Rondreis Cambodja

Rondreis Cambodja

Cambodja is een land met een rijke historie die hoogte- en dieptepunten kent. Gelukkig is het land al jarenlang vredig en veilig voor toeristen. Hierdoor kunnen reizigers de rijke en bijzondere historie van het land ontdekken in één van de vele musea, tempels of oude stadjes.

Natuurlijk biedt het land ook voor de minder culturele reizigers prachtige stranden, luxe hotels en heerlijk frisse zwembaden. Op die manier kan iedere reiziger, ongeacht zijn interesses, vol plezier genieten van een rondreis Cambodja!

Cultuur in Cambodja

Tijdens een rondreis Cambodja is het zeker een aanrader om de geschiedenis van het land te ontdekken. Vroeger heerste het regime van Pol Pot over het land. Ondanks dat deze periode een zwarte bladzijde is in de geschiedenis van het land, zijn er wel vele monumenten en gedenktekens door ontstaan. Daarnaast zijn door deze oorlogen de mooie gebouwen van het Khmer-volk heel gebleven!

Ook een rondreis Thailand of Vietnam past perfect bij een rondreis door Cambodja.

Het Khmer-volk was een volk dat lang geleden in Cambodja leefde. Tijdens hun regeerperiode hebben ze talloze prachtige gebouwen gemaakt. Waaronder de bekendste tempel van het land de Angkor Wat.

Deze bekende tempel is niet alleen de afbeelding van de Cambodjaanse vlag, maar ook een trekpleister waar dagelijks vele toeristen op afkomen. Niet gek, want deze tempel vat de hele regeerperiode van het Khmer-rijk samen in de vele kunst, beschilderingen, bouwstijlen en ruimtes van de tempel.

Rondreis Cambodja

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van het land. In deze stad die gebouwd is op een plek waar drie rivieren kruisen, bruist het altijd van de energie. In Phnom Penh zijn namelijk vele leuke en gezellig restaurantjes te vinden. Daarnaast zijn er vele lokale markten, leuke winkeltjes, monumentale koloniale huizen en traditionele gebouwen die mooi zijn om te bekijken!

Genieten en ontspannen in Cambodja

Het is natuurlijk ook goed mogelijk om tijdens een vakantie in Cambodja te genieten van het heerlijke weer. Dit kan goed op één van de vele stranden of tijdens een duik in het heerlijk frisse water. Verder zijn er luxe hotels die ideaal zijn tijdens een rondreis. Hier kunnen toeristen namelijk tot rust komen en een ontbijtje nemen, om vervolgens weer verder te reizen door het betoverende land!

Een rondreis Cambodja is voor toeristen ook handig, want hoewel de lokale bevolking met Cambodjaanse riel betaalt, kunnen toeristen vrijwel overal betalen met Amerikaanse dollars. Dat scheelt natuurlijk veel gedoe tijdens het wisselen van geld. Toeristen moeten wel ingeënt worden tegen verschillende ziektes, zoals geelzucht en malaria. Gelukkig is dat het wel waard, want er komt een geweldige ervaring voor terug!

Je wordt gegarandeerd verliefd op Cambodja!

Op het gastvrije en zeer nederige Cambodjaanse volk, de super relaxte sfeer die je overal terugvindt, de prachtige zonsondergang of de bijzondere cultuur. Wie eenmaal Cambodja heeft bezocht, komt hier zeker nog eens terug!

Voor je op reis gaat naar Cambodja

Op deze website vind je belangrijke feiten, leuke wetenswaardigheden en handige tips die van pas kunnen komen tijdens je bezoek aan Cambodja.

Prachtige natuur en gastvrije mensen. Cambodja is een betoverend land waar tradities diep geworteld zijn in het dagelijks leven. Veel dingen zullen je totaal ontgaan, terwijl je met andere zaken direct na aankomst in Cambodja te maken krijgt.

Heb je een visum nodig voor Cambodja?

Ja, en dat is in Cambodja veel eenvoudiger dan in veel andere landen. Je kunt een visum online aanvragen of bij de grens (on-arrival).

Een SIM-kaart voor Cambodja is eenvoudig te verkrijgen

Metfone is een van de betere aanbieders van mobiele data. Vooral als je van plan bent om je ook buiten de grotere steden te begeven. Een simkaart kost ongeveer 5 dollar, maar op het vliegveld betaal je vaak twee of drie keer meer, Informatie over datapakketten, vind je op de website van Metfone.

