blog
Siem Reap Cambodja

Siem Reap Cambodja

Siem Reap is samen met Phnom Penh, Battambang en Sihanoukville één van de vier meest populaire toeristische bestemmingen van Cambodja. Dankzij het grootste tempelcomplex ter wereld, Ankor Wat, is dit kleine dorpje in enkele jaren uitgegroeid tot een middelgrote stad met ruim 150.000 inwoners.
Ankor Wat ligt op een kleine 10 kilometer afstand van Siem Reap. De stad is de ideale uitvalsbasis voor de meer dan 3 miljoen toeristen die jaarlijks een bezoek brengen aan Ankor Wat.

De sfeer in Siem Reap

Siem Reap is vooral een zeer relaxte stad, misschien mede door de vele backpackers die Siem Reap als een waar paradijs ervaren. In en om Siem Reap is genoeg te zien en beleven. Overdag gaan de meesten erop uit, bijvoorbeeld door een scooter of fiets te huren. Ze brengen een bezoek aan de vele markten die Siem Reap rijk is of struinen van winkel naar winkel om voor een appel en een ei wat nieuwe kleding aan te schaffen.

Een hapje eten kan bij de honderden kraampjes die je door de hele stad tegenkomt. Liever een meer Westerse maaltijd? Dan zijn er in en om Pub Street genoeg restaurants te vinden waar je prima kunt dineren. Na het eten gelijk het nachtleven in, is dan eenvoudig, want de meeste uitgaansgelegenheden bevinden in het gebied rondom Pub Street.

Siem Reap is in korte tijd uitgegroeid tot een stad waar alles draait om het toerisme. Het centrum van de stad is een bonte verzameling van barretjes, discotheken, cocktailbars en eetstalletjes. Overdag is er de normale bedrijvigheid die je in een middelgrote stad mag verwachten.

In de avonduren is de sfeer gemoedelijk en vrolijk. De locals doen hun best om de stroom toeristen te vermaken, terwijl toeristen zich op hun beurt eigenlijk altijd voorbeeldig gedragen. Vechtpartijen of opstootjes zijn zeldzaam, wellicht omdat algemeen bekend is dat de politie hard (en vooral duur) optreedt tegen raddraaiers.

Voordelen Siem Reap​

Siem Reap is Veilig! Van de vier eerder genoemde populaire steden in Cambodja, is Siem Reap absoluut de meest veilige. Kleine criminaliteit komt voor, maar is minimaal. Hotels, guesthouses en zelfs hostels zijn goed beveiligd en zelfs om drie uur in de nacht kun je (ook als dame) zonder probleem de straat op.

Siem Reap is Voordelig! Battambang en Sihanoukville zijn wellicht nog voordeliger, maar wie niet het eerste het beste restaurant binnenstapt en zich goed oriënteert, kan voor 2-3 dollar al een heerlijke maaltijd verorberen. In en om Pub Street liggen de prijzen overigens beduidend hoger dan daarbuiten.

Alle toeristische trekpleisters bevinden zich relatief gezien dicht bij Siem Reap. Reistijden zijn kort en doordat het meeste vervoer per tuktuk gaat, kan men onderweg uitstekend genieten van de lokale bedrijvigheid en omgeving. Vanuit Siem Reap reizen naar de hoofdstad van Cambodja (Phnom Penh) kan per vliegtuig of bus. Siem Reap ligt vlakbij de Thaise grens en even op en neer naar bijvoorbeeld Bangkok of Phuket, is vanuit Siem Reap, zowel over land als door de lucht, goed en voordelig te regelen.

Nadelen Siem Reap​

Iedereen wil wat van je. Als toerist ben je een wandelende portemonnee en je wordt regelmatig aangesproken (of lastig gevallen) door verkopers en bedelaars. Ook zul je bij het bezoeken van Siem Reap op de koop toe moeten nemen dat je als toerist net wat meer mag betalen voor eten, drinken en vervoer dan de locals. Zelfs de politie doet mee! Heb je de pech dat je bijvoorbeeld aangifte willen doen van een verloren of gestolen telefoon of paspoort, kijk dan niet raar wanneer je voor het politierapport in de buidel moet worden getast.

