Reap, dat hierdoor is uitgegroeid tot een droombestemming voor backpackers en budgettoeristen.

Angkor Wat werd gebouwd aan het begin van de twaalfde eeuw. Wat oorspronkelijk een Hindoetempel was, transformeerde in de decennia erna langzaam tot een boeddhistische tempel. Ankor Wat is feitelijk slechts 1 tempel, maar de naam wordt door velen gebruikt als verzamelnaam voor alle tempels rond deze hoofdtempel.

Angkor Wat, de hoofdtempel dus, wordt omgeven door een 190 meter brede gracht. De muur om het complex is ruim een kilometer lang en maar liefst 800 meter breed. Bezoekers kunnen het complex via een ingang aan de oostzijde van de tempel bereiken. Een bezoek aan Angkor Wat wordt doorgaans gecombineerd met het bezoeken van meerdere tempels rondom Angkor Wat.

Geschiedenis van Angkor Wat

Opdracht tot de bouw van Angkor Wat werd gegeven door Khmer koning Suryavarman II en diende als hoofdstad en tempel van koning. Volgens de legende werd Angkor Wat gebouwd in opdracht van de God Indra om te dienen als paleis voor zijn zoon.

In de periode na zijn dood werd de tempel eerst geplunderd door vijanden van het Khmer-volk, de Champa. Later werd de tempel hersteld door koning Jayavarman VII. Uniek aan Angkor Wat is dat deze tempel, in tegenstelling tot veel andere tempels in Cambodja en ondanks intredend verval, eigenlijk altijd bewoond is geweest.

Angkor Watt was aan het begin van de 20e eeuw toe aan een stevige renovatie. Deze renovatie kwam stil te liggen tijdens de Cambodjaanse Burgeroorlog en het regime van Pol Pot. De oorlog en het Pol Pot regime hebben weinig schade aangericht aan Angkor Wat. Dat gebeurde pas na de oorlog, toen vooral Thaise kunstdieven die zowat alle hoofden afhakten van standbeelden in en om Ankor Wat.

Een bezoek aan Angkor Wat

Om Angkor Wat te bezoeken kun je gerust een dag uittrekken. Veel toeristen verdelen hun bezoeken en kopen een driedaagse bezoekerspas. Zij bezoeken de tempels in de aangename uurtjes (de ochtenden) en gaan voor het middaguur naar Siem Reap om de hitte te ontlopen.

Kledingvoorschriften

Ankor Wat is een religieus gebouw en je dient bij het bezoek aan de tempel rekening de kledingvoorschriften in acht te nemen. Zowel vrouwen als mannen dienen erop te letten dat bij het betreden van een tempel de knieën altijd bedenkt moeten zijn. Vrouwen doen er verstandig aan een lange broek te dragen die ook de benen bedekt. Daarnaast dienen de schouders bedenkt te zijn.

Sla de tours over

Het is heel makkelijk om via je hotel, guesthouse of reisagent in Siem Reap een Angkor Wat tour te boeken. Alles dat nodig is, wordt voor je geregeld: van tuktuk-driver tot toegangskaarten. Het zelf regelen van je tour, biedt echter een aantal voordelen. Grootste voordeel is dat je zelf de route kunt bepalen en daarmee de mogelijkheid hebt de drukte te omzeilen.

Ticketprijzen voor een bezoek aan dit grootste religieuse bouwwerk ter wereld staan vast en de tickets kun je bij aankomst aanschaffen, Je kunt drie verschillende tickets kopen: een dagpas, een 3-daagse pas of een 7-daagse pas.

Toegangsprijzen Angkor Wat

Eind 2016 zijn de entreeprijzen voor  behoorlijk omhoog geschoten. Een dagpas kost USD 37,50 en een pas voor drie dagen, USD 55. Voor een pas van 7 dagen, betaalt men 75 USD. Heel Ankor Wat bekijken in 1 dag is niet te doen. De meeste mensen schaffen een 3-daagse pas aan en bezoeken naast Ankor Wat ook de Ankor Thom tempel.

Beste periode om Angkor Wat te bezoeken

Vooral tussen november en februari is het zeer aangenaam om Angkor Wat te bezoeken. Het regenseizoen is dan net afgelopen en eventuele regenbuien vallen dan voornamelijk aan het eind van de middag. Temperaturen zijn in deze periode zeer aangenaam en er is minder sprake van stoffige wegen. In de overige maanden is het vaak of veel te warm of regent het pijpenstelen, waardoor je bezoek aan letterlijk in het water valt.

Beste tijd van de dag

Wie verstandig is én van een prachtige zonsopkomst wil genieten, staat vroeg op en zorgt ervoor dat men rond half vijf in de ochtend in Angkor Wat is. De temperatuur is dan aangenaam en kans op regen minimaal.

In de ochtenduren is het zeer aangenaam, terwijl rond het middaguur de temperaturen snel kunnen oplopen. Je doet er verstandig aan de belangrijkste onderdelen van je tour daarom bij voorkeur in de ochtend te plannen.

Angkor Wat in 1 minuut

De naam wordt gebruikt als verzamelnaam voor meerdere tempels, maar Angkor Wat is feitelijk maar 1 tempel. Het is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het hele tempelcomplex in 1 dag bekijken, is niet mogelijk, aanbevolen wordt om hier 3 dagen voor te reserveren. Angkor Wat is een tempel en dus gelden er kledingvoorschriften. Vooral dames dienen erop te letten dan knieën, benen en schouders bedekt zijn.

De beste tijd van het jaar voor een bezoek aan is de periode november – februari en je begint je bezoek aan de tempel bij voorkeur zeer vroeg in de ochtend (de zonsopkomst is werkelijk adembenemend!). De beste tip is om geen gebruik te maken van de tours, maar je eigen route te bepalen. Zo heb je de kans om de constante drukte te omzeilen.

Dé reisspecialisten voor Cambodja

0