Cambodja is goedkoop

In de toeristische gebieden liggen de prijzen vaak wat hoger, maar daarbuiten zul je meestal gewoon de lokale prijs voor producten betalen. En dat is heel goed te doen. Vooral in Siem Reap en Sihanoukville doen budgetreizigers er verstandig aan om net buiten de toeristische zone te eten, drinken en overnachten.

Welke taal wordt er gesproken?

Erg leuk om wat woordjes te leren natuurlijk, maar pas wel op. Het Khmer dat in Cambodja wordt gesproken is een lastig taaltje en een woord of klank verkeerd uitspreken kan tot vervelende en beschamende situatie leiden. Bepaalde klanken komen in het Nederlands niet voor en zijn voor ons erg lastig uit te spreken.

Het gemiddelde salaris ligt rond de 150 euro

Sommigen iets meer, anderen iets minder. Ter indicatie: Gezinnen in de armere buurten in de stad, betalen rond de 30 dollar huur per maand. Niet vreemd dus, dat vaak het hele gezin meehelpt om rond te komen. In veel gevallen betekent dit dat ook de kinderen (soms zo jong als 5-6 jaar) een baantje hebben.

Weeskinderen zijn niet altijd kinderen zonder ouders

In Cambodja worden kinderen met één levende ouder ook weeskinderen genoemd. Daarnaast vallen ook kinderen waarvoor de ouders niet in staat zijn om te voorzien in het levensonderhoud, weeskinderen genoemd. Deze kinderen leven op straat of komen terecht in (illegale) weeshuizen.

Trap niet in de melk scam

Ee dame met baby in de arm vraagt je niet om geld, maar om babymelk voor haar te kopen. Ze neemt je mee naar een winkel, waar jij de (naar Cambodjaanse begrippen) dure baby-melk afrekent. Zodra je uit het zicht bent, stapt moeder de winkel in en ruilt ze de baby-melk om tegen geld. de verkoper mag een klein deel van de opbrengst houden.

Je mag met verschillende valuta betalen

De lokale valuta is de Cambodjaanse Riel, maar ook de dollar en de Thaise Bath worden als betaalmiddel geaccepteerd. Zelfs een combinatie van valuta is niet ongewoon. Je mag dus zelf bepalen in welke valuta je afrekent. Wil je zeker weten dat je direct na aankomst in Cambodja een taxi of een hostel kunt betalen? Bestel dan voor je vertrek al Dollars of Bath bij het GWK

Alleen ‘mooi’ geld wordt geaccepteerd

Je kunt dan wel in drie verschillende valuta betalen, maar alleen als het briefgeld niet gekreukeld, gescheurd of beschreven is. In Cambodja hebben ondernemers niet de mogelijkheid om verouderde of beschadigde bankbiljetten in te wisselen bij een bank. Men zal beschadigde of beschreven biljetten daarom pertinent weigeren.

Bij elke slok wordt er geproost

Cambodjaanse mannen drinken bier als water! Wordt er in groepsverband gedronken, dan is het een goed gebruik dat men met het hele gezelschap tegelijk een slok neemt. Hierbij wordt steeds met elkaar geproost. Is het blik of gas bier leeg, dan zal er onherroepelijk een nieuwe lading worden gepresenteerd. Nee zeggen is not-done, dus wie rustig wil drinken, neemt hééééle kleine slokjes.

Een zak lege flessen levert 1000 riel op

In de grotere steden zul je regelmatig kinderen op blote voeten tegenkomen die lege flessen aan het verzamelen zijn. Een goed gevulde zak met lege flessen levert rond de 1000 riel op, wat gelijk is aan 0,25 dollar.

In Phnom Penh is bag-snatching schering en inslag

lopend op straat of bij vervoer van A naar B dienen vooral de dames goed op hun tasje en mobiele telefoons te letten. Tasjesdieven zijn vooral in Phnom Penh zeer actief en regelmatig worden er telefoons uit de handen van fotograferende of filmende toeristen gegrist.

In de periode voor het Khmer Nieuwsjaar (maart-april) is het extra opletten. Doordat Cambodjanen dan meer geld nodig hebben voor de traditionele feestvieringen, is er in deze periode elk jaar een piek in het aantal berovingen te zien.