Tuktuks maken je gek! In SIem Reap rijden maar liefst 16.000 geregistreerde tuktuks. Kijk niet vreemd op, wanneer je tijdens een korte wandeling naar je favoriete eettentje of barretje zes of zeven keer wordt gevraagd of je een tuktuk nodig hebt. Is dit niet het geval dan volgt vaak een opsomming van andere diensten die de tuktuk-driver voor je kan ‘regelen’, zoals drugs, massages of wellicht zelfs een dame van plezier.

Harde muziek. Het nachtleven in Siem Reap gaat door tot een uur of drie in de ochtend. Tot die tijd zul je vooral in de straten rond Pub Street onafgebroken harde muziek horen. Niet fijn als in dat gebied toevallig ook je hostel, guesthouse of hotel is gevestigd. Het is prettig wanneer je accommodatie in de buurt is van Pub Street, maar zeker niet tè dichtbij.

Bezienswaardigheden Siem Reap

Op excursie naar ‘het drijvende dorp’ of een bezoek brengen aan het oorlogsmuseum, er is genoeg te doen in en om Siem Reap. Wie beperkt is in tijd (of budget) zal een keuze moeten maken. In dat geval zijn dít de dingen die je echt gedaan of gezien moet hebben, tijdens je bezoek aan Siem Reap:

Een bezoek brengen aan Angkor Wat. De meeste toeristen komen voor een bezoek aan de tempels van Angkor Wat en dat is absoluut terecht. Dit kolossale tempelcomplex staat niet voor niets op het UNESCO werelderfgoed en is zeker de moeite waard.

Beetje rondhangen in Pub Street. Een fascinerende plek waar voor iedereen (echt iedereen) wel iets van vermaak te vinden is. De bekende cocktailbarretjes, waar je voor anderhalve dollar een cocktail kunt drinken komen zo rond 22:00 tevoorschijn. Bezoek zeker ook een van de discotheken in Pub Street. Toegang is gratis en de muziek is zeer gevarieerd.

Dansen met de locals in de Hip Hop Bar. Wil je weten hoe Cambodjaanse jongeren ‘uit hun dak gaan’ in de disco, dan is Hip Hop Club de place to be. Deze zeer populaire discotheek wordt voornamelijk bezocht door de locals, maar als toerist ben je ook van harte welkom. Kijken en gezien worden is belangrijker dan dansen. Wees dus niet verrast wanneer de hele dansvloer bomvol is, er dreunende muziek uit de boxen komt, maar slechts een enkeling echt lekker aan het swingen is, terwijl de rest vrijwel stil staat.

Spinnen, schorpioenen, slangen en insecten eten. Je vindt ze overal: kleine kraampjes waar je allerlei enge beesten kunt eten. Niet bang uitgevallen en in het bezit van een sterke maag, dan gewoon uitproberen!

Een phare voorstelling bezoeken. Een bezoek aan het Phare Circus in Siem Reap moet absoluut op je lijstje staan. Phare dansers vertonen voorstellingen waarbij  storytelling, circus-acts (zonder dieren of attributen), theater en traditionele Cambodjaanse dans worden gecombineerd. Een waar feest om mee te maken en je mag dit absoluut niet missen tijdens je bezoek aan Siem Reap.

Siem Reap in 1 minuut

Siem Reap is het bezoeken waard. Een bezoek aan Pub Street en Ankor Wat mag niet ontbreken. Reisorganisaties bieden vaak gecombineerde reizen aan en prijzen beginnen vaak vanaf 1000 euro,- en voordelige vliegtickets vind men het best via KAYAK.

Ben je al in Siem Reap en zoek je voordelige vliegtickets naar omliggende landen, dan is AirAsia de voordeligste maatschappij. TukTuk-drivers, corruptie en keiharde muziek zijn de meeste gehoorde klachten van reizigers naar Siem Reap. Vanaf 3 dollar vind je al een slaapplaats in een hostel. Een voordelig hotelkamer heb je al vanaf 8 dollar en prijzen voor hotels met meer luxe, beginnen vaak vanaf 20 dollar per overnachting.

