blog
Songkran is een bijzonder natte Thaise traditie

Songkran is een bijzonder natte Thaise traditie

Leestijd 2 Minuten

Een van de grootste feesten in Thailand vindt plaats tijdens Nieuwjaar. Het traditionele begin van het nieuwe jaar wordt ook wel Songkran genoemd. Als vakantieganger is het een bijzondere ervaring om mee te maken. Tijdens Songkran draait namelijk alles om water.

Songkran-traditie

Thailand viert net als de rest van de wereld Oud en Nieuw. Ze hebben echter ook nog een eigen Nieuwjaar-traditie, die Songkran wordt genoemd. De term Songkran is afkomstig uit het Sanskriet. Het betekent “verplaatsen”. Volgens de Thaise traditie betekent dit dat de zon zich verplaatst. Het is een officiële feestdag waarop de hele bevolking uitloopt en zich uitdost voor een feest van drie dagen.

Alle zonden weggespoeld

Een belangrijke traditie tijdens Songkran is het gebruik van water. Deze zou alle zonden van het afgelopen jaar wegspoelen. Het vele watergebruik is ook nog eens goed voor de hygiëne. Zo worden huizen bijvoorbeeld grondig gepoetst. Daarmee willen de Thai aangeven dat het nieuwe jaar met een schone lei is begonnen. Ook bijzonder is dat alle Boeddha beelden in tempels worden overgoten met geparfumeerd water. De heilige beelden worden gezegend, met de hoop dat het nieuwe jaar veel geluk mag brengen.

Bereid je voor op een frisse douche

Water speelt een sleutelrol tijdens Songkran. Hou er rekening mee dat je tijdens het feest waarschijnlijk een nat pak krijgt. De Thai hebben er namelijk een traditie van gemaakt om iedereen te overgieten met water. Het kan gebeuren dat je langs de weg staat en plotseling een frisse douche krijgt van een bak water of een tuinslang. Zorg ervoor dat je kleding nat mag worden, en berg je waardevolle spullen op in de hotelkamer. Het zou immers zonde zijn als je camera het begeeft door een bak water. Ook handig: een handdoek meenemen om je te drogen.

Openbaar vervoer

Tijdens Songkran rijdt er amper verkeer. Het is lastig om de stad uit te komen, mits je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Taxi’s en auto’s rijden drie dagen niet. Uiteraard is het leuk om mee te doen aan het feest. Het is echter niet toegestaan om water te gooien naar monniken, oude mensen of baby’s. Ook is het gevaarlijk om water te gooien naar bromfietsers.

Mensenmassa

Overal in Thailand barst het Songkran feest los. Het gros van de feestgangers in Bangkok bevindt zich vaak op Silom Road of Khao San Road. De Thai en backpackers gaan elkaar op deze plekken massaal te lijf met het water. De mensenmassa kan in deze straten gigantisch worden. De politie houdt de situatie dan ook goed in de gaten. Als je niet van drukte houdt, kun je deze plekken beter vermijden.

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Thailand . Je hoeft dan niet verder te zoeken en komt direct op de betreffende pagina van de touroperator uit

 

 

 

Vergelijk alleen de hotels en vliegtickets naar Thailand

 

 

Rate this post
0

Geef een antwoord

Goedkoperondreis.com