blog
Visum Cambodja

Visum Cambodja

Een visum voor Cambodja aanvragen is een eenvoudig proces dat zowel bij aankomst in Cambodja of online geregeld kan worden. Net als veel andere landen, kent ook Cambodja verschillende soorten visa. Als toerist zul je doorgaans gebruik maken van een normaal toeristenvisum. Dit visum is geldig voor 30 dagen en kan eenmaal verlengd worden. Kun je hier snel aanvragen

Wil je langer in Cambodja blijven, dan is dit geen probleem. Hiervoor heb je een E-Business visum nodig. De letter E staat voor het type visum en niet voor ‘Elektronisch’. In tegenstelling tot een toeristenvisum, is dit business visum niet elektronisch aan te vragen.

Nieuwe visumregels

In 2017 heeft de Cambodjaanse overheid de visumregels gewijzigd. Het toeristenvisum, dat 30 dagen geldig is en eenmaal verlengd mag worden, valt onder de categorie ‘T-klasse’.

Andere soorten visa, die 1, 3, 6 of 12 maanden geldig zijn en in Cambodja verlengd kunnen worden, vallen onder de categorie ‘E-klasse’. De letter ‘E’ mag hierbij niet gezien worden als afkorting van het woord ‘Elektronisch’. De volgende vier E-klasse visa zijn namelijk niet online aan te vragen:

Soorten visa voor langdurig verblijf

 1. EB-business visa
  Dit visum is bedoeld voor mensen die langdurig in Cambodja willen verblijven en kan ongelimiteerd verlengd worden. Met een EB-business visum mag je overigens niet werken in Cambodja! Om in Cambodja te mogen werken, heb je naast een visum ook een werkvergunning nodig. Het visum kan vanuit Cambodja worden verlengd voor een periode van 1, 3, 6 of 12 maanden. Alleen bij verlenging voor 6 of 12 maanden is multiple-entry toegestaan.
 2. EG-visum
  Dit is een nieuw type visum, gericht op mensen die willen werken in Cambodja. Voorheen werd hiervoor het businessvisum als basis gebruikt, maar doordat de regels zijn aangescherpt, is er een nieuw type visum bijgekomen.
 3. ER-visum
  Dit visum is bedoeld voor mensen die zich na hun pensioen willen vestigen in Cambodja. Op moment van schrijven, is er nog weinig documentatie beschikbaar over dit type visum, maar net als in veel andere landen met een vergelijkbaar visumprogramma, zijn er specifieke eisen aan het ‘retirement-visa’. Zo zul je onder meer moeten kunnen aantonen dat je over een bepaald kapitaal beschikt. Dit visum is ter vervanging van het reguliere EB-visum en kan worden uitgegeven voor een periode van 1, 3, 6 of 12 maanden en ook worden verlengd in Cambodja.
 4. ES-visum
  Dit vierde type-E visum is bedoeld voor studenten die tijdelijk willen studeren in Cambodja. Om een ES-visum te krijgen, dien je documenten van de onderwijsinstellingen te kunnen overleggen. Het visum is geldig voor 1, 3, 6 of 12 maanden, waarbij alleen het visum voor 6 en 12 maanden recht geeft op multiple-entry.

Belangrijk om te onthouden

Ben je van plan om langer dan 60 dagen in Cambodja te verblijven, dan dien je dit bij aankomst aan te geven. Vertel de immigratiebeambte duidelijk dat je een E-klasse business visum nodig hebt. Het toeristenvisum kan in Cambodja niet worden omgezet naar een businessvisum. Je zult dan eerst het land moeten verlaten en opnieuw een visum moeten aanvragen.

Visa on arrival

In Cambodja geldt dat men bij aankomst over zowel land als door de lucht een visa-on-arrival kan aanvragen. Hierbij kun je slechts twee typen visa aanvragen: het T-klasse toeristenvisum en het E-klasse business visum. Andere visa zijn alleen verkrijgbaar wanneer je in Cambodja bent en op voorwaarde dat je een E-klasse businessvisum hebt.

Het visa on arrival kost 30 dollar en de papieren voor de aanvraag zijn beschikbaar bij de betreffende grenspost en worden uitgedeeld in het vliegtuig.

Retourticket

Officieel dien je ook volgens de Cambodjaanse wet in het bezit te zijn van uitreisdocumenten. Dit kan een vlieg- of busticket zijn, waarmee kan worden aangetoond dat je van plan bent Cambodja weer te verlaten. De Cambodjaanse immigratiedienst zal je hier bij de grens echter niet naar vragen. De luchtvaartmaatschappij kan je echter wel de toegang tot het vliegtuig ontzeggen.

Vraag nu online uw visum voor Cambodja aan

U kunt uw aanvraag voor Cambodja eenvoudig aanvragen via kes visum. Het aanvraagformulier neemt slechts vijf minuten in beslag. Een visum voor Cambodja is beschikbaar vanaf ca. € 120,= per persoon

Je visum verlengen

Er zijn twee manieren om je visum te verlengen: via het immigratiekantoor in de hoofdstad of via een reisagent.De eerste optie is vaak een zeer lang proces. De meeste mensen kiezen er daarom voor het visum via een reisagent te verlengen.

Immigratiedienst

De enige locatie om je visum via de officiële manier te verlengen, is het kantoor van de Cambodjaanse Immigratiedienst in Phnom Penh:

Department of Immigration
322 Russian Federation Boulevard, opposite Phnom Penh International Airport
Phnom Penh, Cambodia

Visumtrips

Cambodja doet niet moelijk over hoelang je in het land wilt blijven, zolang je maar de juiste papieren hebt. In theorie kun je hier dus jaren achter elkaar verblijven, zolang je maar zorgt voor een geldig visum. Veel toeristen en expats maken om die reden zogenaamde visumtrips.

Bij een visumtrip ga je de grens met (in dit geval) Thailand of Vietnam over om de volgende dag (of tegen extra betaling dezelfde dag) terug naar Cambodja te gaan en een nieuw visum aan te vragen. De Cambodjaanse immigratiedienst heeft geen bezwaar tegen dergelijke visumtrips.

Visum overstay

Blijf je slechts een paar dagen langer dan je visum geldig is, dan kun je ervoor kiezen om het visum voor die paar dagen niet te verlengen. Je betaalt dan aan de immigratiedienst bij vertrek uit Cambodja 10 dollar voor elke dag na het verlopen van je visum. Tot 30 dagen na het verlopen van je visum, zal dit geen problemen opleveren.

Is je visum langer dan 30 dagen verlopen, dan loop je het risico gearresteerd te worden. Je zult dan de boete van 10 dollar per dag moeten betalen en wordt net zolang vastgehouden, totdat dit is gebeurd. Daarna wordt je het land uitgezet en mogelijk kun je dan Cambodja voor een bepaald aantal jaren niet meer bezoeken.

Dé reisspecialisten voor Cambodja

0