Accommodaties in Siem Reap

Siem Reap barst van de hotels, guesthouses en hostels en elk soort reiziger zal zonder moeite zijn of haar ideale accommodatie weten te vinden. De concurrentie is moordend en dit zorgt voor zeer aantrekkelijke prijzen. Met uitzondering van de luxere hotels en de periode waarin het Khmer Nieuwjaar wordt gevierd is het reserveren van een kamer altijd handig, maar zeker niet essentieel. Er is altijd wel ergens een plekje vrij.

Booking.com

Hotels in Siem Reap

Heb je een georganiseerde vakantie geboekt, dan zul je doorgaans in een middelgroot hotel overnachten, waar het je aan niets zal ontbreken. Hotels zijn zonder uitzondering voorzien van ruime, schone kamers en de meest uiteenlopende faciliteiten en diensten. Via je hotel kun je vaak allerlei excursies boeken en ook bij het regelen van vervoer, zoals het huren van een tuktuk  of zelfs een scooter, kunnen ze je van dienst zijn.

Reis je op eigen gelegenheid dan betaal je voor een goed hotel gemiddeld rond de 30 dollar per overnachting. In de kleinere hotels kan het absoluut lonend zijn om te onderhandelen over de prijs. Zeker wanneer je Siem Reap bezoekt in het laagseizoen.

 

Guesthouses

In Siem Reap is het verschil tussen een hotel en een guesthouse soms lastig te ontdekken. In de naam van de accommodatie kan het woord hotel voorkomen, terwijl de prijzen en faciliteiten duidelijk bij de categorie ‘guesthouse’ behoren. Voor een kamer in een guesthouse betaal je gemiddeld tussen de tien en 15 dollar, zonder air conditioner. Wie goed zoekt, kan zelfs voor zo weinig als 8 dollar per nacht een prima guesthouse vinden.

Hostels

Prijzen voor een overnachting in een hostel beginnen vanaf 4 dollar. Er zijn tientallen hostels te vinden in Siem Reap. In vrijwel elk hostel is gratis Wifi beschikbaar en een enkel hostel biedt zelfs maaltijden aan. Voor een overzicht van hostels in Siem Reap kun je terecht op de website van Hostelworld

Voordelige accommodaties in Siem Reap

De beste manier om een goedkoop hotel, guesthouse of hostel te vinden is door prijzen te vergelijken met behulp van speciale zoekmachines voor accommodaties en vliegtickets. Tripadvisor is wellicht de meest bekende. Je kunt er niet alleen terecht voor het vinden van accommodaties en vliegtickets, maar ook reviews lezen of zelf schrijven. Tripadvisor heeft daarnaast een zeer actief reizigersforum waar je specifieke vragen kunt stellen over alles dat te maken heeft met reizen en vakanties.

Andere populaire zoekmachines zijn Trivago, Booking en Expedia. Het loont de moeite prijzen die je via deze websites vind, altijd even met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar een hostel, dan kun je het best terecht op Hostelworld.

Goedkope vliegtickets naar Cambodja

Wie vanuit Schiphol direct naar Siem Reap wil vliegen, (of een andere bestemming in Cambodja) zal zich voor moeten bereiden op een lange vlucht.

Doorgaans ben je tussen de 12 en 20 uur onderweg en zul je twee of zelfs drie keer moeten overstappen. Daar staat tegenover dat de prijs behoorlijk meevalt. In het laagseizoen (september – maart) betaal je voor een retourticket tussen de 400 en 500 euro. In het hoogseizoen liggen de prijzen doorgaans tussen de 580 en 700 euro.

Voordelig vliegen vanuit Siem Reap

Bevind je jezelf in Siem Reap en wil je een voordelig ticket boeken naar populaire bestemmingen in de buurt, zoals Ho Chi Mihn (Vietnam), Bangkok (Thailand) of Kuala Lumpur (Maleisië) begin dan altijd je zoektocht naar voordelige vliegtickets bij AirAsia.

Deze Aziatische prijsvechter is een goede keus voor veel bestemmingen binnen Azië. Wel opletten: er worden geen maaltijden geserveerd! Wil je tijdens je vlucht een maaltijd, dan dien je deze bij het boeken van je vlucht direct te bestellen. Verder mag je slechts 1 stuk handbagage gratis meenemen. Heb je meer bagage, dan moet je hiervoor betalen en dit dien je bij het boeken van je vlucht te regelen.

Dé reisspecialisten voor Cambodja

 
0