Siem Reap is echt superveilig

In tegenstelling tot Phnom Penh, is het toeristenplaatsje Siem Reap bekend om haar relaxte en uitermate veilige sfeer. Zelfs als dame kun je hier om 4 uur in de nacht zonder problemen alleen de straat op. Ook berovingen, inbraken of andere criminaliteit komt in Siem Reap vrijwel niet voor. Best uniek voor een stad waar jaarlijks meer dan 3 miljoen toeristen uit alle hoeken van de wereld langskomen.

Muskieten vreten het vel van je botten

In de vroege ochtend en bij zonsondergang gaan de muskietenlegers op oorlogspad. Zorg ervoor dat je altijd een of andere bescherming bij je hebt en hou vooral in de ochtend en namiddag rekening met deze vervelende en gevaarlijke diertjes.

Straatkinderen zijn zelden straatkinderen

Ze zien er wellicht uit als straatkinderen, maar veel kinderen die eruit zien alsof ze weken niet gewassen zijn hebben gewoon ergens een huis, familie en gaan soms ook gewoon naar school. Kinderen worden vaak in toeristische gebieden ‘gebruikt’ om medelijden op te wekken bij de (vaak) nietsvermoedende toeristen.

Het komt ook voor dat deze kinderen wonen in weeshuizen die speciaal opgericht zijn om toeristen te ontvangen en vermaken!

Bezoek dus nooit een weeshuis!

In Cambodja worden kinderen op grote schaal en op verschillende manieren uitgebuit. Kinderen worden verkocht aan weeshuizen om toeristen te vermaken of donaties binnen te halen. Ze worden impliciet of expliciet tot arbeid gedwongen en krijgen daarvoor vaak niet meer dan een bord rijst met vis of een klein beetje geld.

Net als in Nederland zullen ook in Cambodja officiële weeshuizen (of instanties die echt kinderen beschermen) hun faciliteiten nooit of alleen bij hoge uitzondering openstellen voor toeristen. Hetzelfde geldt voor scholen en opvangcentra. Blijf weg van plaatsen waar kinderen vrij toegankelijk zijn, terwijl dat eigenlijk niet normaal is

Een scooter huren is in Cambodja niet zonder risico

Voor 8 tot 12 dollar per dag kun je door heel Cambodja heen een scooter huren. Veel toeristen maken hiervan gretig gebruiken en nemen hiermee een aanzienlijk risico. Voor scooters boven de 150 cc dien je in Cambodja een geldig rijbewijs te hebben.

Wie aangehouden wordt door de politie en geen rijbewijs kan overleggen, kan hiervoor een pittige prijs betalen. Daarnaast kent men in Cambodja geen verzekeringen en zal bij ongevallen je Nederlandse verzekering niet bereid zijn kosten te vergoeden, wanneer blijkt dat je geen rijbewijs hebt, terwijl dit wel nodig is. Denk dus goed na of voor je in Cambodja op een scooter stapt.

Cambodja is een boeddhistisch land

Meer dan 90% van de bevolking in Cambodja is boeddhist. Door het hele land, van platteland tot grote steden, vind je de meest prachtige tempelcomplexen.

Allerlei gebruiken die verband houden met het boeddhisme komen tot uiting in het dagelijks leven van de Cambodjanen. Hoe men elkaar begroet, bedankt, elkaar aanspreekt en omgaat met elkaar wordt voor het overgrote deel bepaald door het boeddhisme.

Engels op het platteland kun je vergeten

In de grotere steden zijn de meeste Cambodjanen in staat zich redelijk goed verstaanbaar te maken in het Engels. Vooral jongeren en mannen vinden werk in de toeristische sector en verbeteren op die manier hun Engels.

Op het platteland is dat anders. Het onderwijs op de kleine plattelandsscholen is vaak slecht en Engelse lessen worden nauwelijks gegeven. Doordat er geen noodzaak is tot het beheersen van de Engelse taal, heeft dit voor bewoners op het platteland (uitzonderingen daargelaten) geen prioriteit.

Monniken verdienen respect

Monniken staan dichter bij God dan wie dan ook en dienen naar Cambodjaans gebruik, zonder uitzondering met respect behandeld te worden. Dames dienen voorzichtig te zijn in het omgaan met monniken. Zo is het voor een monnik niet toegestaan een vrouw aan te raken. Bij het groeten van een monnik schud je geen handen, maar voer je de hoogste sampeah uit. Hierbij vouw beide handpalmen tegen elkaar aan en hef je deze ter hoogte van je voorhoofd. terwijl je een buiging met het hoofd maakt.

Rondreis Cambodja

Reisorganisaties voor Cambodja